De week van de Lentekriebels; over seksualiteit

Van 14 t/m 18 maart vindt op basisscholen in heel Nederland weer de Week van de Lentekriebels plaats. Klinkt gezellig vind je niet? In deze projectweek leren de kinderen van groep 1 t/m 8 over hun ltichaam, over relaties, omgaan met social media en over zelfbeeld en seksuele weerbaarheid. Ik zeg: Doen! Niet de seksualiteit dan hè, maar de voorlichting erover. Het kan maar vast weer een keer besproken zijn  toch? Haalt de angel uit het onderwerp en maakt het thuis weer iets eenvoudiger om het ter sprake te brengen 😉 . Helaas staat in deze 11e editie de rol van ouders centraal, dus helemaal eronderuit komen doen we niet 😀 .

week van de lentekriebels

De Week van de Lentekriebels heeft een Nederlandse aanpak

De Week van de Lentekriebels, waarin relaties en seksualiteit centraal staan is vorig jaar veelvuldig internationaal in het nieuws geweest. Zo werd de Amerikaanse publieke omroep (PBS) met een uitgebreide reportage over deze Spring Fever week, overspoelt met reacties. Nederland heeft één van de laagste cijfers ter wereld als het gaat om tienerzwangerschappen. In Amerika liggen de cijfers vijf keer hoger. Bovendien wijst onderzoek uit dat van de 12 tot 25 jarigen in Nederland de meesten gewenste, prettige en veilige eerste seksuele ervaringen hebben. Ter vergelijking: 66 % van de seksueel actieve Amerikaanse tieners had liever gewacht met de eerste keer. Zo zie je maar die ‘simpele’ Nederlandse aanpak is nog niet zo verkeerd. Gewoon recht voor zijn raap, uitspreken die hap!

Sexting en taboe
In veel andere landen is het thema seksualiteit nog steeds taboe en wordt er niet zo openhartig over gesproken. Zo ook in Italië. Nouja, in medialand dan. Als het aan de ouders ligt dan wordt er wel over gesproken en komen sexting en cyberbullying openlijk aan bod, maar medialand heeft daar besloten dat een programma wat inhoudelijk op de Nederlandse Lentekriebels ingaat niet op primetime hoort, maar gewoon in de late avonduurtjes. Vanwaar toch die gêne? Ik ben er persoonlijk blij mee als mijn kinderen zich op hun gemak voelen terwijl ze over sex praten. Natuurlijk mag er wel eens gelachen worden, en mogen de koontjes rood gloeien, zolang het maar besproken wordt! Kinderen worden er weerbaarder van, zijn zich meer bewust van hun eigen wensen én kunnen beter hun grenzen aangeven. Wie wil dat nu niet voor zijn kind?

Welke rol heb je als ouder hierin?
Kinderen hebben vragen over seksualiteit en zijn nieuwsgierig. Soms vinden ouders het lastig om hun kinderen hierin te ondersteunen of starten ze te laat met seksuele voorlichting. Wanneer maak je een onderwerp bespreekbaar met je kind? Hoe pak je dat aan? En op welke leeftijd bespreek je wat en in hoeverre zijn details nodig?  Ik kan me die vragen wel voorstellen. Jij?

De Week van de Lentekriebels 2016 biedt ouders veel praktische tips en informatie: 10 feiten en fabels over seksuele ontwikkeling en voorlichting, 10 redenen om seksuele voorlichting te geven, 10 tips hoe te praten over seks met pubers en 10 smoezen waarom ouders dat niet doen.

Heb jij nog wat hulp nodig en ondersteuning nodig om een top 10 te maken? Neem even een kijkje op de website.

Ik zeg: succes! (and let me know what happened 😉 ).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven