Wat is groene energie? En hoe kan jij je steentje bijdragen aan het milieu?

Eindelijk hebben we zonnepanelen op ons dak! Na een aantal jaren lezen, informatie opvragen en wikken en wegen hebben we nu de stap genomen om ook echt een investering te doen in groene energie en duurzamer leven. Op het gebied van energie gebruiken wij al langer groene energie trouwens, maar nu gaan we dus ook zelf groene stroom opwekken. En ik dacht… laat ik daar eens een stuk over schrijven. Want wat is groene energie eigenlijk precies, weet jij dat? En hoe groen ben jij?

wat is groene energie

Wat is groene energie precies en hoe groen ben jij?

Het antwoord op de vraag ‘wat is groene energie’ is niet zo moeilijk. Groene energie is energie die voortkomt uit wind, water en zon. Deze energieopwekkers zijn onuitputtelijk en er komen geen schadelijke gassen vrij bij het opwekken van deze groene energie. Biomassa wordt ook wel eens onder de groene energiebronnen geschaard, maar is niet zo duurzaam als op het eerste oog lijkt. Toch is er meer te vertellen over groene energie dan je zou denken, zo begreep ik uit een onderzoek dat ik via Qurrent toegezonden kreeg. Ik licht het je hieronder toe.

Waarom vind ik groene energie zo belangrijk?

Wij zijn de laatste jaren in ons gezin steeds bewuster bezig met het milieu, energie besparen en gewoon opletten op wat je doet. Niet dat we op een houtje bijten en ieder lolletje aan de kant zetten hoor, zo is het ook weer niet. We genieten van wat we hebben en kunnen doen, maar juist daarom vind ik het ook belangrijk om een soort van tegenprestatie te leveren. Om ervoor te zorgen dat je ‘footprint’ enigszins in balans is zeg maar. En groene energie helpt daarbij.

Uiteraard speelt ook de vraag wat je allemaal kan doen om het milieu een handje te helpen en die footprint te verminderen. Bijvoorbeeld je verlichting vervangen door LED lampen, maar er zijn nog meer opties. De volgende vraag: helpt datgene wat jij doet ook echt? Want wat is groene energie eigenlijk? En is de energie die jij verbruikt wel zo groen als jij denkt dat het is?

Groene stroom is (regelmatig) een grote leugen

Allereerst is het goed om te weten dat de stroom die bij iedereen uit het stopcontact komt overal hetzelfde is. Grijs en groen door elkaar. Het gaat om de manier van produceren en leveren van de energie, die bepaalt of het groen is of niet. Maar ook daar kan een addertje onder het gras zitten.

Als jij groene stroom inkoopt dan hoor je bij ongeveer 64% van de Nederlanders. En ik hoor je denken ‘We zijn goed bezig met zijn allen’. Maar wist jij dat een groot deel van deze groene energie helemaal niet groen is? Het zit namelijk zo:

Groene stroom uit Noorwegen

Veel Nederlandse energiebedrijven kopen hun groene stroom certificaat in Noorwegen. Noorwegen produceert namelijk enorm veel groene stroom door de waterkrachtcentrales die ze hebben. Hiermee hebben ze een overschot aan groene stroom (en bijbehorende certificaten) welke ze vervolgens doorverkopen. De certificaten dan hè, niet de stroom. De stroom blijft gewoon in Noorwegen, maar omdat de groene stroom certificaten (GvO’s)  worden doorverkocht kan een Nederlandse energiemaatschappij grijze stroom uitleveren onder een ‘groen’ label. Zo leveren ze op papier ‘groene stroom’, hoe verknipt is dat?

De insteek was dat door de verkoop van groene stroom certificaten het ontvangen geld gebruikt zou worden om nog meer groene stroom te verwezenlijken. Daar heeft Noorwegen echter geen behoefte aan, want die heeft al genoeg. En de Nederlandse energiebedrijven die deze GvO’s kopen, die zijn ‘klaar’. Het investeren in meer groene stroom blijft hierdoor uit en terwijl jij denkt dat je groen bezig bent gebeurt er eigenlijk niets.

Onderstaande filmpje van Arjen Lubach over wat groene energie is en hoeveel procent van Nederland nu eigenlijk op groene stroom draait werkt heel verhelderend!

De groene energie die wij gebruiken is groen, maar het kan beter

Er zijn maar een paar energiebedrijven in Nederland die écht groene energie leveren. De consumentenbond doet hier jaarlijks onderzoek naar en ook dit jaar staat het bedrijf waar wij onze stroom vandaan halen weer tussen de groene energie bedrijven. En dat vind ik een must, maar ik zie ook dat er bij ons nog ruimte is voor verbetering.

Wij zitten zelf bij Greenchoice en die staat gelukkig in het rijtje van de voorlopers als het gaat om groene energie. Helemaal aan de top vind je een aantal andere partijen waaronder bijvoorbeeld Qurrent, die doen het dus nóg beter als het gaat om groene stroom! Schrikbarend is overigens het aantal grote bekende namen wat je helemaal onderin de lijst vind, geen groene energieopwekkers, maar vervuilers. Ik zal geen namen noemen, maar als je zelf wilt weten of jouw energieleverancier wel echt groen is en wat je kan doen voor het milieu, check dan het rapport van de consumentenbond even.

wat is groene energie

De helft van onze energie gaan we zelf opwekken

Afijn, buiten dat wij dus een echte groene energieleverancier hebben gaan we vanaf nu ook zelf onze groene energie opwekken. En stiekem zijn Frank en ik daar heel enthousiast over 😉 . Niet alleen omdat het kostenbesparend is, want die kostenbesparing die komt pas na een heel aantal jaren. Allereerst moet je investeren. Maar buiten dat voelt het gewoon goed om mee te helpen aan het opwekken van groene energie.

Helaas is het dak van ons huis niet helemaal fantastisch voor de zonnepanelen. Anders hadden we er zeker nog meer laten plaatsen dan de 11 zonnepanelen die we nu hebben. Maar ieder zonnepaneel is er een zullen we maar zeggen. En het feit dat we straks ongeveer de helft van ons energieverbruik zelf gaan opwekken, dat voelt goed.

Heb jij er al eens over nagedacht wat groene energie is en of jullie echt wel groene energie afnemen? Of heb je al eens gekeken naar zonnepanelen? Ik ben benieuwd naar wat jullie hierin doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven