Wat te doen bij hoofdluis als je ook van je vrije tijd wilt genieten?

Hoofdluis, dat is al vervelend genoeg. Maar wat te doen bij hoofdluis als je hartstikke druk bent? In dit blog lees je tips om hoofdluis te bestrijden. En dan op de meest eenvoudige manier. Hoofdluis voorkomen valt niet altijd mee, zeker niet als je ziet wat voor uitspattingen er bij ons op school zijn zo nu en dan. Maar je kan er wel voor zorgen dat je goed voorbereid bent voor het geval dat. En dat het behandelen van hoofdluis niet al je vrije tijd opslokt. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Dus als je je afvraagt wat je moet doen bij hoofdluis lees vooral even verder, zeker als je mijn eigen ervaringen wilt lezen.

Mama, ik heb jeuk! Wat te doen bij hoofdluis?

Zodra de vakanties voorbij zijn worden alle luizenmoeders op school weer ingezet. Het is hét moment om alle kinderen van kruin tot nek te controleren op hoofdluis. Ik wacht die dagen tegenwoordig niet meer in spanning af, maar controleer zelf echt pro actief op luizen. Zo ben ik altijd voorbereid en kan ik doen wat er moet gebeuren als ik wél hoofdluis constateer. Want ondanks dat ‘wij’ allemaal vinden dat het onderwerp hoofdluis maar eens uit de taboesfeer moet komen, kinderen worden er nog steeds op aangekeken.

Hoofdluis, daar hoef je maar aan te denken en je hebt al jeuk (zo ook nu weer terwijl ik dit zit te typen). Vaak gaat er bij ouders dan ook een belletje rinkelen bij kinderen die maar niet stoppen met krabben. Zo’n hoofdluis uitbraak is natuurlijk al erg genoeg. En het bestrijden van hoofdluis niet minder. Gelukkig zijn er verschillende manieren om hoofdluis te behandelen en dan kies ik het liefst voor de methode die niet teveel tijd kost.

Hoe behandel je hoofdluis ?

1. De meest intensieve, de kam-methode

Ga je twee weken aan een stuk iedere dag 2 keer al je kinderen een half uur kammen om te controleren op luizen? Daar gaat je vrije tijd! Met 3 kinderen ben je dagelijks zomaar 2 uur aan het kammen als het tegenzit. En daarnaast is het niet 100% waterdicht.

2. Kammen in combinatie met de gebruikelijke luizenshampoos

Kammen en een van de wel bekende anti hoofdluis producten gebruiken? Op zich een prima methode, behalve dan dus de omslachtigheid ervan zoals ik hierboven al beschreef. Niet alleen vanwege het kammen, maar vooral ook vanwege de vettige substanties in je haar. 15 minuten intrekken en dan uitspoelen. En nog eens wassen en uitspoelen. En nog eens. Denk je dat je klaar bent? Nope, je mag dit allemaal na 7-9 dagen nog eens herhalen.

Wil je nog vrije tijd over houden? Dan is optie 3 de meest handige optie!

3. Licener Anti-luisshampoo

Je brengt Licener aan op droog haar, masseert het goed in en wacht 10 minuten. Na één behandeling ben je van je luizen af. Licener doodt in 10 minuten zowel de luizen als de neten. Zo weet je dus precies wat te doen bij hoofdluis. Daarnaast is Licener gebaseerd op natuurlijke ingrediënten en niet giftig en/of licht ontvlambaar. Een nabehandeling is voortaan niet meer nodig, één behandeling is alles wat je te doen staat bij hoofdluis. Kammen na de behandeling mag wel, maar hoeft niet.

Wist je trouwens dat hoofdluis niet resistent kan raken tegen dit product? Het zorgt op mechanische wijze voor verstikking van de luizen en neten. Zonder dat er gif gebruikt wordt.

Mijn eigen ervaringen met luizen behandelen (op vakantie, ieeeewww)

Wat te doen bij hoofdluis op je vakantie adres? In een vreemd land, met een vreemde taal, heb je al uitdagingen genoeg. Zeker als je hoofdluis moet gaan aanpakken. Vandaar dat ik tegenwoordig ook goed voorbereid op vakantie ga. Want wat staat er in hemelsnaam op die buitenlandse verpakkingen met anti-hoofdluis middel? Frank had geen idee toen hij een paar jaar geleden door mij naar de supermarkt gestuurd werd. Hoofdluis, daar zit niemand op te wachten, maar op vakantie vind ik het dubbel vervelend. Toch kan je er jezelf wel op voorbereiden.

Controleer thuis eventueel nog op hoofdluis

Je hebt het al druk genoeg voor je op vakantie gaat, dat weten we! Maar toch is het geen overbodige luxe om de kids voor vertrek nog even door te kammen en te checken. Zeker als er bij jullie op school ook regelmatig een hoofdluis uitbraak is. Zo kan je bij een eventuele ‘positieve’ uitslag in ieder geval thuis al zorgen dat je doet wat je moet doen om van de hoofdluis af te komen.

Stel je voor dat je op je vakantie er toch achter komt dat een van je kinderen hoofdluis heeft. Hebben ze op de heenweg net lekker tegen elkaar aan liggen slapen… tja, dan weet je wel dat al je kinderen goed onderzocht moeten worden. En zit je in een tent? Heerlijk kamperen is fantastisch natuurlijk, maar zo’n olie-achtig goedje wat 15 minuten moet inwerken voordat je het eruit mag wassen? In de algemene douchecabines waar iedereen op zijn beurt staat te wachten? Niet echt tof natuurlijk!

Zorg dus dat je een voorraadje in huis hebt

Anti-hoofdluis middeltjes bestaan in het buitenland ook. En met een vertaal app zal het je ook wel lukken om zo’n flesje bij de apotheek te scoren. Maar wat haal je dan precies in huis? Wat staat er op de bijsluiter, en wat zit er allemaal in dat spul? Ik neem dus het liefste mijn eigen, liefst natuurlijke, anti-luizen product mee. Licener gaat dus gewoon bij voorbaat al in de tas, voor de zekerheid. Better safe than sorry!

We hopen natuurlijk dat jullie deze vakantie geheel luis-loos hebben doorgebracht. Maar anders weet je nu in ieder geval wat je te doen staat bij hoofdluis zonder dat het al je vrije tijd opslokt. Bij mij is het in ieder geval een aanvulling op de vakantiespullen lijst, ik ga niet meer van huis zonder,

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven