Wat is gezond leven? Een bekertje ranja maakt je al een loedermoeder

Pfff. De boodschappen zijn gedaan. Tegenwoordig een hele opgave als je het mij vraagt. Want zodra je producten met suikers, E-nummers of verkeerde vetten in je winkelwagentje mikt, krijg je de blik. Je kent hem wel. DÉ blik. Vroeger kreeg je die blik bij de aanschaf van een pakje sigaretten. Nu bij de aankoop van ranja met suiker of een grote zak chips die niet in de oven is gebakken. Want; het is ongezond. Maar wat is gezond leven tegenwoordig? Mag je ook nog genieten? Dat lijkt wel uit den boze!

Gebruik je gezond verstand; hoe ging dit vroeger?

Mijn ouders hadden vroeger bij feestjes sigaretten op tafel staan. Naast de blokjes kaas en worst stond standaard een glaasje met peuken. Camel zonder filter. Roken was heel gewoon en bijna iedereen deed het. Ik ben gaan roken rond mijn 15e. Eerst stiekem, daarna in het openbaar. In de kroeg en restaurants paften we er op los. Ik stam nog uit de tijd dat je zelfs in de trein mocht roken. Ook op het werk zat ik achter mijn pc te roken. Gezond leven? Daar keken we nog niet echt naar om. Geen smartphone maar een sigaretje in de hand. Inmiddels weet ik wel beter en ben ik blij dat ik niet meer rook. Natuurlijk vanwege mijn gezondheid, maar ook onderstaande momenten mis ik absoluut niet:

  • Stress als je op tijd op je werk moet zijn maar je pakje sigaretten is bijna leeg.
  • Stinkende adem, kleding, of haren. Gatver, wat ging die geur overal in zitten.
  • Een lege aansteker. Volledige paniek!

Herkenbaar of heb jij nooit gerookt?

Na een aantal verwoede pogingen ben ik nu ruim 11 jaar gestopt met roken. Af en toe heb ik nog steeds zin in een sigaretje. Bijvoorbeeld als ik gezellig op een terrasje zit. Met goed gezelschap en een lekker glaasje wijn. Gelukkig kan ik het roken goed laten. Maar om nu buiten in de kou of in zo’n vies rokershok te gaan roken, nee, dat lijkt me echt niets.

wat is gezond leven

Wat is gezond leven? Er is altijd wel iets.

De maatregelen die de overheid door de jaren heen heeft getroffen om het roken tegen te gaan, lijken zijn vruchten te hebben afgeworpen. In mijn omgeving rookt bijna niemand meer en als er al eens iemand een sigaretje opsteekt, is het vaak een gelegenheidsroker. Heel goed dus. Maar nu we het roken redelijk in de ban hebben, moeten we natuurlijk iets anders hebben om aan te pakken: suiker!

Pakjes drinken zonder suiker

De suikers, vetten en koolhydraten

Zo heel veel verstand heb ik niet van al die voedingsstoffen. Goede suikers, slechte suikers en onverzadigde vetten. Ik koop vaak verse producten en producten waarvan ik denk dat ze gezond maar ook lekker zijn. Maar wat is gezond leven? Of gezond eten. Weet jij het? Hoe verser of puurder iets is, hoe beter is mijn motto. Net als bij chocola 😉 . Wij volgen geen diëten, tellen geen calorieën en koolhydraten zijn bij ons gewoon welkom.

Denk nu niet dat wij van die vette vreetzakken zijn. De kinderen krijgen iedere dag fruit mee naar school. Na school krijgen ze een koekje of een snoepje. Als de kinderen om 16:30 uur trek krijgen, krijgen ze een bordje met fruit, tomaatjes, wortels of paprika. We eten aardappels, vlees, groente, pasta of rijst. Soms met een sausje uit een pakje, maar ook vaak zelf vers bereidt. Op z’n tijd een frietje of pizza gaat er natuurlijk ook wel in!

Hoe kook jij rijst? Zoals jij denkt dat het moet is heel ongezond!

Suiker, een hot gespreksonderwerp

Maar overal om me heen hoor ik alleen maar wat er allemaal slecht is. Bevat het product geen suiker, dan zit er wel aspartaam in. Willen we ook niet. Soms weet je gewoon niet meer wat goed is, en wat slecht. Onzeker word ik ervan. Heb jij dat ook? Of weet jij precies wat waar in zit? Een bekertje ranja schenken maakt je tegenwoordig al een loedermoeder, laat staan als je de kinderen op woensdagmiddag een zakje chips geeft.

Ook bij moeders onderling is suiker een hot gespreksonderwerp. Gingen de gesprekken eerst nog over jurkjes in de sale, welke wijn lekker is en waar je het beste kon stappen, nu weten we elkaar haarfijn te vertellen hoeveel suikerklontjes in welk pakje drinken zit. 

Scholen schrijven nieuwe regels voor

Toen de regelgeving omtrent het roken werd aangescherpt, vonden we dat belachelijk. Nu is het heel normaal en zijn we er blij om. Het roken is trouwens ook niet meer te betalen. Jeetje, wat dat kost zeg. Nu vindt ook iedereen er wat van dat er scholen zijn die alleen maar water en fruit als 10 uurtje accepteren. Het verplichten vind ik zelf erg ver gaan maar het is een goede zaak dat er serieuze aandacht voor is.

Water als verplichte kost op school

Wel vraag ik me oprecht af of onze kinderen later nog frisdrank, snoepgoed en chips kunnen kopen zonder het overleggen van een gezondheidskaart of zoiets. En of deze producten dan ook niet meer in het zicht staan, net als nu bij de sigaretten. Stel je voor! Laten we het over de alcoholische versnaperingen maar helemaal niet hebben.  

Gezond verstand

Dus tijdens mijn ronde in de supermarkt laad ik eerst de chips, drop en ranja in mijn tassen. Vervolgens pleur ik de gezonde spullen er boven op. Niemand die me nu nog DE BLIK geeft. Mits ik de scanner gebruik uiteraard en niet alles hoef uit te laden 😉 .

Af en toe pak ik een gezond ogend product uit het schap en bekijk het etiket. Ingrediënten lezen doe ik niet echt, maar ik kijk met een schuin oog naar een healthy mom. Hoe zij haar suikervrije kindjes in toom probeert te houden. De wijn heb ik dan allang online besteld en wordt snel thuisbezorgd. Want lieve mensen, laten we vooral ons gezonde verstand gebruiken en niet vergeten om op z’n tijd goed te genieten.

Een BODYSCAN OF ALGEHELE CHECK UP om een beeld van je gezondheid te krijgen: hoe sta jij daar tegenover?

2 gedachten over “Wat is gezond leven? Een bekertje ranja maakt je al een loedermoeder”

  1. Ik ben het helemaal met je eens! Snoepje of koekje af en toe moet toch kunnen. Zelf beperk ik dit tot het weekend, lekker genieten op de bank als alle kinderen slapen. Mijn kinderen eten iedere dag fruit en groente, krijgen dit ook mee naar school met een pakje drinken 🙂 en een frietje op zijn tijd mag dan best hoor. Wij hebben wel een aifryer, ideaal ding, maar dat is meer omdat mijn darmen niet tegen frituurvet kunnen 😉 zolang je alles met mate doet zie ik het probleem niet zo.

    1. Inderdaad Francina, als je alles met mate doet is er niets aan de hand! En zo’n airfryer ja. Ik heb hem niet maar misschien toch maar op het verlamglijstje zetten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven