Wat kost een baby eigenlijk? Heb jij je dat wel eens afgevraagd?

Er was eens een land, waar kinderen voor hun ouders moesten zorgen. Waar papa’s en mama’s zoveel mogelijk kids kregen, omdat ze wisten dat ze dan op hun ouwe dag gebakken zouden zitten. Zoveel kinderen dat er zelfs nog wel eens eentje aan de kerk ‘gegeven’ kon worden. Heb je hem al door? Welkom in Nederland, nog geen 100 jaar geleden. De tijden zijn veranderd. Waar vroeger een groot gezin veel inkomsten betekende, betekent dat anno 2016 vooral hoge kosten (maar wel nog steeds veel gezelligheid 😉 ). Gezellig of niet, tegenwoordig doe je er goed aan om vóór je aan kinderen begint, jezelf af te vragen of je er financieel wel klaar voor bent. Want naast een hoop liefde en onvergetelijke momenten gaat je kleine spruit je ongetwijfeld ook torenhoge rekeningen bezorgen. Ook al duurt het nog wel een aantal jaar vóór dat kleintje gaat studeren, of kleedgeld gaat eisen… . Maar wanneer ben je er dan financieel klaar voor? In andere woorden: wat kost een baby nou eigenlijk?

wat kost een baby

Wat kost een baby?

Een ongelukje zit in een klein hoekje (’t is in een wip gebeurd), maar de meeste mensen plannen de komst van kinderen tegenwoordig heel rationeel. Dat betekent dat er met van alles rekening wordt gehouden, maar met stip op 1 staat toch wel de factor financiën. En da’s misschien maar goed ook, want een kindje kost geld. Veel geld ;). Baby’s hebben niet alleen veel meer vuile was dan grote mensen, ze hebben ook een heleboel spullen nodig. Dure spullen: 81% van de jonge ouders vindt babyspullen te duur. En die zullen de baby’tjes echt niet zelf gaan kopen… Wij hebben een aantal kostenposten op een rijtje gezet om antwoord te geven op de vraag: wat kost een baby nou ongeveer?

Kleine kindjes voor grote prijsjes

Natuurlijk moet het niet alleen een financiële afweging zijn, maar het is niet onverstandig om voor je aan kids begint ook eens goed naar je financiën te kijken. Aan kleine kindjes hangen namelijk behoorlijke prijskaartjes 😉 . Uiteraard kan je bepaalde spulletjes tweedehands kopen of lenen van vrienden – iets wat in ieder geval de helft van toekomstige ouders doet. Toch blijven er ook dan een hoop kosten over, die je vooraf misschien niet allemaal had overzien. Al vóór je aan kinderen begint is het handig geld opzij te zetten voor hun toekomst.

De kleine lettertjes

Dat er een wiegje, kleertjes en een kinderwagen nodig zijn weten bijna alle papa’s en mama’s wel. Anders moet je je helemaal afvragen of je wel klaar bent voor een kleintje ;). Er zijn echter een hoop kosten waar niet iedereen bij stil staat. De kleine lettertjes die bij het kleine kindje horen… Een derde van de nieuwe ouders komt er pas na de komst van hun baby achter dat er bij bijvoorbeeld voeding iets meer komt kijken, zoals kolfapparaten, zoogcompressen en een sterilisatieset voor flessen. En wat denk je van de kosten van kinderopvang? Die lijken jaarlijks wel t everschillen! Gemiddeld geven nieuwe ouders €2000 uit aan de uitzet voor de kinderkamer. Maar dan hebben we het nog niet gehad over geboortekaartjes (€140) of positiekleding (€200).

Nederlanders zijn altijd graag op tijd. Dat geldt ook voor de voorbereiding wanneer we in verwachting zijn. Ruim een derde van de nieuwe ouders in Nederland schaft de meeste babyspullen aan in het tweede trimester. Het is dus wel verstandig om vóór die tijd je credit check te doen. Als het even kan nog voor de bevruchting, maar zoals we al stelden zit een ongelukje in een klein hoekje 😉 . Zorg er in ieder geval voor dat je een zo compleet mogelijk beeld hebt van je kostenplaatje. Vraag bijvoorbeeld advies aan ervaren ouders, of medewerkers van babywinkels. Ben je bewust van wat je wilt: alles nieuw, of vind jij een tweedehands kinderwagen ook prima?

Wat kost een baby: de bedragen

Blijkbaar heb je je door het voorgaande verhaal niet laten afschrikken, want je bent er nog! Mooi! Heb jij al een kindje, dan weet je al dat dat er aan kleine baby’s behoorlijke prijskaartjes hangen. Van welke bedragen schrok jij toen je zwanger was? En hoe ben je daar mee om gegaan? Mocht je nog niet zover zijn dan hebben we hieronder nog wat bedragen voor je op een rijtje gezet. Natuurlijk zijn dit gemiddelden, dus je kan ook een stuk minder (of meer!) uitgeven.

Box: €80                                                          Autostoeltje: €60

Kinderwagen: €500                                           Kinderstoel: €60

Borstkolven & Compressen: €95                        Babyfoon: €75

Kleertjes €120                                                  Luiers: €25 per maand

Flesverwarmer: €30                                          Kosten kinderopvang

Als nieuwbakken ouder ga je al snel op zoek naar kinderspullen bij een Prenatal of het Babypark bijvoorbeeld. Maar ook op marktplaats of in leuke vintage winkeltjes kan je mooie spullen krijgen. Let echter wel op de veiligheidsvoorschriften voor de babyspullen en leg je kindje niet in een wiegje van 50 jaar oud, wat o zo mooi is, maar niet (meer) voldoet.

4 gedachten over “Wat kost een baby eigenlijk? Heb jij je dat wel eens afgevraagd?”

  1. Ik denk dat je het zelf zo duur kunt maken als je zelf wilt, de baby merkt toch niet als iets tweedehands is? Tuurlijk zou ik dan de maxi cosi nieuw kopen en de wandelwagen ook puur omdat ik dan zeker weet dat het stevig is,maar de rest zou ik gewoon op marktplaats halen of wat dan ook.

  2. Ik vond een baby helemaal niet duur. Het ligt er ook erg aan hoe je zelf aanpakt. Het hoeft niet duur te zijn. Maar als kinderen naar school gaan, heb je minder grip op de kosten is mijn ervaringen. Zeker vanaf de middelbare school.

    Maar tot die tijd kun je het prima heel goedkoop houden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven