Beschuit met muisjes. Een roze wolk. En piepkleine sokjes. De geluksmomentjes bij de komst van een kindje zijn (vaak) niet op twee handen te tellen. Toch is dat nieuwe begin niet alléén maar leuk want je moet veel regelen na geboorte van je kindje. Er zijn een aantal zaken die je moet regelen na geboorte van je kindje. Eerlijk is eerlijk, toen onze eerste met 33 weken zwangerschap geboren werd had ik nog niet op een rij wat dat dan allemaal is wat je moet regelen na geboorte. Hij kondigde zich dan ook wel erg vroeg aan, dus first things first. Maar een handige checklist over wat te regelen na geboorte van je kindje, dat kan op zich geen kwaad. Je hebt toch ook een checklist van alles wat je daarvoor moet regelen?
Door mijn artikel over voogdijschap bedacht ik me dat het handig is om de to-do’s voor het regelen na de geboorte ook eens voor je op een rijtje te zetten. Bij deze dus 😉 .
Wat regelen na geboorte baby
Vanaf het moment dat je papa of mama wordt, is er écht sprake van een nieuw begin. Je zal dat misschien nu niet zo bedenken, maar ik verzeker je… zodra je baby geboren is dan snap je wat ik bedoel. En vanaf dit moment is het belangrijk om een aantal zaken goed geregeld hebben. Het draait namelijk niet meer alleen om jou. Dikke kans dat je zo overloopt van geluk dat je niet meteen denkt aan onderstaande administratieve rompslomp. Dus hebben we een checklist voor je opgesteld: wat te regelen na geboorte van je baby. Misschien niet de leukste kant van je nieuw verworven ouderschap. Maar hé, nobody said it was easy. En met een beetje mazzel kan je in je kraamweek ook het een en ander overlaten aan je partner. Terwijl jij je kraamtranen de vrije loop laat.
Niet iedereen is van het regelen en organiseren, maar de komst van een heel nieuw mensje vraagt stiekem om een hoop geregel. Deze checklist over wat je niet moet vergeten te regelen na geboorte van je baby helpt je in ieder geval op weg.
1. Het aangeven van je kindje en aanvragen van kinderbijslag
In Nederland draait alles om vastleggen. Pas als iets op papier staat, is het echt zo lijkt het soms. Het aangeven van je kindje bij de gemeente is dan ook een belangrijk iets om te regelen na geboorte. Niet alleen omdat het symbolisch een mooie betekenis heeft. Maar óók omdat alle administratieve rompslomp dan pas echt kan beginnen.
Let op:Het aangeven dient te gebeuren binnen drie dagen na de geboorte van je kindje. Heb je al besloten of jullie baby jouw achternaam gaat dragen of die van je partner?
Zo krijgt je kind een burgerservicenummer. Je gemeente geeft dan ook een bericht door aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Die stuurt jou na een week of 4 bericht terug. En dan kan je met je Digi-D kinderbijslag aanvragen.
Dit hoeft alleen bij je eerste kindje. Hierna zit je al in ‘het systeem’ en een volgend kindje wordt automatisch bijgeschreven. Ze hebben overigens ook een handige app bij het SVB waar je met je Digi-D kan inloggen.
2. Kinderopvang en toeslag
Op de vraag ‘wat te regelen na geboorte’ is kinderopvang eigenlijk geen antwoord, maar we vermelden het toch even 😉 . Als je een baan hebt, dan gaan we ervan uit dat je de kinderopvang eigenlijk al geregeld hebt. Hier moet je namelijk vaak bijtijds bij zijn, tijdens je zwangerschap dus al. Is je kindje al aangemeld bij een kinderdagverblijf? Of heb je een gastouder gekozen? Dan kan je na de geboorte afspraken gaan maken over wanneer de opvang echt zal beginnen. Je weet nu als het goed is namelijk ook wanneer je verlof eindigt. En al wil je daar waarschijnlijk nog even niet aan denken, het is niet verkeerd om nu al aan het regelen te gaan.
Kijk ook op de website van de Belastingdienst om te zien of je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Je kan gemakkelijk zelf een berekening maken. En aangezien kinderopvang niet goedkoop is, is toeslag vast meer dan welkom.
3. Bijschrijven bij bestaande verzekeringen of afsluiten van nieuwe
Voor een deel bepaal je zelf hoe het gaat met de verzekeringen, maar je hebt ook verplichte verzekeringen waar je aan moet denken. Op je lijstje ‘regelen na geboorte baby’ is het verstandig om ook onderstaande verzekeringen op te nemen.
De zorgverzekering
Zodra je kindje een burgerservicenummer heeft, kan je contact opnemen met je zorgverzekering. Vanaf 4 maanden na de geboorte móet je kind namelijk verzekerd zijn met minimaal de basisverzekering. Is dat niet het geval dan bestaat de kans dat eventuele medische kosten niet gedekt zijn en daar moet je niet aan denken natuurlijk. In ons geval was het sowieso van belang als gevolg van extra ziekenhuisopname’s en allerlei controle’s bovenop de standaard.
Kinderen kunnen tot hun 18e bij een van de ouders op de polis worden bijgeschreven. Ze hebben dus nog geen eigen verzekering nodig, maar moeten wel via jou verzekerd zijn. Geef ook bij de huisarts even aan dat er gezinsuitbreiding is geweest. Waren wij vergeten te regelen na geboorte, maar onze attente huisarts belde zelf even omdat ze natuurlijk had gehoord dat we in het ziekenhuis lagen.
Bij het uitzoeken van dit alles liep ik tegen de HEMA Zorgverzekering aan (ja, ze verkopen daar echt álles). Opvallend vond ik dat ze een aantal mooie pluspunten hebben aan hun verzekering. Je krijgt namelijk 10% korting op bijna de gehele collectie van de HEMA zodra je je zorgpas kan laten zien. Kan je nadat je dit allemaal geregeld hebt lekker met korting gaan shoppen voor je baby 😉 . Daarnaast zag ik ook dat ze een kraampakket in hun verzekering hebben opgenomen t.w.v. € 50,00 als je gezinsuitbreiding krijgt. Leuk toch?
Uitvaartverzekering
Er is nog een verzekering die je nu misschien belangrijk gaat vinden. Geen must, maar in ieder geval goed om ook even de revue te laten passeren bij alles wat er geregeld moet worden na de geboorte van je baby. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er nog veel jonge ouders zijn die hier niet bij stilstaan. Het zou kunnen dat je er, vóór je kinderen kreeg, zelfs nooit over na had gedacht: een uitvaartverzekering. Is ook geen vrolijk onderwerp natuurlijk. Maar stel dat er iets met jezelf gebeurt, dan wil je je gezin niet opzadelen met de kosten voor een uitvaart. En wat als er iets niet goed blijkt te gaan bij de geboorte, of vlak erna?
Als je kindje met 33 weken zwangerschap geboren wordt dan kan ik je vertellen dat er van alles door je heengaat. Blijdschap maar ook veel angst. Zeker als je na twee weken door het ziekenhuis gebeld wordt dat jouw vechtertje aan de morfine ligt vanwege een darmperforatie en dat een operatie onvermijdelijk is. Brrr. Het mag dan al lang geleden zijn, het ligt nog vers in mijn geheugen.
Wist je trouwens dat je baby – als je zelf een uitvaartverzekering hebt- in de meeste gevallen automatisch meeverzekerd is vanaf 20 weken zwangerschap tot aan een maand na de geboorte? Dat hoef je dan weer niet te regelen na geboorte.
Je kan je kindje na de geboorte direct gratis meeverzekeren op je eigen polis óf een eigen verzekering afsluiten tegen een heel laag tarief. Klinkt misschien een beetje ‘vreemd’ maar zo kan je je kind als hij het huis uit gaat een verzekering meegeven waar hij of zij een hele lage premie voor hoeft te betalen. Over vooruitkijken en voorbereiden gesproken!
Aansprakelijkheidsverzekering
Misschien niet per direct nodig, maar zodra je kleine kan kruipen kan er nogal wat mis gaan. Bij jezelf in huis, maar ook bij een ander. Grijpgrage handjes die in de rondte slaan willen nog wel eens het nodige kapot maken in hun ontdekkingstocht. Vergeet dus niet je kleine bij te schrijven op je aansprakelijkheidsverzekering.
Doorlopende reisverzekering
Heb je een doorlopende reisverzekering en staat er alweer een reis op de planning? Denk er dan aan dat je je baby ook hier gelijk op laat bijschrijven. Niet bijgeschreven betekent ook niet meeverzekerd bij een annulatie. slim dus om dit te regelen na geboorte.
4. Erkennen van kind en aanvragen gezamenlijk ouderlijk gezag
Het komt steeds vaker voor dat ouders niet getrouwd zijn. Absoluut geen ramp natuurlijk, maar wist je dat in zo’n geval de moeder automatisch als enige ouderlijk gezag heeft? Je hoeft niet alsnog te gaan voor de ring om je vinger. Zorg er ten eerste voor dat de vader het kind erkent bij de gemeente. Liefst nog vóór de geboorte (ja, dat kan!).
Ook een man die niet de biologische vader is kan een kind erkennen. Vraag bij het regelen na geboorte baby ook gezamenlijk ouderlijk gezag aan. Zo wordt juridisch vastgelegd dat jullie allebei gezag over jullie kind hebben. Wel fijn om de zekerheid te hebben dat dat goed geregeld is, mocht er wat met één van jullie gebeuren. En sowieso wel zo handig: zo zijn jullie allebei gemachtigd om dingen voor je kind te regelen. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van een nieuw paspoort. Je vraagt gezamenlijk ouderlijk gezag aan bij de Kantonrechter.
Niet getrouwd maar wel zeker weten dat je kind krijgt waar het recht op heeft, mocht er onverhoopt toch wat gebeuren? Neem hem of haar dan op in je testament en regel je nalatenschap bewust na de geboorte. Ook fijn voor je partner trouwens, als dat soort financiële zaken goed geregeld zijn.
5. Voogdij
Ben je getrouwd, of is de gezamenlijke ouderlijke macht vastgelegd? Dan staat het volgende punt op de checklist ‘van wat je moet regelen na geboorte baby alweer klaar. Namelijk: de voogdij. De voogdij bepaalt wie er voor je kind zal zorgen, mochten beide ouders daar om wat voor reden dan ook niet toe in staat zijn.
Onlangs schreef ik al een uitgebreid artikel over het regelen van voogdij en de mogelijkheden, naar aanleiding van een onderzoek onder onze lezeressen.
6. Geboortekaartjes versturen
Een welkome afwisseling in al die administratieve rompslomp: de geboortekaartjes! Hoewel ook dat meer op een verplichting gaat lijken als je net bevallen bent. Tenminste, dat vond ik dan. Mijn hoofd stond er eigenlijk helemaal niet naar om dit te regelen na geboorte. Met een kind in de couveuse en niet op gang komende borstvoeding ook nog geboortekaartjes schrijven in een ziekenhuisbed.
In de meeste gevallen kan je dit gelukkig mooi van te voren doen. Zorg er tijdens je zwangerschap voor dat je al een proefdruk van het kaartje hebt ontvangen. Hoef je na de geboorte van je baby alleen nog de puntjes op de I te zetten. Was het een zware bevalling? Wees dan niet te streng voor jezelf. De mensen die het nieuws écht moeten horen, doen dat meestal niet via het geboortekaartje. Je mag dus nog best even wachten met enveloppen schrijven en het plannen van een kraamfeestje. Wat wél leuk is is om alvast te regelen na geboorteis de geboorte versiering in huis te halen. Zodra je dan je kraamfeestje plant, heb je alles in huis om het leuk aan te kleden! En je wordt er nog vrolijk van ook.
7. Een identiteitsbewijs
Ga je binnenkort op vakantie naar het buitenland? Dan is het belangrijk om voor je kind een eigen identiteitsbewijs aan te vragen. Vroeger werden kinderen bij hun ouders op het paspoort bijgeschreven. Nationaal gezien gebeurt dat nog. Een kind dat medische zorg nodig heeft, heeft daarom geen eigen identiteitsbewijs nodig. Dat loopt via het identiteitsbewijs van de ouders. Gaan jullie echter samen naar het buitenland, dan vervalt de bijschrijving op je paspoort en heeft je kind wél een eigen identiteitsbewijs nodig.
8. Zwangerschapsverlof
Het zwangerschapsverlof zal je al wel geregeld hebben, tenminste… als de geboorte van je baby enigszins volgens planning is verlopen. In mijn geval was ik geloof ik net op tijd. Je hoort dit namelijk 7 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum geregeld te hebben. Dit doe je bij je werkgever. In geval van een uitkering óf als je zelfstandige bent vraag je bij het UWV je verlof aan.
Stel bij het regelen na geboorte van je baby in ieder geval ook je werkgever op de hoogte. Zo weten zij ook waar ze aan toe zijn met je totale bevallingsverlof en kan er een datum bepaalt worden waarop je weer aan het werk gaat.
pstt:Het vaderschapsverlof gaat in de komende jaren flink uitgebreid worden, dan weet je dat vast. In dit blog lees je er alles over: vaderschapsverlof.
[button color=”grey” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/”]#mawad[/button]