Het natuur en milieu een handje helpen? De slogan ‘een beter milieu begint bij jezelf’ is niet voor niets bedacht natuurlijk. Wat kun je doen voor het milieu? Genoeg. Rosa zet een aantal tips voor je op een rijtje.
Wat kun je doen voor het milieu en een schonere natuur?
Ons milieu en onze natuur gaan snel in kwaliteit achteruit. Wil jij hier iets aan doen? Ik geef je 8 simpele tips hoe jij hier aan kan bijdragen.
Kwaliteit van ons leven
Afgelopen week verscheen het CBS rapport over de kwaliteit van ons leven. Een mooi en goed rapport. De conclusie is echter een beetje dubbel. Onze toekomst ziet er rooskleurig uit door de groeiende economie. Maar er is een groot probleem: de schade die wij veroorzaken op het milieu en de natuur wordt steeds groter door de spullen die we kopen, het voedsel wat we eten en de reizen die wij maken.
Ik ben blij dat het Nederland economisch voor de wind gaat, maar dat laatste steekt mij toch ergens. Ik vind namelijk dat we met zijn allen verantwoordelijk zijn voor wat we doen met ons milieu en de natuur. Want moeder natuur gaat mij aan het hart. Ik wil namelijk dat niet alleen ik nog kan genieten van de mooie natuur om ons heen, maar dat later ook mijn dochter en in de toekomst wellicht mijn kleinkinderen nog kunnen genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Daarom roep ik jullie op om ook mee te doen, want door kleine dingen te doen voor een beter milieu kun je toch een steentje bij dragen. Doe je mee? Hierbij 8 simpele tips hoe je toch het verschil kunt maken.
1. Kies voor een auto of treinvakantie in plaats van een vliegvakantie
Velen van ons zullen het zich niet realiseren: vliegen is ontzettend milieubelastend. Ondanks dat een auto ook milieubelastend is, kun je altijd nog veel beter voor een autovakantie naar Frankrijk kiezen, dan voor een vliegreis naar de Canarische eilanden. Om een simpel voorbeeld te noemen: een vliegreis voor 4 personen naar de Canarische eilanden stoot 6 keer zo veel CO2 uit dan een autoreis naar Frankrijk. Voelt voor mij toch fijner dat we dit jaar weer voor een autovakantie naar Frankrijk hebben gekozen. Wil je het helemaal goed doen, dan kun je uiteraard ook de trein nemen. Maar of dit nou zo handig is met een gezin met allerlei overstappen en bagage, dat is de vraag 😉
2. Dit kun je doen voor het milieu; eet geen of minder vlees
Dat vlees eten milieubelastend is weten de meeste Nederlanders wel. Sterker nog, vegetarisch zijn is ongeveer het beste wat je kunt doen voor een beter milieu en een schonere natuur. De dieren die we eten stoten heel veel broeikasgassen uit. En dan heb ik het nog niet over de hoeveelheid water en energie die er nodig is voor het produceren van vlees. Ik snap dat je niet in eens al het vlees wilt laten staan, want het is soms ook gewoon lekker. Maar kies dan eens bewuster voor kip in plaats van rundvlees. Rundvlees kun je beter niet eten omdat runderen erg veel broeikasgassen uitstoten. Of eet bewust twee of meer keer per week geen vlees.
3. Ga eens wat vaker naar de markt
Doordat je met jouw eigen tas naar de markt gaat om groente en fruit te kopen, ontvang je automatisch veel minder afval. Let er maar eens op hoeveel plastic er gebruikt wordt bij producten die je in de supermarkt koopt. Toch een stuk beter voor het milieu, shoppen met je eigen boodschappentas zonder al die plastic verpakkingen.
4. Let op welk fruit en groente je koopt
Welke groente en fruit je koopt kan veel verschil maken voor het milieu en de natuur. Het beste wat je kan doen is seizoensgroente en fruit kopen uit Nederland en Europa. Koop dus vooral lekker veel appels en peren en aardbeien en kersen in het seizoen. En veel groenten zoals wortels, broccoli, koolsoorten, komkommers, tomaten, pastinaak en pompoen. Ook voorgesneden groente uit zakjes zoals roerbakgroente zijn goed, omdat ze precies op maat verpakt zijn en er weinig verspilling is. Wat je niet moet kopen als je een beter milieu en schonere natuur wilt, is ingevlogen groenten en fruit. Het vervoer per vliegtuig is zeer milieubelastend. Laat die blauwe bessen uit chili dus liever liggen. Je kan op de verpakking altijd lezen uit welk land groente en fruit komt.
5. Wat kun je doen voor het milieu? Gooi minder eten weg!
Ik probeer er goed op letten wat ik kook door goed af te wegen. Met name van rijst en pasta maak je al snel te veel. Ook probeer ik sinds kort als er eten over is na te denken of we er de dag er na nog iets lekkers van kunnen maken. Ik hoor ook steeds vaker andere praten over een kliekjes dag, een mooie manier om te besparen op je boodschappen. Wat ook een tip is: ruik en bekijk voedsel voordat je het weggooit als de houdbaarheidsdatum is verstreken. Vaak is het voedsel nog veel langer houdbaar dan de datum die er op staat.
6. Scheidt afval
Wij scheiden al een aantal jaren ons afval, maar nog niet overal is dit ingevoerd. Als je dat nog niet doet: probeer het eens. Er zijn genoeg handige prullenbakken te koop waardoor scheiden van afval heel simpel wordt. Kijk maar eens naar onderstaande prullenbak bijvoorbeeld.
<3 Mocht je bovenstaande handig lijken, je vindt hem hier bij Bol.com
7. Koop eens wat vaker tweedehands
Koop jij wel eens tweedehands spullen? Ook dat kun je doen voor een beter milieu. Het is goedkoper en er hoeft minder geproduceerd te worden, beter voor het milieu dus! Tweedehands winkels zijn vaak leuk om lekker rond te snuffelen. Je kan er leuke en bijzondere spulletjes en meubels vinden. Als het gaat over kinderkleding en spullen is er ontzettend veel te koop op Marktplaats. Je kan zelf ook nog wat bijverdienen door spullen en kleding die liggen te verstoffen in huis op Marktplaats te zetten. Zo krijgen jouw oude spullen een tweede leven. Kijk eens op deze site waar de kringloopwinkels bij jou in de buurt zijn.
8. Ga bewust om met water
Koop geen flessen water, maar drink lekker uit de kraan. Al die plastic flessen zijn niet nodig en milieubelastend. Wij krijgen in Nederland heel schoon en lekker drinkwater uit de kraan. Daarnaast is korter douchen ook veel beter voor onze natuur. En dat is voor mij echt een uitdaging. Lekker lang douchen vind ik namelijk heel fijn aan het begin van de dag. Ik kan niet zonder een goede douche! Voor mij dus echt een puntje waar ik aan moet werken. Misschien dat ik toch maar een goede douchetimer ga aanschaffen zodat ik er aan word herinnerd dat de 5 minuten al om zijn.
Ik heb er bij Bol een aantal gevonden die wel de moeite waard zijn denk ik.
Wist je trouwens dat er veel mensen zijn die de kraan laten lopen tijdens het tandenpoetsen? Totaal onnodig natuurlijk, echt een gewenning waar je ook weer vanaf kan komen door wat bewuster bezig te zijn met de vraag: wat kun je doen voor het milieu?
9. Let op energieverspilling
In de zomer hebben we daar wat minder last van dan in de winter misschien. Maar zodra de verwarming brandt, hou dan in de gaten dat alle deuren dicht zijn. Zo verlies je zo min mogelijk warmte en hoeft er niet extra gestookt te worden. Verder doe je natuurlijk alle onnodige lichten uit en laat je de koelkast en diepvries niet te lang openstaan.
Shutterstock foto van SJ Travel photo and video
Bronnen: