Wat vindt de babysitter er eigenlijk van? 7x hoe die er over denkt.

Ouders hebben ‘hun oordeel’ al snel klaar als het over de oppas gaat. Maar wat vindt de babysitter er eigenlijk zelf van? Hoe ziet zij (of hij, om even niet met oogkleppen op te schrijven) het contact tussen de ouders en zichzelf eigenlijk? En wat vinden zij belangrijk om te weten voordat ze op je kinderen komen passen. Oudermatch zocht het uit en deelt de tips van de babysitter.

Een babysitter in huis en zelf lekker op pad, wat regel je vooraf?

Als drukke ouder heb je wel eens tijd voor jezelf nodig, dat weten we stiekem allemaal. Je hebt daarom besloten een oppas aan te nemen. Logisch! Maar je kinderen voor de eerste keer bij haar achterlaten, dat is best spannend. Zeker als je elkaar nog niet goed kent. Niet alleen voor jou, maar óók voor de babysitter kan dit best spannend zijn. Vooral als je een wat jongere babysitter hebt die op je kinderen komt passen. Je wilt dat ze zich op haar gemak voelt, zodat ze goed haar werk kan doen. En natuurlijk wil je ook graag dat ze het leuk heeft met je kinderen. Je huis oppas-klaar maken doe je zo!

babysitter

1. Op voorhand doe je dit natuurlijk altijd!

Wellicht is het wat overbodig; maar voer, voordat je een oppasser aanneemt, eerst een gesprek met haar (of hem #oeps, daar gingen we weer bijna met onze stigmatisering). Zelf wil je weten wat voor een vlees je in de kuip haalt, maar andersom wil ze rustig kennis kunnen maken met de familie. Zo leert ze de kinderen kennen en kunnen jullie beide voelen of er een klik is. Klinkt logisch, maar dat ook de babysit zelf hier behoefte aan heeft, daar was je misschien nog niet opgekomen.

2. Geldzaken

Tuurlijk, oppassen is leuk, maar uiteindelijk gaat het om de bijverdienste voor je babysitter. Als dat niet zo is, dan mag je je afvragen waarom het dan gaat. Iedere jongere wil natuurlijk graag wat bijverdienen als puber zijnde. Voor niets gaat de zon op, en dat hoeft ook niet.

Maar… bespreek tijdens het kennismakingsgesprek dan dus ook het uurloon. Vooral jongeren vinden het moeilijk om geldzaken te bespreken. Maar dat is uiteraard geen reden om ze in het ongewisse te laten. Voordat je samen een definitief besluit neemt moeten de ‘financiën’ besproken zijn. Zo weten jullie allebei waar je aan toe bent. Onderbouw waarom je gekozen hebt voor het uurloon wat je voorstelt. Heb je bijvoorbeeld rekening gehouden met de hoeveelheid werk, de leeftijd, het aantal kinderen en het tijdstip dat er opgepast wordt?

3. Regels zijn regels, ook voor de oppas

Elk gezin heeft eigen regels en gewoontes. Daarnaast is een oppas vaak geen moeder en zal ze instinctief misschien niet altijd de juiste keuze maken. Bespreek daarom van te voren wat je kinderen wel en niet mogen. Wat de bedtijd is en welke grenzen getrokken moeten worden. Heeft je kind allergieën, intoleranties of volgt hij of zij een bepaald dieet? Vertel dit de oppas en leg uit wat dit betekent en wat eventuele gevolgen zijn of waar op gelet moet worden.

4. Medische klachten

Wees open over medische klachten van je kind. Niet elke oppas wil of kan voor verpleegkundige spelen. Leg uit wat bepaalde klachten inhouden en hoe de behandeling hiervan verloopt. Doe dit altijd op voorhand, zodat de oppas (eventueel samen met zijn of haar ouders) kan inschatten of het verstandig is dat ze komt oppassen. Denk hierbij ook aan iets simpels zoals luizen. Al is het maar om haar te beschermen tegen een jeukend hoofd 😉 .

Lees ook: luizen voorkomen en luizen behandelen

5. Ook de oppas eet en drinkt

Dit klinkt voor sommigen logisch, maar in de praktijk wordt het heel vaak vergeten. En dan kan een avondje babysitten zomaar ineens heel lang duren. Als je wilt dat de oppas een warme maaltijd kookt, zorg dan dat er genoeg is zodat ze mee kan eten. Niet alleen fijn voor haar, maar ook wel zo gezellig voor de kinderen dat ze allemaal samen aan tafel kunnen gaan. En als ze er maar een avondje is, regel dan iets te knabbelen. Al is het maar voor het gebaar. Ze zal zich welkom en gewaardeerd voelen en dat is uiteraard goed voor de onderlinge relatie.

6. Curieuze voorwerpen

Een oppas spendeert veel tijd met je gezin. Daardoor krijgt het een soort van ‘privé’ gevoel, maar vergeet niet dat ze komt om bij jullie thuis om te werken. Werk en privé houden ook zij graag gescheiden.

Tip: Loop het huis nog eens na en ruim spullen op die je liever niet tentoonstelt aan de oppas. Stelregel: Als je niet wilt dat je eigen moeder het ziet, dan wil je zeker niet dat de oppas erover struikelt. En zo denkt je babysitter er ook over! De oppas zal het je misschien niet vertellen, maar het kan wel zorgen voor opgelaten situaties. En voor je het weet gaat het verhaal de wijk rond, ook daar zit je niet op te wachten 😉 .

Lees ook: bedtijd voor kinderen, dit is de richtlijn

7. Respecteer zijn/haar tijd

Het is vervelend als de babysitter op het laatste moment afzegt. Mara heb je er wel eens aan gedacht dat dat andersom ook zo is? Zijn jullie plannen plotseling gewijzigd en heb je de oppas last-minute niet meer nodig? Zorg van voor compensatie. Plan bijvoorbeeld een nieuwe oppas afspraak in en geef dan wat extra.

Het kan ook zomaar zo zijn dat je de oppas plotseling nodig blijkt te hebben. De kans is dan groot dat ze al andere afspraken heeft staan. Komt ze toch opdagen? Wat een toffe oppas heb je! Geef haar daar dan ook de waardering voor 😉 . Denk hierbij aan een fooi, een knutselwerkje van de kids of iets extra lekkers. Ook dat wordt zeker gewaardeerd.

Geschrokken van deze inkijk vanuit de babysitter?

Dat is niet nodig hoor. Het zijn -als je er over nadenkt- eigenlijk hele logische zaken. Heb je nog geen oppas maar ben je wel op zoek naar een goede oppas in de buurt? Check dan zeker ook even Sitly.nl van wie wij deze tips mochten ontvangen.

Heb jij overigens nog aanvullingen als het gaat om zaken die jij bespreekt/regelt met je oppas? Ik ben altijd benieuwd 😉 .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven