Persoonlijke ontwikkeling is het werken aan je eigen vaardigheden. Dit kan op veel vlakken. Je kunt hierbij denken aan het vergroten van je vaardigheden waar je op je werk iets aan hebt of bijvoorbeeld aan de slag gaan met je zelfvertrouwen of je gewicht.
Waarom zou je willen werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Hoe pak je dit aan? Wat zou je allemaal kunnen doen om persoonlijk te ontwikkelen? In dit artikel vertellen we hier meer over.
Waarom kiezen voor persoonlijke ontwikkeling?
Bij persoonlijke ontwikkeling zal je je eigen vaardigheden vergroten. Hierdoor groei je niet alleen als bijvoorbeeld werknemer, maar ook (juist) als mens op zich. Je vergroot je kennis en er openen zich nieuwe wegen.
Je kunt door deze ontwikkeling ook werken aan je eigen zelfvertrouwen en je andere angsten onder ogen durven zien. Waardoor je fijner in het leven zult staan. En nog een pluspunt: ontwikkel je, dan daag je meestal ook je brein uit. En laat dat nou net zijn wat jouw brein nodig heeft om gezond te blijven!
Waaruit bestaat persoonlijke ontwikkeling?
Zoals gezegd is persoonlijke ontwikkeling iets wat op heel veel vlakken kan slaan. Dit kan zowel met psychische als lichamelijke zaken te maken hebben. Met vaardigheden ontwikkelen voor je werk, maar ook kun je denken aan sociale vaardigheden die je ook buiten je werk kunt gebruiken.
Je kunt de dingen die je graag en goed doet, nog beter gaan ontwikkelen. Zodat je er nog meer uit kunt halen of werk kunt maken van je passie. Je kunt leren om beter met geld om te gaan, om meer zelfvertrouwen te hebben of om uitstelgedrag tegen te gaan.
En zo is het lijstje met nog veel meer punten uit te breiden…
Hoe pak je persoonlijke ontwikkeling aan?
Wil je aan de slag met persoonlijke ontwikkeling? Dan is weten hoe je dit moet aanpakken wel fijn.
- Wees bewust van de dingen die jou verder kunnen helpen. Waar loop je tegenaan? Dit kan zowel positief als negatief zijn. Wat zal je verder brengen? Je leven verrijken? Je gezonder doen zijn? Het kan betekenen dat je moet leren om dingen niet meer te doen of om juist nog meer of beter te doen.
- Maak voor jezelf duidelijk wat je doel hierbij is. Wil je bijvoorbeeld af gaan vallen, maak het duidelijk door niet voor een vaag ‘ik wil afvallen’ te gaan, maar ook werkelijk aan te geven tot welk gewicht je wilt afvallen. Hoe duidelijker je je doel voor persoonlijke ontwikkeling omschrijft, hoe beter het werkt.
- Kijk naar de mogelijkheden die je hebt om hiermee aan de slag te gaan. Hier gaan we straks verder op in.
- Als je weet hoe je het wilt gaan doen, maak dan een planning. Maak kleine stapjes, want die zijn overzichtelijk en daarmee beter vol te houden!
- Maak ‘mijlpalen’ in dit overzicht en vier deze tussenstations! Dit maakt het een stuk leuker en makkelijker om je doel te halen. Het geeft je meer zelfvertrouwen, omdat kleine stapjes nu eenmaal beter te halen zijn.
Hoe kan je persoonlijke ontwikkeling aanpakken?
Uiteraard hangt er vanaf wat je wilt gaan ontwikkelen, hoe je dit moet aanpakken. We geven een aantal voorbeelden.
Gewicht verliezen
Aan de slag gaan met je gewicht, kan je zelf doen. Maar vaak werkt het beter als er ergens een stok achter de deur is. Heb je een serieus gewichtsprobleem, dan is het goed om een professional in te schakelen.
Hij of zij kan je op een gezonde manier laten eten en op een gezonde manier laten afvallen. De eerste stap kan dus zijn het zoeken naar de juiste coach of diëtist.
Uitstelgedrag aanpakken
Loop je er telkens tegenaan dat je niet doet wat je zou moeten gaan doen? Of dat je aan van alles begint en niks afmaakt? Hierdoor beperk je natuurlijk jezelf en de dingen die je bereikt. Dit zou dan ook een mooi punt zijn om aan te gaan pakken als onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling.
Je kunt hier allerlei cursussen voor vinden, ook online. Zelf ben ik fan van NLP, neuro linguïstisch programmeren. Dit kan je via online cursussen leren, maar uiteraard ook via live lessen.
Het grote voordeel van laatstgenoemde is dat je er waarschijnlijk bewuster mee aan de slag gaat als je met andere mensen ermee bezig bent. Voordeel van online is uiteraard dat je het kunt doen op momenten dat het jou uitkomt.
Je zou ook een coach kunnen zoeken die je helpt om jouw uitstelgedrag en aanverwant gedrag aan te pakken.
Meer zelfvertrouwen krijgen
Maak je doelen helder en ga ermee aan de slag. Ook nu kan je kijken of er ergens een cursus voor is of kijk eens bij de zelfhulpboeken. Maar het is minstens net zo fijn om een fijne coach te hebben.
Gaat dat je te ver? Je zou ook zelf een plan kunnen maken wat je zou uitdagen en dit gaan proberen om te gaan doen. In het openbaar spreken is zo’n heikel punt bij velen. Door het regelmatig te doen kan je ook meer zelfvertrouwen krijgen.
Schaf een journal aan
Wat kan helpen bij jouw persoonlijke ontwikkeling is het gebruiken van een planner/journal. Leg hierin vast welke doelen je wanneer gehaald wilt hebben en hou ook bij wat er allemaal van terecht gekomen is.
Iedere keer met je neus op de feiten gedrukt worden houd je bij de les! Door je doelen goed te omschrijven, zorg je ervoor dat voor je brein de weg duidelijk is die je moet gaan…
Maak het ‘tastbaar’
Omschrijf exact wat je wilt. Nog mooier: zie het voor je, voel het, ruik het, beleef het. Door het zo duidelijk voor ogen te hebben, is het veel eenvoudiger om je doel te bereiken en dus je persoonlijke ontwikkeling te laten slagen (zoals jij die voor ogen hebt).
Lees ook: Wat is een vision board en wat kan je er mee?
Denk maar aan je reisdoel. Als je enkel weet dat je naar witte bergen wilt, maar geen route invoert op je routeplanner is de kans dat je er komt nihil. Weet je dat je die witte bergen in Achenkirch in Oostenrijk vindt en voer je dat in op je routeplanner, dan weet je precies hoe je rijden moet en kom je er ook!
Vier je overwinningen!
Om het leuk te maken én vol te houden: vergeet je kleine mijlpalen niet te vieren! Bepaal in je journal/planner welke stapjes je maakt en na welke stap je dit mag vieren!