Je kent het vast wel… zo tegen de tijd dat er feestdagen aankomen (zoals Sinterklaas en Kerst) dan wordt de brievenbus volgegooid met boekwerken vol speelgoed. Maar ook tussendoor ontvangen we folder na folder met hebbuh-dingen en worden de kids tussen de tv series door overladen met speelgoedcommercials. Van het ‘Maaaaammm, deze wil ik heel graag tot een Paaaaapppp, heb je dit al gezien, dit wil ik nu hebben’ … we hebben het hier in huis allemaal al gehoord. Dus… wat te doen met kinderen die blijven zeuren?
Wat te doen met kinderen die blijven zeuren… een wishlist!
Naast de vragen waarmee we om onze oren geslagen worden zijn overigens ook de lieve snoetjes, boze blikken én spaarpotplunderwaarschuwingen niet van de lucht. Wij hebben daar inmiddels iets op gevonden waarvan ik denk dat het ook een goede tip voor jullie kan zijn.
Ik heb namelijk een wishlist gemaakt voor onze kinderen. Iedere keer als er weer iets voorbij komt wat ze graag willen hebben dan roep ik: ‘Dat is een mooie voor op je wishlist’ en vervolgens start ik mijn Evernote app op om de wens toe te voegen. Dit kan je uiteraard ook ergens online vastleggen (ook handig als je iets wil doorsturen naar anderen).
Deze manier van afwikkelen van het hebbuh-gedrag heeft verschillende voordelen!
- Het een manier om het hebbuh-gevoel af te remmen; een belangrijke les om te leren. Je kan nu eenmaal niet altijd direct hebben wat je graag wilt.
- Het is geen ‘Nee’ waar je kind wellicht direct van gaat stuiteren maar een ‘iets voor de toekomst’ wat ze veel beter accepteren.
- Iedereen weet dat het goed is om wat te wensen over te hebben, daar blijven we gelukkig door.
- Belt oma met de vraag of ze jouw kindje ergens mee kan verrassen? Pak de wishlist erbij en je hebt gelijk een goed antwoord te pakken.
- De wensen van je kind kunnen zomaar volgende week weer anders zijn, hiermee pak je de kans om ‘het kaf van het koren te scheiden’ met betrekking tot nieuw speelgoed. Iets wat lang op het lijstje blijft staan is wellicht toch een goede aankoop en voor je het weet is de helft al weer van de wishlist geschrapt.
- Bij een verjaardag van je kind weet je ook gelijk op te lepelen wat de wensen zijn en daardoor kan je het enorme gegraaf in je geheugen achterwege laten; best fijn, aangezien we allemaal weten dat het resultaat van dit gegraaf vaak nihil is… we zijn het namelijk na een paar maanden écht zelf alweer vergeten.
Deze tactiek werkt overigens niet alleen voor je kinderen, maar ook goed voor jezelf of je partner 😉 . Kijkend naar de wishlist van manlief is deze tactiek ook zeer goed toepasbaar, alhoewel het wel zo is dat de boot al jaren op nummer 1 staat en nog steeds niet uit Evernote verdwenen is!
Dus mama’s… nu weten jullie allemaal wat te doen met kinderen die blijven zeuren 😉 . Heb je zelf nog andere tips die handig zijn als aanvulling? Reageer gerust!
Bij mij zijn dol op knuffels maar wij hebben nu de regel, ivm de enorme hoeveelheid waar anders toch niet mee gespeeld wordt, 1 er in is ook 1 weg.
Ineens hoeven ze dan geen nieuwe meer want de oude zijn belangrijker