Wat kun je doen als je je verveelt? 35+ tips voor je kind tegen verveling

Werken en gezin combineren zet de ‘quality time’ soms onder druk. Maar ook van de normale, doordeweekse dagen kan je een feestje maken. Zonder dat het veel moeite kost. En wat kun je doen als je je verveelt? Plenty! In de vakanties komt er ongetwijfeld een moment dat je kind die vraag stelt. Tijdens de vakantie je kids entertainen is één ding, maar ook de rest van het jaar krijg ik te horen “Mam, ik verveel me“. Moet jij ook met enige regelmaat je kinderen vermaken als ze zich vervelen? En dan uiteraard op een moment dat je zelf nog het nodige te doen hebt? Dit kan je doen als je je verveelt!

Werken onderstaande tips niet? Zoek dan een leuke buitenspeeltuin in de buurt op.

Wat kun je doen als je je verveelt? Of je kind…

Tegenwoordig grijpen veel ouders naar de tablet als de kids wat entertainment nodig hebben. Niet zo slim, want er zijn veel gezondere vormen van vermaak, daar komt nog bij dat onlangs in het nieuws was dat het bijziendheid bij kinderen veroorzaakt met kans op blindheid als ze ouder zijn!

Maar wat verzin je dan als je kinderen aangeven dat ze zich vervelen? Misschien liefst iets waarbij je als ouder nog gewoon je handen vrij houdt. Maar realiseer je ook dat je niet altijd aan de zijlijn moet blijven staan. Doe eens een keer mee en bouw de mooiste herinneringen samen op. Je kinderen vermaken, dat is eigenlijk kinderspel. Een beetje aandacht doet wonderen.

wat kun je doen als je je verveelt

Lees ook: 7 Tips voor als je niet op vakantie gaat

1. Kleurenposter inkleuren

Ga aan de slag met een enorme kleurenposter als je je verveelt. Wedden dat je hier een tijdje mee zoet bent? En morgen weer, of overmorgen. Hang hem op aan een muur, of maak plek op de grond.

Deze mooie kleurenposter vind je hier voor € 12,90

Tip: Heb je nog een lange rol behang liggen… dan kan je die ook gebruiken om een mega tekening op te maken!

2. Met dozen bouwen

Bewaar de oude dozen die je binnenkrijgt als je bijvoorbeeld iets besteld of gekregen hebt. Of ga naar de supermarkt en neem daar wat mee. Wat kun je doen als je je verveelt? Nou, een paleis maken bijvoorbeeld. Of een ford. Of een auto. Of een winkeltje. Whatever!

3. Maak een voelbak

Gooi een emmer vol met (ongekookte) rijst of pasta. Verstop in de emmer wat kleine spulletjes (of laat ze verstoppen door iemand anders) en doe een blinddoek om. Nu mag jij voelen wat er in zit. En raden natuurlijk!

4. Darten zonder dartbord

Maak zelf een dartbord. Dat kan van papier zodat je het binnen kan gebruiken. Voor buiten gebruik je stoepkrijt en teken je rondjes met punten erin. Pak een spons waar je mee gooit om de punten te scoren. Een mooi antwoord op de vraag van je kinderen ‘wat kun je doen als je je verveelt’.

Tip: Krijg je binnen geen dartbord van papier gemaakt? Zet dan gewoon wat potten en pannen op de grond!

5. Stoepkrijt mandala

Geen zin om het klein te houden? Ga buiten een mandala tekenen met deze mandala’s. Niet alleen leuk om te doen, ook leuk om naar te kijken!

te koop bij Bol.com vanaf € 9,99

6. Zelf sneeuw maken

Je kan natuurlijk zelf sneeuw maken volgens de recepten die wij al eens eerder publiceerden. Maar het kan ook van papier. Knip heel veel wit kladpapier in hele kleine stukjes. Stop ze in een plastic zakje en ga op een stoel staan. Strooi daarna alle snippers in het rond (liefst over het hoofd van een ander). Wel beloven dat je alles weer opruimt hè.

drumstel maken

7. Drumstel maken

Leuk om te doen als je je verveelt. Misschien iets minder voor de ouders, maar die moeten maar even oordoppen in doen, of lekker meedoen. Zet een zooi pannen op zijn kop op tafel of op de grond. Met houten pollepels kan je nu fantastisch ‘muziek’ maken.

8. Legpuzzel maken

Een legpuzzel maken, en dan het liefst een enorme joekel! Met 1000 stukjes ofzo. We schreven er eerder al een blog over, hier vind je leuke legpuzzels om te maken.

pot met opdrachten

9. Opdrachten op papier

Zet een aantal opdrachten op papier en stop deze opdrachten in een pot. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • een liedje zingen
  • 2 minuten op 1 been staan
  • een gek dansje doen
  • zoek iets in huis wat begint met de letter b
  • beeld 3 dieren uit

Laat je kinderen op beurten uit de pot graaien en de opdracht uitvoeren. Wij hebben standaard zo’n pot staan.

10. De ballonnendans

Heb je meerdere kinderen in huis? Blaas wat ballonnen op en laat ze een ballonnendans doen. Per ballon heb je twee kinderen nodig. Ballon tussen de buiken, muziek aan en dansen maar! Hilariteit ten top!

tweede kerstdag bankhangen

11. Bioscoopje spelen en kinder kerstfilms kijken op Netflix

Kort gezegd… hou een Netflix dag! Popcorn en limonade erbij, kaasje erbij en binge watchen maar. Lekkere kinder kerstfilms of wat anders. Alles mag! Nog leuker: lekker in pyjama!

12. Toverzand maken

Acht kopjes bloem mengen met een kopje babyolie. In een bak. Zandvormpjes erbij en lekker aan tafel gaan zitten. Enjoy! Naderhand wel even stofzuigen. Of zorg dat je Kinetic zand of super speelzand in huis hebt.

Meer weten over dit speelzand? Kijk hier.

13. Blote voetenpad maken

Plaats bakken met van alles en nog wat erin. Een bak met water kan ook prima… leg je er daarna gewoon een handdoek neer. Schoenen en sokken uit en gaan met die banaan!

14. Hindernisbaan maken

Maak binnen een heel parcours van krukjes, kussens, stoelen, dozen, plastic bekertjes etcetera. Overal waar je op, overheen, omheen of onderdoor kan is oké! Pak er een stopwatch bij en kijk wie het snelst over de baan heen komt zonder dat er iets valt. Dat is wat je kan doen als je je verveelt.

15. Kussengevecht

Energie te veel en rotweer? Hou binnen een kussengevecht. Wedden dat de energie zo ‘op’ is?

16. Verstoppertje spelen

Dat doen ze hier thuis met grote regelmaat. Binnen verstoppertje spelen gaat prima. Mits je als ouder een klein beetje meegaand bent en niet overal een punt van maakt. Wat kun je doen als je je verveelt? Jezelf verstoppen dus!

allerhande kerstfestival knutsel workshop

17. Kerst knutselen

Ga wat leuks voor kerst knutselen, of voor de wintertafel, of voor welk gelegenheid dan ook.

18. Eetbare memory spelen

Pak van allerlei eetbare dingen 2 stuks. Bijvoorbeeld 2 druiven, 2 koekjes, 2 boterhamworstjes, 2 stukjes komkommer en ga zo maar door. Leg ze op tafel (zonder dat je kids meekijken) en zet overal een ondoorzichtige plastic beker bovenop. De memory is klaar om te beginnen. Heb je twee dezelfde? Opeten maar!

19. Ballonnen pingpong

Snij uit een kartonnen doos 2 rondjes. Plak er een ijsstokje aan vast, blaas een ballon op en of you go!

20. De ontdekkingsdoos

Jij hebt ook vast wel zo’n doos of bak in huis waarin je alle rommeltjes van je kinderen gooit die ze laten rondslingeren. Steentjes die niet weg mogen, een overgebleven autootje, een mac speeltje, wat kralen en ga zo maar door. Hoog tijd dat die bak eens uitgemest wordt! Hier zijn je kids waarschijnlijk uren zoet mee!

21. Rommeldoos maken

Heb je nog geen rommeldoos? Hoog tijd dat die er komt. Laat je kinderen zelf een kartonnen doos omtoveren tot leuke rommeldoos. Des te beter zullen ze zelf ook de rommeltjes opruimen.

22. Kijkdoos maken

Dat is lang geleden! Wat kun je doen als je je verveelt? Een leuke kijkdoos maken! Laat je inspireren op pinterest door de leukste kijkdozen. Dit aquarium is er eentje van.

23. Ruilspel

Dit doen ze bij ons in de straat regelmatig. Ga op ruiltocht met een stel kinderen. Begin bijvoorbeeld met een appel en ga langs de deuren om te kijken of iemand de appel wil ruilen tegen iets anders. Waar kom je uiteindelijk mee thuis?

24. Hut bouwen

Deze mag niet ontbreken natuurlijk. Bouw een tent binnen met een paar stoelen en een deken of doek erover. Gezellig binnen in de tent spelen of picknicken is altijd een succes!

Niet genoeg stoelen of doeken? Schaf Fantasy Fort aan voor heel veel speelplezier!

25. Stempelen/verven met een aardappel

Heb je een stempeldoos of verf in huis? En aardappels? Snij een aardappel door midden en snij er figuurtjes in. Gebruik deze als stempel e ze zijn wel even zoet.

26. Spijkerkunstwerk maken

Laat je kinderen op een plaat spijkers timmeren. Dat kan in de vorm van een hart bijvoorbeeld, maar misschien maken zij liever iets anders. Daarna kunnen ze met draad op allerlei manieren van spijker naar spijker hun kunstwerk maken.

Tip: verschillende kleuren draad maakt het nóg leuker.

27. Verkleedpartijtje

Je verkleden is altijd leuk! Wat kun je doen als je je verveelt maar je vindt verkleden toch maar saai? Doe de variant! Leg net zoveel stapels kleren als er kinderen zijn. Met kleding, mutsen, sjaals, handschoenen en ga zo maar door. Wel evenveel stuks per kind. Wie het eerste alles over elkaar aan heeft, die heeft gewonnen!

28. Cactussen knutselen

Huh? Ja echt! Cactussen knutselen kan op verschillende manieren.

Ga op zoek naar mooie stenen, verf ze zoals een cactus. Als ze droog zijn kan je ze op elkaar stapelen en aan elkaar lijmen. Zet ze in een potje met zand en voilà… je hebt een prachtige cactus in huis.

Uiteraard kan je ze ook van papier knutselen, van klei of van strijkkralen. Maar dit vond ik weer eens iets anders, net als stenen schilderen met je kinderen.

29. Mini voetbaltafel maken

Een leuk idee wat ik tegen kwam op youtube, het maken van je eigen mini voetbal tafel.

30. Foto’s bewerken

Maak foto’s van elkaar en print ze uit. Laat je kind de foto’s op alle mogelijke manieren bewerken. Een snor, een brilletje, pukkels, plakhaar, je kan het zo gek niet bedenken of het is wel vermakelijk. Tekenen, knippen, plakken, het kan allemaal.

31. Zoutdeeg maken om  mee te kleien

Met 2 kopjes bloem, 1 kopje zout, 1 kopje water en een eetlepel olie maak je zelf zoutdeeg om mee te kleien. Klaar met kleien en figuurtjes gemaakt? Bak ze een paar uur af in een oven op 180° zodat ze uitdrogen. Daarna kunnen ze eventueel geverfd worden.

32. Schrijf een brief of kaart

Laat je kind een mooie kaart maken en om daar vervolgens iets liefs op te schrijven. Of een leuke brief. Daarna op de post doen voor opa of oma. Wat een verrassing!

33. Maak een doorgeef tekening

Laat je kind beginnen met het tekenen van iets op een vel papier. Bijvoorbeeld een soort hoofd. Vouw het papier zo om dat het hoofd niet meer zichtbaar is, maar dat de vouwlijn er direct onder zit. Nu is de volgende aan de beurt. Nogmaals vouwen en nog een keer tekenen. Klap nu de tekening open en verbaas je over jullie creatie!

kind op hoge hakken

34. Hoge hakkenloop

Hier komt het regelmatig voor dat ze mijn hakken uit de kast vissen. Dus wat kun je doen als je je verveelt? Een hakkeloop. Maar maak er een hele happening van door een soort mannequin showtje te organiseren. En ja, de jongens mogen ook gewoon meedoen. Succes gegarandeerd.

35. Knikkerglijbaan maken

Zorg voor een lading lege wc rolletjes (of keukenrollen) en plak die aan elkaar met plakband of tape. Pak ook een aantal halve rollen die je monteert zoals hierboven op de foto. Verven mag, hoeft niet.

stenen schilderen en knutselen met kinderen

36. Stenen schilderen en buiten verstoppen

Ook heel leuk om te doen als je je verveelt is het schilderen van stenen om ze vervolgens buiten achter te laten voor anderen die ze kunnen zoeken en vinden. Meer hierover staat uitgelegd in dit blog.

37. Trek de Osmo genius kit uit de kast

Vevrelen ze zich en hebben ze nog wat tijd ‘over’ op de ipad? Lees hier eens wat meer over de Osmo Genius kit. Je kind is voor izjn gevoel aan het spelen, maar leert er ook nog van!

Ideeën bewaren op Pinterest

Wil je bovenstaande ideeën makkelijk bewaren op Pinterest, pin dan een van onderstaande afbeeldingen op een van je borden op Pinterest. Dan heb je ze aktijd bij de hand.

tips tegen verveling voor kinderen
verveling tips nederlands

Wat kan je als moeder doen als je kind zich verveelt?

Niet veel tijd over, maar toch je kinderen vermaken als ze zich vervelen? Check deze tips over ‘wat kun je doen als je je verveelt’.

1. Perfectie bestaat niet, en al helemaal niet bij jou!

Hou in gedachten dat je geen Miss Perfect hoeft te zijn. Sterker nog, het is onmogelijk om én de perfecte huisvrouw te zijn én de perfecte moeder én de perfecte partner. En dan ook nog eens wat tijd voor jezelf te vinden. Maak het jezelf zo nu en dan makkelijk. Pak eens een diepvriesmaaltijd, makkelijk en toch gezond. Strijken? Alleen het hoognodige. De rest van de was vouw je gewoon lekker op, en met een beetje geluk vind jouw kind het hartstikke leuk om mee sokken te rollen, of handdoeken te vouwen!

Zodra je de perfectie loslaat hou je opeens verrassend veel tijd over. Kan je mooi je kinderen vermaken! De wasmachine draait ondertussen gewoon door.

2. Schrap een hobby

Je kind hoeft niet te hockeyen, tennissen, naar de muziekschool en ook nog eens aan judo te doen! Laat hem of haar kiezen voor twee favorieten. Zo blijft de hobby leuk, maar blijft er ook nog tijd over om lekker met vriendjes te spelen of gewoon samen een wandelingetje te maken! Sommige ouders zien het als ‘opgeven’ wanneer hun kind aangeeft niet meer te willen hockeyen of voetbal. Toch moet je ze op een gegeven moment hun eigen hobby’s laten kiezen. En een avondje bankhangen met papa en mama mag daar toch ook bij horen?

3. Houd een spelletjes avond!

Wat kun je doen als je je verveelt? Een spelletjesavond! Heerlijk vond ik het vroeger. Zaterdagavond spelletjes avond. Lekker met papa en mama een spelletje doen. Zeker weten dat jouw kindje daar de tv voor uit wil laten. Wat lekkers erbij en je hebt uren plezier. En op het einde van de avond heb je ook nog eens een lekker gevoel en een TOP herinnering. Ook voor later!

4. Uitzonderingen maken de regel!

Vaste regels zorgen ook voor verveling. Doorbreek je die af en toe, dan kan je je kinderen vermaken op de meest simpele manier. Zo eten wij eens per week voor in de kamer, aan de salontafel. Lekker op de grond zitten, eenvoudig eten, beetje babbelen of toch een tv-programma aan. Waarom? Gewoon, om de ‘standaard’ te onderbreken. Om een klein feestje te bouwen. Leuk ook om dan iets anders dan anders te eten. Met stokjes bijvoorbeeld, doet het altijd goed!

5. Betrek je kinderen bij het eten maken

Je kent het spreekwoord toch ? ‘Geluk zit in een klein hoekje’. Je hoeft dus niet per se iets speciaals te doen om je kind gelukkig te maken. Gewoon dingen samen doen vinden ze al fijn op zich. Want wat is nu eigenlijk quality time en wie bepaalt dat? Focus je er niet teveel op.

Krijg geen schuldgevoel als het er niet van komt – maar maak van elk moment iets moois en betrek je kinderen zo veel mogelijk bij het dagelijkse leven. Maak je een pasta? Koop dan bijvoorbeeld geen geraspte kaas maar een blok kaas. Terwijl jij kookt kunnen jouw kinderen lekker raspen. Je kletst terwijl gezellig wat af samen! Moet je opletten wat je allemaal te weten komt.

6. Vuurtje stoken

Heb je een tuin? Ga dan eens een lekkere boswandeling maken, en sprokkel dan gelijk hout om in de tuin een klein vuurtje te kunnen stoken. Zet de vuurkorf maar klaar! Marshmallows erbij en het feest is compleet! En als de kids in bed liggen kunnen jullie er ook nog een romantisch momentje van maken. Geen tuin? Geen probleem hoor… met een theelichtje kom je ook al een heel eind. Of wat dacht je van sterretjes?

7. Rondje om na het avondeten

Een heel goed alternatief, en wellicht ook een reden om een hobby te schrappen… een wandelingetje na het avondeten. En wordt het vroeg donker? Dan is het helemaal een eitje, om je kinderen te vermaken! Neem een zaklamp mee en laat je kids de weg ‘beschijnen’. Spannend!

8. Doordeweeks kamperen

Het hoeft niet altijd vakantie te zijn om te kunnen kamperen. Je kan bij lekker weer namelijk ook gewoon eens de slaapzak buiten ‘gooien’ en een nachtje samen met je kinderen buiten slapen. Gegarandeerd succes, zonder dat het handen vol geld kost.

Heb jij nog supertips voor wat je kunt doen als je je verveelt? Deel ze vooral hieronder!

Lees ook: Hoe overleef je kerst met al die verveelde kids? Zo dus!

18 gedachten over “Wat kun je doen als je je verveelt? 35+ tips voor je kind tegen verveling”

  1. Pingback: Speelhoek tips voor een gezellige zomervakantie zónder verveling

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven