Een waterontharder kopen? Als je de investering kan missen zeg ik doen!

Wil je een waterontharder kopen maar de voordelen en de nadelen nog eens op een rijtje hebben? Of waterontharders vergelijken met elkaar en meer informatie omtrent het gebruik en het aansluiten van een waterontharder? Ik heb er een uitvoerig blog over geschreven om je alle informatie te geven waar je naar op zoek bent. Een en ander uiteraard naar aanleiding van onze eigen ervaringen met de waterontharder die we in huis hebben.

waterontharder kopen

Waterontharder kopen, lees je in voor het aanschaffen ervan!

Twijfel je om een waterontharder aan te schaffen dan is het altijd goed om jezelf onder te dompelen in informatie. Er zijn een aantal leveranciers van waterontharders op de markt natuurlijk en ook daar kan je de nodige informatie vinden. Sterker nog, je vindt daar waarschijnlijk nog nét wat meer informatie dan in dit blog. Maar ervaringen lezen van een ander is ook prettig toch? Vandaar deze uitgebreide review over de waterontharder die wij sinds een dikke maand in gebruik hebben.

Wij hebben overigens een waterontharder van Omega. Dus mocht je na dit blog overtuigd zijn van de voordelen van een waterontharder bij jullie in huis, ga dan zeker eens bij hen een offerte opvragen!

Waarom wij graag een waterontharder willen installeren

Ik loop vast even vooruit op de voordelen en de nadelen van een waterontharder om je in ieder geval aan te geven met welke intentie wij een waterontharder geïnstalleerd hebben. Misschien is het wel dezelfde reden die jij hebt om een waterontharder te kopen, dat zou zomaar kunnen. Maar er zijn meer redenen om een waterontharder aan te schaffen hoor, dus daar kom ik verderop nog graag even op terug.

Zoals je weet hangen onze weken van verbouwingen aan elkaar. Ook al hebben we tussendoor wel wat rustmomenten gepland (zoals nu bijvoorbeeld), plannen voor een volgende verbouwing zijn al snel gemaakt. Inmiddels zijn we aan het brainstormen over onze badkamerverbouwing. Hard nodig want onze oude badkamer opknappen is geen optie meer. Maar voor ons was één ding zeker. Voordat we aan de nieuwe badkamer starten (en ons oude toilet vervangen) moeten we eerst nadenken over het kopen van een waterontharder. Waarom? Vanwege de kalkaanslag in de badkamer.

Wij zijn niet van die extreme poetsers en de badkamer droog maken nadat we gedoucht hebben krijgen we onze kinderen niet bijgebracht. Toegegeven, we hebben er zelf ook wat moeite mee 😉 . Een waterontharder is dé oplossing tegen kalk in je water. En dus dé oplossing tegen kalkaanslag op je tegels en je sanitair. Dat is waarschijnlijk het meest bekende en grootste voordeel van de waterontharder. Voor ons is het in ieder geval de belangrijkste reden.

Wil je een goede waterontharder kopen? Magneten werken niet!

Allereerst wil ik je -voordat je verder leest- nog even deze waarschuwing meegeven. Er zijn ook magneten op de markt die je ‘eenvoudig’ om je waterleiding heen zou kunnen plaatsen. De leveranciers van deze magneten beweren dat door het magnetisch veld mineralen niet in staat zijn om kalkaanslag te veroorzaken doordat ze kristalliseren. Nou ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat een magneet kopen als waterontharder geen oplossing is voor je probleem. Deze magneten werken niet!

Wij hebben jaren zo’n magneet om onze waterleiding gehad. In ons oude huis, maar ook in ons nieuwe huis zat zo’n magneet om de waterleiding. In beide gevallen is overduidelijk gebleken dat deze magneten niet werken. De kalkaanslag is in beide huizen aanzienlijk geweest en niet veranderd door het plaatsen van zo’n magneet en ook niet door de magneet te verwijderen. Feitelijk gezien mag zo’n magneet niet eens een waterontharder genoemd worden!

Waarom die magneten dan toch verkocht worden? Omdat de bedrijven erachter goede marketing voeren. Zoals gezegd, wij hadden destijds ook de stille hoop dat ze wel zouden werken, en zo denken ongetwijfeld meer mensen. En aangezien de aanschafkosten van zo’n magneet relatief laag zijn klinkt het heel aantrekkelijk om deze als waterontharder te kopen. Maar je bent nu gewaarschuwd: niet doen dus 😉 !

waterontharder kopen en installeren
waterontharder installeren

Investeren in een waterontharder; de prijs

Een waterontharder kopen is een behoorlijke uitgave, dus ik snap het helemaal dat je daar goed over na wilt denken en jezelf over wilt informeren. Met die reden ben je natuurlijk ook dit blog aan het lezen 😉 . Je mag een waterontharder eigenlijk ook wel als een luxe product zien. Want buiten het feit dat de waterontharder erg veel voordelen heeft blijft het een fikse investering. Die zich waarschijnlijk ook niet helemaal terugbetaald in alle jaren dat je hem hebt. Maar je hebt er wel heel erg veel plezier van, doordat er geen kalk meer in je water zit. Een luxe product dus zo’n waterontharder met veel voordelen om van te genieten.

Ga je een waterontharder kopen dan moet je denken aan een bedrag vanaf ongeveer € 1500,00. Ga je googlen op de prijs van een waterontharder dan kom je op websites als verbouwkosten.com die een prijs afgeven die me niet reëel lijkt, of waar veel haken en ogen aanzitten. Laat je dus niet zomaar verleiden tot het kopen van de eerste de beste waterontharder of lekker maken door een niet realistische prijs.

De voordelen van een waterontharder

In het kort zet ik graag even de voordelen van een waterontharder voor je op een rijtje. In een ander blog zal ik die voordelen nog uitgebreider uitwerken, maar voor nu is denk ik het belangrijkste dat jij weet wat je kan verwachten van een goede waterontharder:

 1. Met stip op 1 😉 , geen kalk meer in je water en dus geen kalkaanslag meer
 2. Bovenstaande scheelt een hoop poetswerk, kalkaanslag verwijderen hoeft niet meer
 3. Veel mensen met eczeem hebben veel baat bij het gebruik van een waterontharder
 4. Het water is veel zachter voor je huid; je huid droogt minder snel uit
 5. Je water smaakt er veel lekkerder door: dit is overigens een kwestie van smaak, maar ik vind het water echt een stuk smaakvoller en dat hoor ik meer
 6. Je drinkt waarschijnlijk meer water door bovenstaande
 7. Doordat er geen kalk meer in je water zit gaan je apparaten veel langer mee (denk aan je wasmachine en vaatwasser)
 8. Je koffiezetapparaat hoeft niet meer ontkalkt te worden
 9. Je kan minder wasmiddel gebruiken en wasverzachter is eigenlijk niet meer nodig, een beetje wasparfum is wel lekker natuurlijk
 10. Beter voor het milieu dus
 11. Bij het ramen wassen heb je geen last meer van kalk en streeploes drogen is makkelijker
 12. Onze huisdieren (hond en katten) vinden het water uit hun drinkbak lekkerder om te drinken!
 13. Water geven zonder kalk is veel beter voor je planten
 14. Sproei jij je planten? Dan scheelt het een hoop kalkvlekken op de bladeren die je weer weg wilt poetsen 😉

De nadelen van een waterontharder

Heeft een waterontharder ook nadelen? Ja hoor. Dus goed om je bewust van te zijn voor je een waterontharder gaat kopen:

 1. Ik noemde hierboven de prijs al, het is best een investering
 2. Als de waterontharder gaat spoelen, dan maakt deze geluid (lees hieronder meer)
 3. Je moet zo nu en dan zout bijvullen in het zoutreservoir
 4. De waterontharder moet geïnstalleerd worden (denk aan kosten loodgieter) en je hebt een goede plek nodig waar je hem kan plaatsen
 5. Er is een afvoer nodig voor je waterontharder zodat het water dat gebruikt wordt om de hars te spoelen afgevoerd kan worden
 6. Het douchen met zacht water is écht heel veel fijner: je pubers staan waarschijnlijk langer onder de douche 😉

Meer nadelen kan ik echt niet verzonnen krijgen. En persoonlijk vind ik niet alle nadelen ook een daadwerkelijk nadeel. Het feit dat je puber eindelijk vrijwillig doucht kan ook heel prettig zijn gezien de geur van puberzweet die ze wel eens met zich meedragen.

Omega waterontharder review

Het geluid dat een waterontharder maakt

Het geluid van de waterontharder wil ik nog even nader op ingaan. Als je de juiste keuze maakt bij het kopen van je waterontharder dan zal je dit waarschijnlijk ook van de verkoper te horen krijgen. Wij kregen deze waarschuwing wel in ieder geval. De waterontharder maakt echter alléén geluid als hij gaat spoelen. Dus niet als je gewoon water gebruikt en de kraan open doet. Alleen bij het regenereren van de hars. Hoe vaak er gespoeld moet worden is afhankelijk van het type waterontharder dat je gaat kopen én van je waterverbruik. Bij ons spoelt de waterontharder ongeveer eens in de 5-6 dagen.

Als je de waterontharder op een goede plek hebt neergezet, dan heb je hem misschien een soort van weggewerkt waardoor dat geluid al niet meer opvalt. In ons geval staat de waterontharder nu nog in de hal, onafgewerkt. De hal moet namelijk nog verbouwd worden en als we zover zijn dan zullen we ook de waterontharder gaan omtimmeren. In dat geval zou het geluid helemaal geen issue meer zijn.

Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik de waterontharder nog niet eenmaal heb horen spoelen. Aangezien we hem al anderhalve maand in gebruik hebben heeft hij al meerdere maken gespoeld natuurlijk. Dat doet hij echter ’s nachts als we slapen en dan horen wij niets. Frank heeft hem een keer gehoord, toen hij ’s nachts naar de wc moest en er toevallig net gespoeld werd.

Nog veel meer te vertellen over de waterontharder

Ik kan je nog veel meer vertellen over de waterontharder en het installeren ervan, maar dat komt een volgende keer weer. Voor nu hoop ik dat ik je voldoende ins en outs heb meegegeven vanuit onze ervaringen met de waterontharder zodat jij bij het kopen ervan een goede keuze kan maken.

Hou bij het kiezen van het juiste type waterontharder in ieder geval jouw gezinssituatie in je achterhoofd. Is er nog gezinsuitbreiding op komst? Let dan ook daar op. Het zou jammer zijn als je nu de verkeerde waterontharder koopt met het oog op de toekomst. Op onze waterontharder zit namelijk 15 jaar garantie, zonder extra bijkomende kosten… zo lang wil je er dan op zijn minst van kunnen genieten, toch?

Wil je meer informatie over verschillende type waterontharders? Bekijk dan ook de website van Omega even waar onze waterontharder vandaan komt. Zij hebben nog veel meer informatie beschikbaar voor je. Onze ervaring is tot nu toe in ieder geval erg positief.

4 gedachten over “Een waterontharder kopen? Als je de investering kan missen zeg ik doen!”

 1. Avatar foto
  Patrick Pennings

  Punt 13 & 14 is niet correct. Het meerendeel van de planten, zowel binnen en buiten, zijn kalkminnend. Beter kun je dus de bypass omzetten als je bv de tuin sproeit. Scheelt ook een hoop onnodig zoutverbruik en daarmee kosten. Voor het overige een prima recensie.

  1. Hoi Patrick, dankjewel voor je feedback, altijd fijn! Een beetje kalk voor je planten is inderdaad niet verkeerd, maar teveel kalk worden ze toch niet blij van? Hier is het water best wel hard, vandaar. En minder kalkvlekken op de blaadjes vind ik persoonlijk wel fijn, haha. Die bypass omzetten is inderdaad wel een slim idee. Alhoewel wij dat zelf niet nodig hebben omdat we onze tuin met grondwater besproeien.

 2. Wij hebben een waterontharder gekocht nog niet geïnstalleerd, een loodgieter vraag 2 /3 van de prijs van de apparat om te installeren nog 3 andere benaderen daar hebben ze geen tijd voor.
  Heel erg jammer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven