In welk type moeder herken jij je het meest?

Er zijn nogal wat verschillende type moeders, alleen de perfecte moeders bestaan niet. We doen allemaal ons best, maar daarmee is niet gezegd dat de ene mama perfecter is dan de andere. En dat hoeft ook niet want op ieder potje past namelijk een dekseltje. En ook al bestaan perfecte moeders niet, jij past het beste bij jouw gezin. Perfect toch? Loedermoeder, pinterest perfect mom of werkende mama: lekker generaliserend, maar we kennen ze allemaal toch? Ik ben benieuwd in wat voor type moeder -van deze 7 types- jij jezelf het meeste herkent (of misschien wel in allemaal een beetje)!

Wat voor type moeder ben jij?

Ok, perfecte moeders bestaan niet. Dus? Of misschien bestaan ze juist wel en zijn we allemaal perfect zoals we zijn 😉 . Maar hoe zijn we dan? Wie ben jij?

1. Pinterest Perfect Mom

Werkelijk niets laat ze aan het toeval over. Jurkjes van haar dochter zijn strak gestreken, de haren van haar zoontje pieken nergens en een verloren chocoladevlek of afgetrapte gympies? No way! Op Instagram toont deze moeder haar vlekkeloze interieur dat niet zou misstaan in een Scandinavisch lifestylemagazine. De kinderen lachen altijd zoet en dromerig naar de camera en op tafel staat steevast een boeket vers geplukte veldbloemen bij dit type moeder. Alles klopt. Bij haar wel…

type moeder

2. De Chaoot

De moeder die knuffel Puk mee naar huis krijgt en binnen een dag zowel broek als tandenborstel kwijtraakt (en niet terugvindt). En die vergeet bij te houden wanneer school een verkleedfeestje geeft of de kinderen een week te vroeg opgeprikt in de klas aflevert omdat ze dacht dat de fotograaf kwam. Van wie de kinderen regelmatig ergens verschijnen met de pindakaasvlekken nog in hun nek en die vaker wel dan niet vlak voor het afgaan van de schoolbel binnen hobbelt. Kortom, dat ben ik dus. Ik hoop maar dat mijn diepgewortelde moederliefde een boel goed maakt…

3. De Akela

Tijdens de avondvierdaagse gilt dit type moeder om 19.00 uur stipt dat het NU tijd is om te vertrekken. Ze staat vooraan wanneer op school iets georganiseerd moet worden en deelt daarbij de orders uit zonder enige tegenspraak te dulden. Als school een informatieavond organiseert en het blijft rumoerig is zij de vrouw die net zolang blijft sissen tot iedereen weer stil is. Niet het gezelligste moedertype misschien, maar aan de andere kant is zij wel de persoon die altijd klaar staat. Die werkelijk nooit te beroerd is om te helpen. Dus zonder De Akela zouden we zeker verloren zijn!

4. Carrièremoeder

Georganiseerd tot in de puntjes! En ze moet ook wel natuurlijk: je kan niet zorgen voor je gezin, een leuke relatie hebben én werken als je niet alles strak geregeld hebt. Ondernemen zit in haar bloed, ze voorkomt een gat in haar cv en ze lijkt te beschikken over een onuitputtelijke bron van energie en ambitie. Ze laat haar kinderen zien hoe belangrijk het is om dicht bij jezelf te blijven, ook als je moeder wordt.

5. Eco-mama

De milde variant vindt het belangrijk dat de aarde wordt doorgegeven aan onze kinderen en we daarom goed zorgen voor mens, dier en milieu. De uitgesproken versie bevindt zich op illustere fora en snauwt naar iedereen die anders denkt over borstvoeding/biologisch eten/vaccineren – om maar even wat knuppels in willekeurige hoenderhokken te gooien. Het gros van deze vrouwen vind ik persoonlijk echter heel bewonderenswaardig bezig: samen eigen groenten telen, je lijf verzorgen met producten zonder chemische toevoegingen, zelfredzaam zijn, hergebruiken, vegetarisch of zelfs vegan eten… Waar dit type moeder dan vroeger werd uitgemaakt voor zweefteef ben je nu hip! Dan heb je het als sub-stroming toch goed gedaan.

type moeder, creatief

6. Laissez-faire creabea

De ontspannen mama trekt zich niet zo veel aan van de buitenwereld. Bij haar thuis is het feest! Ze tovert haar huis om tot een megahut voor de kinderen, heeft altijd ruimte in huis of aan tafel voor extra kinderen en kan de boel de boel laten wanneer dat nodig is. Verder is ze een kei in Extreme Knitting, ze kleurt ‘voor volwassenen’ en wanneer ze een olifant boetseert, lijkt die er daadwerkelijk op. Kortom, het moederschap lijkt haar te komen aanwaaien en ze geniet ervan.

7. Fitmom

We kennen ze wel toch? De type moeder die in een serene setting haar oefeningen uitvoert. Waarbij de kinderen niet de huiskamer verbouwen wanneer zij in de downward dog staat. Of die tijdens het planken op je rug springen, omdat ze dachten dat je paardje wilde spelen. Mama’s met het lijf van een twintigjarige, de conditie van een paard en die het heerlijk vinden om zich elke avond nog even in het zweet te werken. Die daarom ook niet dagelijks gevloerd op de bank liggen in gezelschap van een rol koekjes. Discipline is namelijk haar middle name en daar kan je toch alleen maar bewondering voor hebben?

Nieuwsgierig als ik ben wil ik natuurlijk graag weten onder welk type moeder jij jezelf schaart. Of onder welke type’s 😉 . En ben je daar ok mee, of zou je iever een ander type moeder zijn?

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

14 gedachten over “In welk type moeder herken jij je het meest?”

  1. geen van deze maar heb ooit een test gedaan ik ben de alles mag moeder haha tot op zekere hoogte natuurijk
   maar de uitslag klopte wel ik ben makkelijk en verwen mijn kinderen heel erg wil altijd dat ze happy zijn geef ze daarom iets te vaak bijna altijd hun zin oeps haha
   maar goed ik zeg altijd maar zo ze zijn maar 1 keer klein 🙂

 1. Wat leuk om te lezen….ik kan mezelf in geen enkel hokje duwen! Waarschijnlijk heb ik van alles een beetje en van de chaoot het minst?

 2. Ik ben zelf geen moeder, maar erg grappig om te lezen. Ik ga eens om me heen kijken in welke categorie ik de moeders om me heen kan plaatsen.

 3. Ik heb zelf een gruwelijke aan te laat komen maar wel heel gezellig en deel geen orders aan anderen uit?. Hoe meer kindjes op visite Hoe meer feest! Haken/kleuren voor volwassenen doe ik niet aan. Kleur liever peppa samen met mijn dochtertje?

 4. Ik denk dat ik van alle types wel wat heb. De fit mom momenteel het minste haha, maar dat kan wel weer komen na de bevalling. Ik probeer ook echt een pinterest mom te worden 😉 haha

 5. Haha, grappig te lezen. Ik ben dan zelf nog geen moeder, maar ik vermoed dat ik een enorme chaoot ga worden. Al zou ik liever de creabea zijn. Perfect zal het in elk geval nooit lukken. Maar mijn eigen mama is dat zeker wel.

 6. Zeker de eco mom, met een vleugje carrière moeder en laissez faire. Ik ben best chill maar wil het tegelijkertijd ook wel goed doen. Ni

 7. Ik herken mezelf in elke deeltje wel een beetje. Ik geloof wel dat ik echt een relaxte mama ben. Ik heb graag alles Pinterest perfect, maar als het niet zo is, is het ook goed. Ook een eco mom. Die zeker!!!

 8. Leuk Merel om je hier ook te lezen! Grappig artikel ook. Ik vermoed dat ik wel een tikje van ieder moedertype in mij heb. Al worden foto’s van gerechten die ik af en toe maak best on-Pinterest-waardig en ken ik mijzelf ook qua geduld. Ik wil het niet maar soms glipt er een gil of een brul uit (ai!). Aan de andere kant komt het ‘laissez-faire’-gevoel wel steeds meer naar boven. Hoe ouder hoe wijzer? Euhhhhh.

 9. Absoluut nummer 6 met een flinke scheut 2 ha ha ha en ik ben super blij met al die andere moeders die niet weten hoe en dus bij mij aankloppen voor de kinder traktaties of feestjes want daar ligt mijn hart.
  Ik geniet van al die verschillende soorten moeders en samen vormen we een goed passende puzzel. We vullen elkaar aan.
  Als creatieve niks is te gek maar toch zeer consequente en strenge moeder ben ik verre van perfect. Zeker nu ik in een serieuze medische molen zit voelt het voor mij in ieder vezeltje dat ik te kort schiet als de moeder die ik wil zijn. Het niet kunnen uitvoeren wat wel onophoudelijk ontspruit in mijn brein is frustrerend.
  Maar dan zijn de moeders van nummer 1,3, 5 en 7 uit mijn omgeving er ook nog om mij te vertellen dat er nog steeds meer goed gaat in mijn 6 en 2 vak als zij voor elkaar kunnen boxen. En zo houden we elkaar overeind.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven