Welke kosten zijn er verbonden aan het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering?

Steeds meer mensen sluiten een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af. Maar wat kost een overlijdensrisicoverzekering nu eigenlijk gemiddeld en welke kosten zijn hier verder nog mee gemoeid? We bespreken in dit blog de voordelen en de nadelen van een overlijdensrisicoverzekering én de kosten.

wat kost overlijdensrisicoverzekering

Waarom zou je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Het grootste voordeel van een overlijdensrisicoverzekering is dat je jouw nabestaanden hiermee financiële zekerheid biedt. Overlijd je binnen de looptijd van de verzekering? Dan krijgen zij namelijk eenmalig een bedrag uitgekeerd.

Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld de huur of hypotheek betalen en kosten voor kinderopvang of de studiekosten van de kinderen dekken. Financiële zorgen zijn hiermee (tijdelijk) opgelost, een groot voordeel in een emotioneel zwaar beladen periode in het leven van de nabestaanden.

Er zit ook een nadeel aan een overlijdensrisicoverzekering, want je draagt er maandelijks premie voor af. Benieuwd wat zo’n verzekering je kost? In dit blog vertellen wij je welke kosten er verbonden zijn aan het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering.

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering in de basis?

De kosten voor een overlijdensrisicoverzekering schommelen gemiddeld tussen de € 5,00 per maand en de € 35,00 per maand. Deze premie is echter van veel factoren afhankelijk en kan daardoor behoorlijk schommelen. De vraag ‘wat kost een overlijdensrisicoverzekering’ is dan ook niet eenvoudig te beantwoorden.

Hieronder lees je in ieder geval waar de kosten van een overlijdensrisicoverzekering door beïnvloed kunnen worden.

Kies je voor een vaste of variabele premie?

De kosten van een overlijdensrisicoverzekering zijn vooral afhankelijk van de keuzes die je zelf maakt. Bij het afsluiten van deze verzekering kies je bijvoorbeeld voor een vaste of variabele premie.

Als je voor een variabele premie kiest, betaal je iedere maand een premie die past bij jouw looptijd en het verzekerde bedrag per maand. Bij een vaste premie betaal je juist een vast bedrag per maand, waardoor je weet waar je aan toe bent. Welke van de twee opties het beste bij je past, hangt af van jouw situatie en wensen.

Het is dan ook slim om die met een adviseur te bespreken. Hij kan je dan duidelijk aangeven wat de voordelen en nadelen van een overlijdensrisicoverzekering in jouw specifieke geval zullen zijn.

Hoogte van het verzekerde bedrag beïnvloedt wat een overlijdensrisicoverzekering kost

Een tweede factor die een belangrijke rol speelt in wat een overlijdensrisicoverzekering gemiddeld kost, is het verzekerde bedrag.

Wie een ORV afsluit, bepaalt namelijk zelf welk bedrag hij verzekert. Zo kun je vaak kiezen voor een bedrag tussen de 10.000 en 2.000.000 euro.

Als je jouw nabestaanden goed achter wilt laten, wil je waarschijnlijk een zo groot mogelijk bedrag verzekeren. Logisch, maar besef je wel dat je dan een hogere premie betaalt dan wanneer je voor een lager bedrag kiest.overlijdensrisico

Bekijk dus aan de hand van je persoonlijke situatie welke kosten je écht gedekt wilt hebben binnen de overlijdensrisicoverzekering. Hiermee hou je de premie van de OVR zo goed mogelijk onder controle.

Leeftijd van de verzekerde

Hoe ouder iemand is, des te meer een overlijdensrisicoverzekering kost. Dit is op zich niet gek, want oudere mensen hebben een grotere kans om te overlijden dan jongere mensen.

Wil je een ORV voor een ouder iemand afsluiten? Dan is de kans groot dat je een flinke premie betaalt. Houd sowieso in je achterhoofd dat je alleen een overlijdensrisicoverzekering af kunt sluiten voor mensen tussen de 15 en 67 jaar. Daarbij komt dat de persoon die je verzekert op de einddatum niet ouder dan 75 jaar mag zijn.

Sluit je bijvoorbeeld voor je kinderen al een overlijdensrisicoverzekering af dan zijn de kosten per maand juist heel laag. Hier tegenover staat dan natuurlijk weer dat je waarschijnlijk veel langer betaalt aan de OVR dan dat je doet voor een OVR van een ouder iemand.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Weerhouden de kosten jou er niet van om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten? Dan wil je deze verzekering misschien wel afsluiten.

Verwacht niet dat je ook direct verzekerd bent, want een verzekeraar neemt jouw aanvraag eerst in behandeling. Bovendien moet je bij vrijwel iedere verzekeraar een gezondheidsverklaring voor een overlijdensrisicoverzekering invullen. Dit kan over het algemeen online.

Online keuring of fysieke keuring overlijdensrisicoverzekering

Alleen als je een groot bedrag wilt verzekeren, moet je mogelijk een fysieke keuring ondergaan. Vanaf een dekking van € 160.000 kan de verzekeraar om een fysieke keuring vragen, maar vaak ligt die grens nog wat hoger.

Aan de hand van een gezondheidsverklaring kan een verzekeraar inschatten hoe het gesteld is met jouw gezondheid. Zo gaan de vragen bijvoorbeeld over roken en drank- en drugsgebruik.

Wanneer een verzekeraar door de gezondheidsverklaring de indruk krijgt dat je niet gezond leeft, betaal je mogelijk en hogere premie. Het kan zelfs zijn dat je helemaal geen overlijdensrisicoverzekering af kunt sluiten.

Gezondheid van invloed op hoogte kosten overlijdensrisicoverzekering

Zoals hierboven aangegeven kan het zo zijn dat jouw gezondheid de hoogte van je premie beïnvloedt en dus direct effect heeft op de kosten van je OVR.

Een overlijdensrisicoverzekering kost aan premie bijvoorbeeld meer voor een roker ten opzichte van een niet-roker. Dat kan zomaar tientjes per maand schelen in de premie.

Het is overigens wel van belang dat je eerlijk bent tijdens het invullen van de keuring, want de verzekering kan besluiten een premie niet uit te keren als blijkt dat je dingen verzwegen hebt.

Overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek

Ga je een huis kopen, dan ben je vaak verplicht om een overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek af te sluiten. Dat is uiterdaard van invloed op de kosten van de overlijdensrisicoverzekering. Maar de hypotheekverstrekker wil de zekerheid dat de hypotheek terugbetaald wordt als je eventueel komt te overlijden.

De OVR is dan ook gekoppeld aan je hypotheek. Bij overlijden gaat het uit te keren bedrag rechtstreeks naar de hypotheekverstrekker en niet naar de verzekerde. Is de uit te betalen uitkering hoger dan het hypotheekbedrag dat nog open staat, dan gaat het restant van de uitkering naar de nabestaanden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven