Week van het Geld laat zien dat youtubers ‘bepalen’

Dat is nogal een stelling, vind je niet? Maar uit onderzoek gehouden in het kader van de Week van het Geld, blijkt dat youtubers een behoorlijke invloed hebben op waar jouw kind zijn geld aan uitgeeft. Nu is dat op zichzelf geen verrassend effect, de invloed van social media op ‘onze’ aankopen, maar de uitkomsten van het onderzoek van Deloitte zijn op z’n zachtst gezegd wél verrassend.

week van het geld

Waar geven kinderen tussen de 10 en 12 jaar hun geld aan uit? Dat was het uitgangspunt van het onderzoek om boven tafel te krijgen. Voor zowel jongens als meisjes staat met stip op 1: snoep. Lekker dan! Probeer je de hele peuter- en kleutertijd je kind een beetje bij te brengen hoe slecht snoep voor ze is… staat het toch op nummer 1 in de pubertijd 😉 . Op nummer 3 staat speelgoed, bij jongens én bij meisjes. Niet verrassend allemaal. Wat wél duidelijk naar boven komt, en op zijn minst indrukwekkend is, is dat meer dan 33% zich door youtubers laat vertellen wat ze kopen. Daar heb je de invloed van social media in zijn volle glorie te pakken.

week van het geld

Het onderzoek heeft plaatsgevonden onder ruim 500 kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool (het zou dus eigenlijk één op één op mijn zoon van toepassing kunnen zijn 😉 ). De meest verrassende (of misschien juist niet) uitkomst is wel dat 84% van de kinderen vindt dat ze goed met geld om kunnen gaan. Ik wed dat dat méér is dan dat de volwassenen aan zullen geven. Als je doorvraagt dan blijkt overigens dat ze van bijna de helft van hun ‘zakgeld’ niet meer weten waar het gebleven is. TADA! Kijk, dat is nog eens weten hoe je met geld omgaat.

Week van het Geld vraagstukken

Tijdens De week van het Geld worden vraagstukken behandeld tijdens ‘geldlessen’ van het Nationale Geldexamen wat Deloitte voor de vijfde keer faciliteert. Helemaal geen gek idee om ze dat even voor te schotelen en veel scholen maen er dan ook gebruik van. Vragen als ‘hoe kun je veilig online betalen’, ‘hoe kijk je met een kritische blik naar reclames’ en ‘hoe hou je een kasboek bij’ (bestaat dat nog?) komen aan de orde en het lijkt mij behoorlijk zinvol als mijn zoon daar een beetje over na gaat denken. Wat jij?

week van het geld

Het onderzoek laat nog meer verrassende zaken zien. Jongens verdienen bijvoorbeeld meer met klusjes doen dan meisjes. Zie je nou? Dat glazen plafond begint al bij de jeugd 😉 .
Met het doen van klusjes, giften voor rapporten, extraatjes van familie en zakgeld hebben Nederlandse kinderen gemiddeld 37 euro per maand te besteden. Eerlijk gezegd vind ik dat behoorlijk wat. Ik geloof niet dat ze dat bij ons halen. Bij jullie wel? Jongens verdienen dus twee keer zoveel met het doen van klusjes als meisjes (11 euro versus 5 euro). Groot verschil hè?

Van die 37 euro wordt er 10 euro vrij besteed, zou er 12 euro in de spaarpot belanden en van het overige deel weten ze niet meer waar het gebleven is… dat goed met geld om kunnen gaan mogen we dus wel met een korreltje zout nemen. Stel je voor dat je zelf bijna de helft (!) van je inkomen ‘kwijt’ bent zonder dat je weet waaraan… dan kan je vast en zeker veel besparen 😉 .

Waar koopt deze groep kinderen dan, en hoe? Meer dan de helft van de kinderen geeft aan dat ze het online kopen van iets minder ‘voelen’ als écht kopen dan dat ze in de winkel zo wat geld uitgeven. Dat verbaasd me niets. Wat me wél verbaasd is dus dat zoveel kinderen al online iets kopen? Dat gebeurt bij ons (nog) niet. Loopt zoonlief dan achter wat dat betreft? Doe ze dat bij jullie al?

Het Nationale Geldexamen wat tijdens de Week van het Geld georganiseerd wordt is een initiatief wat in nauwe samenwerking met het Nibud en Uitgeverij Zwijsen tot stand is gekomen en leert kinderen om bewuster met geld om te gaan. Een voorbereiding op de stap die ze gaan maken naar het voortgezet onderwijs.

Het geldexamen en mijn zoon

Toen we afgelopen week op het voortgezet onderwijs waren om zoonlief in te schrijven voor de middelbare school bleef zijn oog naar de schoolkantine trekken. ‘O, mam ze hebben noodles, die ga ik iedere pauze eten!’ Uhmmmm… ik hoop dat zoonlief deze week ook wat van het geldexamen meekrijgt en dat er wat blijft hangen, want op mijn tegenvraag ‘waar ga je dat van betalen dan?’ kreeg ik een “huh” gezicht 😀 .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven