Wat te doen om te ontspannen; 5 fijne tips

In drukke tijden vergeten we soms dat we goed voor onszelf moeten zorgen. Terwijl dat des te belangrijker is als je druk bent. Een van de dingen die hoort bij goed voor jezelf zorgen is tijd voor jezelf vrij maken om te ontspannen. Hieronder vind je tips voor wat te doen om te ontspannen als je dat erg moeilijk vindt.

Goed voor jezelf zorgen, wat is dat?

Goed voor jezelf zorgen is overigens meer dan alleen maar op tijd proberen te ontspannen. Goed voor jezelf zorgen betekent ook gezond eten, voldoende water drinken en op tijd naar bed gaan. Maar dus ook ontspannen en leuke dingen doen.

Toch zijn er veel mensen die het moeilijk vinden om te ontspannen en juist altijd maar bezig blijven. En vooral vrouwen hebben daar een handje van.

Want, de was moet nog gedaan, er staat nog een afwas, de kinderen moeten voorgelezen worden en ach ja… daarna zak je vermoeid op de bank en hang je voor de tv. Maar dat is dus géén ontspannen.

Buiten het feit dat het zeker lekker is om zo nu en dan voor de tv te hangen, is het echt zonde van je tijd om daar iedere avond te eindigen. Zoek dus andere manieren om te ontspannen en ‘uit je hoofd’ te komen.

wat te doen om te ontspannen, met deze tips kan je je hoofd leeg maken.

5 Tips voor wat te doen om te ontspannen

Weet jij niet goed wat je kan doen om te ontspannen? Dan geef ik je toch graag wat voorbeelden. Ik kan die ontspanning namelijk zo uit mijn mouw schudden.

Niet dat ik dagelijks zo makkelijk tijd neem om te ontspannen hoor, ook ik maak me schuldig aan het ‘er is altijd wat in huis te doen syndroom’. Maar ik weet wél wat ik allemaal wil doen om te ontspannen.

Sterker nog, regelmatig vink ik een lijstje in mijn hoofd af van wat ik allemaal wil doen om te ontspannen als ik niet meer zo druk ben. Als ik met pensioen ben ofzo … hahaha … dat duurt gelukkig nog even.

1. Ontspannen in de buitenlucht

Een van de dingen waar ik wel dagelijks tijd voor maak -ook al is het niet in de avond- is ontspannen in de buitenlucht. Ik moet wel, want de honden zijn niet te genieten als ik hier niet dagelijks een aantal keren een wandeling mee ga maken.

Maar wat ik nog meer doe om te ontspannen is bijvoorbeeld onkruid uit de tuin halen. De borders onkruid vrij maken, of het gras. Eigenlijk een rotklus, maar toch merk ik dat ik er helemaal zen van wordt als ik er mee bezig ben.

Zolang er maar geen druk achter zit en het een beetje lekker weer is, want anders vind ik het geen ontspanning meer.

Heb je geen hond en geen tuin? Dan nog kan je naar buiten om te ontspannen. Ga lekker wandelen en zoek het groen op. En neem bijvoorbeeld je fotocamera mee!

In een drukke stad rondlopen geeft ook niet echt de ontspanning die je nodig hebt om je hoofd leeg te maken.

2. Schilderen, boetseren of tekenen

Een andere tips die ik je kan geven is om creatief bezig te zijn als je wilt ontspannen. Denk jij nu wat te doen om te ontspannen want ik kan helemaal niet schilderen of tekenen?

Daar hebben ze wat voor hè. Denk bijvoorbeeld maar eens aan schilderen op nummer voor volwassenen. Zo kan je iets moois bestaands uitkiezen of je laat bijvoorbeeld een mooie foto omzetten in een schilderwerk op nummer.

Het is een heerlijke bezigheidstherapie die echt tot ontspanning leidt. Ook tekenen of boetseren en kleien hebben dit in zich. Gewoon creatief bezig zijn met je handen zorgt ervoor dat je helemaal op kan gaan in waar je mee bezig bent.

En automatisch zet jouw hoofd in de tussentijd alles op een rijtje. Het helpt bij het verwerken van de dag, of de week!

Zo heb ik onlangs nog zelf een borrelplank gemaakt in het thema knutselen voor volwassenen, ook dat was supertof om te doen.

3. Een uitgebreide baddersessie of powerdouche

Je kan gelukkig ook ontspannen door wat te doen in de vorm van een heerlijk relaxmoment. Denk dus aan een zalig warm bad of heerlijke douchesessie.

Zet een rustig muziekje op, neem de tijd voor een lekker masker op je gezicht en droom gewoon weg in de warmte. Verveel je je snel? Dan kan je er altijd nog een tijdschrift bijpakken natuurlijk. Maar probeer die telefoon met social media achterwege te laten en niet te bingen op Netflix.

4. Wat te doen om te ontspannen? Neem de tijd voor een goed boek!

Als ik dit tegen mijn kidneren zeg, dan verklaren ze me voor hgek. Die hebben een hekel aan lezen. Maar ik kan er echt van genieten. Ook al doe ik het niet genoeg naar mijn zin, een goed boek laat me alles om me heen vergeten.

Voor mij is dit dus zeker wat om te doen om te ontspannen. Liefst met een kop thee en iets lekkers opgekruld op de bank of in mijn Papasan stoel.

Er is alleen één ding wat me van de ontspanning afhoudt… als er dan iemand bij komt zitten die de tv aanzet. Voor ik het weet ben ik afgeleid en schiet de avond aan me voorbij doordat ik naar dat scherm zit te staren. Doodzonde!

5. Ontspannen met een bulletjournal

Wil je wel graag creatief bezig zijn, maar vind je het schilderen of tekenen een brug te ver? Wat je dan kan doen om te ontspannen is bijvoorbeeld beginnen met een bulletjournal. Kijk of dat het iets voor je is. Of ga doodlen, dat kan natuurlijk ook.

Zo ben je ‘in het klein’ bezig in plaats van dat je gelijk een project oppakt. Je kan met een bulletjournal gewoon een spread maken van iets dat je bij wilt houden. Alleen dat is al rustgevend en ontspannend om te doen.

Wil je een stapje verder? Dan ga je die spread een beetje versieren met wat teken of kleurwerk. Of ga je vakanties vastleggen in een traveljournal zodat je de leuke herinneringen voor later op deze bijzondere manier bewaard.

Conclusie om te ontspannen

Dat je tijd moet pakken voor jezelf lijkt me wel duidelijk. Als je goed voor jezelf zorgt kan je ook weer voor een ander zorgen. Maar neem dus de tijd om te ontspannen, zodat je geen korte lontje krijgt.

Ontspannen kan door creatief bezig te zijn, te wandelen in de buitenlucht, maar ook door een lekkere warme straal op je lijf te voelen en zelfs door te sporten!

Kies jouw eigen favoriete elementen in het leven uit waar je optimaal blij van wordt en relax!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven