Wat je moeder je leert over jezelf

In je leven heb je vaak een of meerdere personen die op een bepaalde manier een voorbeeld voor je zijn. Voor mij is dat mijn moeder. Op deze moederdag vertel ik je graag hoe zij mij inspireert en wat zij me over mezelf heeft geleerd.
Mijn moeder stopte na haar huwelijk met werken. “Zo ging dat vroeger”. Maar er ging vroeger wel meer zoals dat vroeger ging, mijn moeder was een vrouw met veel talenten. Ze was niet van plan haar ambitie alleen binnen de muren van het huis vorm te geven, zoals wellicht van haar verwacht werd. Ze kreeg twee kinderen op jonge leeftijd, maar was vastberaden zichzelf verder te ontwikkelen en haar hart te volgen. Met twee kleintjes nog in de luiers (en dat was vóór het Pampers en natte luierdoekjes tijdperk, lieve help!) slaagde ze voor de moeder MAVO. Thuis had ze vroeger geen kans gehad om te studeren, want “je ging naar de huishoudschool; zo ging dat nu eenmaal”. Ze had altijd naar het conservatorium gewild. Ze droeg haar passie voor muziek zo overtuigend uit dat de kansen vanzelf naar haar toe kwamen. Ze richtte een kinderkoor op in het dorp waar wij woonden. Later, toen mijn broer en ik het nest verlieten, raakte ze betrokken in allerlei stichtingen en organisaties die zich bezig hielden met kinderkoorzang. Ze straalt een enorme passie en bevlogenheid uit in wat ze doet. Ze geniet er zo van, dat het niet voelt als werken voor haar. Daarmee is ze voor mij hét voorbeeld van iemand die werkt met plezier en er bakken vol energie van krijgt. En dat allemaal doet vanuit een sterke persoonlijke ambitie en overtuiging.
Maar mijn moeder is voor mij ook op een ander vlak een voorbeeld. Ze was (en is) de moeder die ik graag voor mijn eigen kinderen wil zijn. Ik werk graag. Ik heb dezelfde bevlogenheid. Ik ben een leukere moeder voor mijn zoons als ik werk. Maar ik wil er ook écht zijn voor mijn jongens. Mijn moeder was met oprechte aandacht aanwezig voor mijn broer en mij. Ze werkte, maar als ze thuis was, wás ze er ook. “Misschien straks” was toen nog niet. Ze wilde ons de waarden en normen bij brengen die ze belangrijk vond. Zonder haar ogen te sluiten voor de ellende in de wereld liet ze ons vooral zien hoe mooi die was. Door ons te leren ons te richten op de positieve dingen. Door te laten zien hoeveel moois er was: natuur, mensen die goed doen, muziek en andere landen. Ik zeg het eigenlijk niet vaak genoeg tegen haar, dus: Mam, bedankt dat je bent zoals je bent!
De kwaliteiten van je moeder kunnen je iets leren over je eigen kwaliteiten of onbenut potentieel dat al in je aanwezig is. Ik bewonder mijn moeder om haar doorzettingsvermogen. Ik had nooit durven hopen dat ik zelf ook zo’n doorzetter bleek als zij, waar ik uiteindelijk achter kwam toen mijn doorzettingsvermogen meerdere malen in mijn loopbaan flink op de proef werd gesteld. Mijn moeders bevlogenheid om haar hart te volgen en te gaan waar ze voor wil gaan was voor mij een voorbeeld toen ik in 2007 besloot mijn loopbaancoachingspraktijk te starten. Als moeder herken ik nu bij mezelf het eindeloze geduld dat mijn moeder had en dat ook ik weet op te brengen in de opvoeding van mijn jongens.
Welke kwaliteiten van je moeder bewonder jij? Wat kun je hieruit leren over dat wat in jezelf in potentie aanwezig is? Welke kwaliteit van je moeder zou je zelf meer willen ontwikkelen of gebruiken in je werk?

Wil je meer blogs en adviezen voor je loopbaan lezen van Marloes? Kijk hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven