Waterspelletjes om de kids even lekker te laten afkoelen

De mussen vielen de afgelopen dagen van het dak, en dat zijn voor moeders niet de beste dagen. Het is allesbehalve weer om te stofzuigen, of de was te doen! En al zou je het liefst met een ijskoud drankje in de tuin gaan zitten, de kids moeten ook nog worden beziggehouden. Wat denk je van waterspelletjes?

Met onze top 15 waterspelletjes houden die bengels zichzelf wel bezig! Dus installeer je vooral in een koel hoekje van de tuin… Of doe lekker met ze mee!

Ook leuk als het warm is: bezoek een van de vele buitenspeeltuinen in Nederland. Bij veel speel- en natuurtuinen heb je ook de mogelijkheid om lekker met water te spelen! Maar minstens net zo leuk: buitenspelen in eigen tuin.

Want als het kwik oploopt hebben je kids eigenlijk nog maar één ding nodig: leuke waterspelletjes. Oh, en een ijsje en zwembad misschien.

Update waterspelletjes blog: juli 2022

25 leuke waterspelletjes; ideaal voor de zomer

Hieronder vind je een uitgebreid overzicht van allerlei leuke spelletjes met water voor de kids. Overigens mogen volwassenen gewoon meespelen!

Vergeet uiteraard niet om de kids goed in te smeren. Dat geldt natuurlijk ook voor jezelf, als jij van je me-time gaat genieten door even lekker wat zon te pakken! Maar je weet: als de kinderen met waterspelletjes aan de gang gaan is een zonnebadende moeder vast niet veilig…

Even vooruitlopend op onderstaande waterspelletjes… waterpistolen zijn altijd leuk. En deze waterpistolen zijn helemaal gaaf!

Spelletjes met water; een top 25!

Wij hebben een lijstje met allerlei leuke waterspelletjes voor je gemaakt. Voor sommige heb je bepaald speelgoed nodig, maar veel van de spelletjes kan je gewoon doen met spullen uit het keukenkastje! Kunnen de kids toch lekker buiten spelen, en ze koelen nog af ook.

waterspelletjes en flessenvoetbal

1. Flessenvoetbal; waterspelletjes van oudsher

Een klassieker, maar wel een echte tijdloze. Flessenvoetbal is een van de waterspelletjes die wij vroeger al speelden. Het enige dat je nodig hebt: plastic flessen, water en een voetbal. O, en een paar fanatieke kids natuurlijk zoals deze knul van Webkim. Blijft leuk!

sponzentrefbal

2. Sponzentrefbal

Trefbal was nou niet bepaald mijn favoriete spelletje bij gym. Is jouw kind ook bang voor de bal? Probeer dan eens sponzentrefbal! Verdeel de achtertuin in 2 helften, en de kinderen in 2 teams.

Iedere speler krijgt een emmertje water en wat sponzen. Vervolgens is het een kwestie van dippen, mikken, en raken! Als het goed is natuurlijk 😉 . Een leuk spelletje waarbij je lekker in beweging blijft en zo’n natte spons doet geen pijn. Superleuk waterspelletje dus!

waterspelletjes, waterpistolen gevecht
Stockfoto van waterpistolen gevecht door DGLimages

3. Waterspelletjes met waterpistolen

Ook leuk: ga eens jagen op je broertje. Niet echt natuurlijk, dat doen jullie al genoeg! Maar met waterpistolen. Het enige gevecht waar je kleine vechtersbazen tenminste wél van afkoelen. Ook leuk: open de jacht op je ouders!

Maar zorg wel dat alle smartphones veilig binnen liggen en dat je dit populaire buitenspeelgoed in huis hebt.

4. Houd een waterballonnen gevecht

Voor dit spelletje met water heb je uiteraard waterballonnen nodig, die had je vast al door! Vul ze onder de kraan, en de competitie kan beginnen… Blijft een van de leukste en simpelste waterspelletjes waar je lekker van afkoelt.

Update: De waterballonnen zoals wij die allemaal nog kennen om waterspelletjes me ete spelen, die mogen tegenwoordig niet meer verkocht worden. En terecht eigenlijk, want zeg nu eens eerlijk… heel goed voor het milieu zijn die niet.

Alternatief voor waterballonnen

Het alternatief voor waterballonnen zijn bijvoorbeeld deze herbruikbare waterballen.

5. Zoomball; een heel leuk waterspel

Ken jij hem al, de Zoomball Hydro? Houd de handvatten vast. Je tegenstander doet hetzelfde, maar dan een aantal meter van je af. Zodra je je armen spreidt schiet de Zoomball met razende snelheid op je tegenstander af… Die hem vervolgens terug naar jou schiet.

Maar wees zo snel mogelijk, want de Zoomball kan ieder moment ontploffen! En dat levert je dan natuurlijk een nat pak op. Aan de andere kant kan je dat met dit weer misschien wel heel goed gebruiken!

6. Organiseer een ‘natte zangwedstrijd’

Leg de washandjes maar vast klaar, want dit is een van de waterspelletjes waarbij er zéker geknoeid gaat worden. Van het lachen dan wel.

Het doel van het spel is simpel: raad zoveel mogelijk liedjes, en je wint! Wat het een beetje lastig (en ontzettend grappig maakt) is dat de liedjes gegorgeld moeten worden. En probeer dat water maar eens in je mond te houden als iedereen in een deuk ligt!

Een leuk spelletje om even af te koelen in de schaduw als de kids wel weer even uit die zon mogen.

waterestafette

7. Waterestafette waterspelletjes

Dit waterspelletje heeft iets meer voorbereiding nodig. Prik wat flinke gaten in plastic flessen. En zet vervolgens een parcours uit in de achtertuin. De kinderen moeten in teams hun fles vullen, en een voor een het parcours afleggen om de emmer aan het eind zo snel mogelijk vol te krijgen.

Maar natuurlijk is de fles zo lek als een mandje, dus zorg dat je snel bent! Om het extra moeilijk te maken (en de kids langer bezig te houden) kan je kleinere flesjes gebruiken. Of grotere gaten maken 😉 . Degene die de emmer het eerst doet overlopen wint!

8. Wie is de beste ober? Ook een van de leuke waterspelletjes voor jonge kids

Ook leuk, en zeker een uitdaging voor jonge kinderen: lopen met een vol blad met bekertjes water. Om het ze wat moeilijker te maken kan je een leuk parcours uitzetten. Wie heeft aan het einde van de rit de meeste bekertjes over? Inclusief water dan wel! Oh, en oma’s kan je bij dit spel beter niet mee laten doen, die zijn er veel te goed in!

9. Handdoekje wringen

Ook een van de leuke waterspelletjes: handdoekje wringen. Verdeel de kinderen in 2 teams. en zet de kinderen van beide teams op ongeveer 2 meter afstand van elkaar, in 2 rijen dus. Het eerste kind van ieder team dompelt een handdoek in een emmertje water, en gooit die naar de volgende speler.

De handdoek wordt zo door gegooid, tot het laatste kind. Die moet hem uitwringen boven een fles. Dan loopt de laatste speler naar het begin van de rij, dompelt de handdoek in de emmer en ieder schuift een plaats op. De ploeg die de fles als eerste laat overlopen, wint.

10. Appeltje happen

Een ideaal spel voor kinderen die hun gezichtjes niet willen wassen! Je krijgt er namelijk een lekkere schone (en koele) snoet van. Vul afwasteiltjes met water, en leg er een aantal appeltjes in.

Vervolgens mogen de kids ze opvissen. Maar dan wel met hun mond natuurlijk! Je maakt het wat lastiger door de appel eerst in stukjes te snijden én te blinddoeken.

little tikes buitenspeelgoed

11. Een watertafel

Leuk voor de allerkleinsten, voor wie bovenstaande waterspelletjes misschien nog iets te hoog gegrepen zijn: spelen met een Little Tikes watertafel. Ze kunnen zich er vaak uren mee vermaken (zeker als je hem in de schaduw zet!).

De leukste watertafels vind je hier

waterspelletjes; ballon zitten

12. Ballonnetje pletten; waterspelletjes om te lachen gieren brullen

Een van de waterspelletjes waarbij je zéker nat gaat worden… Anders verlies je! Ook hier verdeel je de kids weer in 2 teams. Een voor een gaan steeds 2 tegenstanders tegen elkaar strijden. Hoe?

Iedere tegenstander moet naar een stoel rennen, een eindje verderop. Daar ligt al een met water gevulde ballon op je te wachten. Het doel is de ballon te pletten. Maar let op, dat mag dus niet met je handen of tanden… Je moet er op gaan zitten! Is de ballon stuk, dan is de volgende speler aan zet. Of aan zit, eigenlijk. Welk team heeft als eerste alle ballonnen geplet? Enne, leg je wel even een droge broek klaar, mama?

Frozen tshirt contest

13. Frozen t-shirt contest

Vries voor ieder kind een t-shirt in. Dat klinkt raar, maar levert wel een van de spannendste waterspelletjes op! Hoewel dat nog wel even moet ontdooien… Wie weet als eerste het shirt aan te krijgen?

14. Water wippen

Een dubieuze naam voor een spelletje misschien, maar gelukkig is het reuze onschuldig! Maak een wip wap van een baksteen en een plankje. Zet daar een bekertje water op. Trap vervolgens op het omhoogstaande stuk van het plankje, en je water wordt gelanceerd! Wie weet de meeste bekertjes op te vangen?

15. Een waterglijbaan… In eigen tuin

Is het ook een van de favo spelletjes met water van jouw kids, als je naar het lokale zwembad gaat? Glijden, glijden en nog eens glijden? Dan is dit een héél goed idee: een waterglijbaan in eigen tuin. Kan mama intussen een lekker drankje naar binnen laten glijden! Of glijd jij gewoon met de kids mee?

Deze toffe waterglijbaan vind je hier

ballon slaan

16. Ballon slaan; een van de simpelste waterspelletjes, maar wél leuk!

Vul een aantal (grote) ballonnen met water en laat de kinderen om de beurt eenmaal met een stok slaan. Wie de meeste ballonnen kapot slaat heeft gewonnen, mits hij/zij niet te nat is geworden.

kopje water doorgeven

17. Bekertje doorgeven; simpel en doeltreffend spelletje met water

Leuk om tijdens een kinderfeestje te doen bijvoorbeeld, of gewoon als je een aantal kids te spelen hebt. Laat ze in een rijtje achter elkaar gaan zittten. Dit waterspelletje past overigens tussen de estafette waterspelletjes.

Gebruik 2 emmers per team. Vul een bekertje met water uit emmer 1. Dit bekertje moet van voor naar achteren worden doorgegeven en weer terug. Het water wat nog in het bekertje zit mag in de emmer 2 geleegd worden. Als team 1 de eerste emmer leegheeft worden de emmers nummer 2 met elkaar vergeleken. Het team met de volste emmer 2 heeft gewonnen.

bekertjes schieten

18. Bekertje schieten

Als je van schiet waterspelletjes houdt is dit ook een leuke. Je hebt er geen zwembad voor nodig hoor 😉 . Wel touwtjes en plastic bekertjes. Maak een gaatje in de bodem van de bekertjes en span er een touw doorheen. Laat 2 kinderen naast elkaar in hun eigen bekertje schieten met de waterpistolen. Diegene die het eerste zijn bekertje aan de andere kant van het touw heeft, die heeft gewonnen.

19. Geinige waterspelletjes; Snel lopen met een gevulde waterballon

ballon lopen is een van de 20 leuke waterspelletjes

Met een gevulde waterballon tussen je benen als eerste de overkant zien te halen. Zonder dat de waterballon knapt natuurlijk. Een van de hilarische spelletjes met water waarbij je lekker kan afkoelen.

waterspelletjes met emmertje

20. Emmertje doorgeven

Dit is ook een voorbeeld van leuke en eenvoudige waterspelletjes. Allemaal een evengrote emmer in je handen. De kindjes moeten in een rij gaan staan. De eerste gooit zijn emmer naar achteren leeg. Nummer 2 moet het opvangen.

Nu is nummer 2 aan de beurt en moet nummer 3 opvangen. Het team dat in de laatste emmer het meeste water heeft zitten heeft gewonnen.

21. Spons wringen

Je hebt 4 emmers nodig en minimaal 2 kinderen. Maar je kan ook in teams werken met meerdere kinderen. Zet de emmers een meter of 10 uit elkaar. Emmer 1 zit vol en daar ligt een spons in. Emmer 2 is (nog) leeg.

Het idee is dat emmer 2 vol met water moet komen door met de volle spons van emmer 1 naar emmer 2 te rennen en daar de spons leeg te knijpen. Diegene die het eerste emmer 1 leeg heeft én een volle emmer 2 heeft, die heeft gewonnen. Lekker afkoelen met dit waterspelletje is gegarandeerd!

22. Pingpongballetjes schieten

Nog zo’n lekker eenvoudig spelletje met water wat leuk is om te doen. Twee lege frisdrankflessen vullen met water. Leg er een pingpongballetje bovenop en probeer deze er van een afstandje af te schieten met een waterpistool. Diegene die er het eerst 3 af heeft mag de fles over de ander uitgieten!

Bron: Pinterest

23. Met water schilderen

Je kinderen zullen vast verbaasd zijn als je ze verteld dat ze op de stoep mogen schilderen! Vertel ze er maar gauw bij dat ze met water mogen schilderen bij dit waterspelletje. Geef ze een kwast en een emmer water en laat ze vervolgens de mooiste schilderijen maken. Ze moeten wel snel zijn, want anders is het zo weer opgedroogd!

Bron: Unicornandfairytales

24. Maak een toffe waterbaan

Zo’n toffe waterbaan als hierboven soant natuurlijk de kroon! Laat je kinderen allerlei materialen verzamelen waarmee ze zo’n waterbaan kunnen maken. Alleen al het maken ervan is een leuk spelletje natuurlijk, maar als de baan af is heb je nog steeds veel plezier met deze waterspelletjes.

Je kan er zelfs een wedstrijdje van maken wie er het eerst de teil vol heeft.

25. Schilderen met ijs

Dit waterspelletje is iets minder onschuldig dan het schilderen met alleen water, maar het resultaat mag er zijn, én is blijvend! Doe aquarelverf in ijsbakjes en stop er een ijslolliestokje in. Als de boel bevroren is leg je een vel papier op het gras en hoppa, er kan geschilderd worden! Het resultaat hang je uiteindelijk ergens op natuurlijk!

Hier vind je fijne aquarelverf in tubes die je kan gebruiken voor dit spelletje met water

26. Autootjesrace

Dit waterspelletje is voor de liefhebbers van speelgoedautootjes en water! Neem twee speelgoed autootjes. Maak met krijt een start en een finishlijn op de stoep. Geef je kinderen een waterpistool in handen en kijk welke autop er het snelste aan de finish is.

Bron: Pinterest

27. Schilderen met waterverf

Heb je creatievelingen in huis? Wat dacht je dan van het schilderen met waterpistolen? Op firefliesandmudpies vond ik dit leuke idee, een van de gaafste waterspelletjes ooit! Je hoopt allen wel dat ze op het papier schieten, en niet op zichzelf 😉 .

Vul de waterpistolen met deze ecoline en maak de prachtigste creaties

waterspelletjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven