Je kindje watervrij maken, het belang ervan én 5 tips!

De zomervakantie zit er weer aan te komen. En over het algemeen betekent dat mooi weer. Dus veel leuke uitjes en op vakantie gaan naar vooral water (als de zon dus tijdig geleverd wordt). Belangrijk dus voor je kindje om watervrij te zijn en geen watervrees te hebben. Maar liefst ook weer niet zo watervrij zodat hij/zij zonder pardon het water in springt.

watervrij maken

Niet ieder kind is zomaar watervrij

Onze dochter van 5 is heel erg watervrij. Ze zit op zwemles (en gaat overigens super goed!). Zij weet dat ze zonder zwemkurkje niet het zwembad in mag (al vind ze zelf dat ze al heel goed zonder kurkjes kan zwemmen, want dat kan ze op de zwemles ook). Wij hebben haar geleerd en bijgebracht dat ze zonder zwemdiploma A niet zonder zwemkrukjes het water in mag. Je herkent het vast wel.  

Kleine vent is helaas niet zo watervrij. Hij is nogal bangig in het water. Dat is zeker niet de bedoeling! Aangezien wij lekker naar zee gaan op vakantie, is het ook wel leuk als hij min of meer zorgeloos in het water kan spelen. We doen dan ook regelmatig waterspelletjes op het droge en van de week ben ik dus met hem gaan zwemmen. We hebben gelopen in het water, gerend, gesprongen en hij heeft zelfs zijn neus in het water gedaan. Ook zijn gezicht helemaal, zodat zijn haren er ook nat van werden. Op z’n rug drijven vind hij nog helemaal niets. Ook durft hij met zijn handje de bodem van het kikkerbadje aan te raken. Wat een reuze sprongen ineens naar het watervrij maken. Ik werd er zelf helemaal blij van.  

Voordeel van zwemkurkjes

Wij zijn hier trouwens thuis geen fan van zwembandjes, maar van kurkjes. Met zwembandjes hangen je kinderen namelijk in het water, terwijl ze eigenlijk moeten liggen. Dit wordt meer gestimuleerd met zwemkurkjes dan met zwembandjes. Maar in het kikkerbadje krijgen ze niets aan (qua drijfmiddelen dan). Zo leren ze op hun eigen drijfvermogen te vertrouwen en die te ontwikkelen. En nog een voordeel: ze zijn niet bang als ze naar zwemles gaan, waar geen drijfmiddelen gebruikt worden.  

Tips watervrij maken

Weet jij hoe je je kinderen watervrij kan maken? Hier heb ik vast wat tips en leuke oefeningen voor je!  

  • Bellen blazen in het water;
  • Kikker sprongen maken (springen in het water en dan met je handen de grond aanraken);
  • Je kindje van de kant laten springen in je armen (steeds verder weg gaan staan);
  • Overgooien met de bal;
  • En natuurlijk veel spetteren!

Aangezien ik zelf fanatiek waterpolo (wat garant staat voor heel wat kunst- en vliegwerk in onze dagelijkse planning), hecht ik er veel waarde aan dat mijn kinderen zich vrij voelen in het water. Waren jouw kinderen al vroeg watervrij? En heb je daar iets speciaals voor gedaan of was dat niet nodig ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven