Mijn dochter heeft watervrees en ik hou mijn hart vast met mijn kinderen bij water

Watervrees. Zowel mijn dochter als ikzelf hebben er last van. De zwemles is een straf en de combinatie kind en water is soms beangstigend. Die akelige berichten van (bijna) verdronken kinderen komen weer binnen en ik vind het doodeng!

Watervrees vanuit twee perspectieven

Mijn dochter van net 6 is bang voor het diepe bad bij de zwemles. Waar haar zus alle stappen met enige zenuwen soepel doorliep, is het voor haar zusje een straf om naar de zwemles te gaan. Het idee dat ze niet kan staan en zinkt zit zo vastgeklonken in haar hoofd dat ze zich niet over die angst heen kan zetten. Balen, maar ook begrijpelijk.

watervrees

Het idee te verdrinken ís natuurlijk ook heel beangstigend. Ook al is ze behangen met zwembandjes en kurken, de watervrees is lastig te bestrijden. Een bibberend lijfje met dikke tranen en trillend lipje. Het zal meer tijd in beslag gaan nemen om haar vertrouwen te laten krijgen in water en zwemcapaciteiten. Ze kán het namelijk wel, maar ze durft eenvoudigweg nog niet.

Verdrinking; de angst van een moeder

Een zwemdiploma vinden wij als ouders heel belangrijk en hard nodig in een waterrijk land zoals Nederland. Het voelt toch een beetje als opluchting als je weet dat ze zich kunnen redden in het water. Mijn grootste nachtmerrie was, en is nog altijd met een halve kleuter en peuter zonder zwemdiploma, dat mijn kind in het water terecht komt en verdrinkt.

Want, zo zie je maar weer in het filmpje hierboven van Najib Amhali, het gebeurt in een fractie van een seconde. Hoe goed je ook op ze let. Zeker mijn jongste is ondernemend, en als je even afgeleid wordt en een paar seconden hem niet in je vizier hebt, kan de vogel al gevlogen zijn. Ik ben dan ook extra alert wanneer het neerkomt op water; baden, meren, sloten, havens. Maar ook een zwembad met een klein laagje kan al voldoende zijn voor een kleintje om erin te verdrinken. Belangrijk vind ik wel dat ik de angst niet overdraag maar hen wel wijs op hun veiligheid.

Tips voor kinder veiligheid rondom water

Verdrinking staat op nummer 1 qua doodsoorzaak bij ongevallen met kinderen van 0-4 jaar. Maar spelen met water is ook erg leuk! Hoe kun je hen zo veilig mogelijk laten spelen in en rondom water? Hier wat tips:

  • Houd je kind(eren) altijd in het vizier en blijf binnen handbereik van kleine kinderen (baby’s, peuters, kleuters)
  • Ga er niet vanuit dat een ander op je kind let, tenzij dat écht is afgesproken
  • Laat je niet afleiden! Leg die smartphone of tablet even weg, dat scheelt al de helft.
  • Doe zwembandjes om, tenzij op open water met aflandige wind, en doe een zwemvest aan op de boot
  • Let op dat een zwemband of babyfloater niet omflipt!
  • Let op de watertemperatuur, die kan voor onderkoeling zorgen
  • Kinderen met een zwemdiploma tot 6 jaar of kinderen die niet regelmatig zwemmen zijn ook nooit 100% waterveilig, er is altijd toezicht nodig

Tips bij angst voor water

Hoewel ze het risico zelf niet per se op zullen zoeken, is watervrees ook geen pretje. Angst is een slechte raadgever. Wat kun je doen om die watervrees bij je kind te overwinnen? Ook hiervoor wat tips:

  • Maak een kind niet angstig voor water
  • Dwing/forceer een kind niet maar laat het spelenderwijs steeds in aanraking komen met water en stimuleer je kind, al begin je met een wasteiltje, alle winst is meegenomen
  • Maak duidelijk afspraken met elkaar als je een stapje verder gaat, laat een kind niet onverwacht los als hij bijvoorbeeld drijft
  • Leer een kind te vertrouwen op zichzelf in het water
  • Leer bijvoorbeeld al vroeg te drijven, ze weten zo letterlijk hun hoofd boven water te houden en kalmte blijven
  • Water in het gezicht is ook vaak een ‘dingetje’. Spat af en toe zacht wat water naar elkaar en leer bellen blazen in het water of water in de mond doen en uitspugen
  • Probeer langzaam in stappen met het hoofd onder water te gaan en te kijken onder water zodat ze zién wat er gebeurt
  • Oefenen en vertrouwt raken met zichzelf en water is het credo! Spelenderwijs maak je ze eerder watervrij

Watervrees te lijf met veel oefenen en spelen

Deze punten zie ik ook terug bij mijn dochter. Haar watervrees komt vooral opzetten bij het zwemmen op de rug. Geen zicht hebben en bang zijn om te zinken in de diepte spelen ook een rol in haar watervrees.

Het vertrouwen krijgen en de angst af laten nemen hopen we te bereiken door veel te oefenen en spelen in en met water. Buiten de les is ze al wat vrijer maar we hebben nog een weg te gaan. Gelukkig denken de instructeurs mee en forceren zij niets. Tijdens de les helpen ze haar en laten haar figuurlijk gezien niet ‘zwemmen’ en zeggen helder wat ze samen doen.

Ik wens alle ouders en kinder een zomer vol veilige waterpret toe!!

Heb jij nog tips die anderen kunnen helpen? Deel ze gerust hieronder, dan nemen wij ze nog op in dit artikel zodat iedereen er voordeel bij heeft.

Belangrijk Even geleden deelden we ook een filmpje op facebook over een bijna-verdrinking. Geen fijn filmpje om te zien, maar wél belangrijk om een keer gezien te hebben. Zo weet je waar je op moet letten als je dit om je heen ziet gebeuren!

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven