Een week zonder smartphone, hoe overleef ik dat?

Het staat al langer op mijn lijstje van dingen die ik anders wil doen: niet zoveel met mijn telefoon bezig zijn. M’n telefoon wegleggen lukt alleen enigszins als Emma wakker is en ik thuis ben, maar zelfs dan spiek ik vaak nog eventjes. Want ik moet natuurlijk een foto van haar maken, de route opzoeken, de tijd weten, etc. Dit voornemen om m’n telefoon gewoon in een kast te leggen als ze wakker is, komt iedere dag wel even langs in mijn hoofd, maar telkens deed ik er niets mee; tot gisteren. M’n telefoon moest opgestuurd worden voor reparatie, en ik moest dus wel even zonder smartphone!

zonder smartphone

Emma en ik zijn nieuw in de stad. Na het bezoek aan de telefoonwinkel, moesten we nog even naar een ING kantoor, en daarna eigenlijk naar een schoenenwinkel voor haar eerste schoentjes en dan naar huis. Dus vol frisse moed samen op de fiets (voor het eerst eigenlijk, maar daar zal ik mijn volgende blog aan wijden). Alleen vanaf de telefoonwinkel naar ING kantoor was een uitdaging apart, want zonder smartphone ook geen route app om de weg te wijzen. Echt, we hebben echt de hele stad drie keer gezien voordat we een kantoor gevonden hadden. Hoezo afhankelijk van dat ding?!

Een week zonder smartphone

De mevrouw achter de balie had de terugweg heel zorgvuldig uitgelegd, het was een km of 6 (we hadden een kantoor dichterbij kunnen vinden, twee zelfs, maar bij deze waren we toevallig uitgekomen). De eerste helft van haar uitleg ging ook wel goed, en toen nam ik een verkeerde afslag en waren we weer een uur fietsen verder. Gelukkig vond Emma de paar druppels regen niet erg, en genoot ze gewoon heel erg van het fietsen.

Maar goed, ik had eigenlijk om 12 uur afgesproken nog met een klant te bellen, alleen ik had geen reservetelefoon mee genomen en ook geen idee hoe laat het was (alhoewel het vermoeden dat ik te laat was wel steeds sterker werd hihi). We waren om 10 uur al bij de telefoonwinkel, maar uiteindelijk had mama op eigen kracht om 13 uur pas het huis weer gevonden! Terwijl we ook echt makkelijk om 11 uur of half 12 thuis hadden kunnen komen. Oeps! Wat overigens wel echt waar is… zonder telefoon zie je veel meer van de omgeving, ook als je wel goed rijdt 😉 .

Op mijn oude telefoon kan geen Whatsapp, Facebook, LinkedIn, mail en dat soort apps. Het scheelt superveel tijd en ik heb mijn aandacht er veel beter bij. Het is gewoon echt gênant wat zo’n smartphone met me doet, ik ben blijkbaar echt verslaafd aan de telefoon. Ik irriteer me ook altijd aan collega’s die geen seconde meedoen als we gezamenlijk aan tafel zitten te lunchen, maar die helemaal in hun telefoonwereld leven. Alleen heel veel beter ben ik zelf ook niet kom ik dus achter, auch. De avond zonder smartphone was ook heerlijk. Er is altijd wel iemand die mij zit te appen en door blijft praten als ik al 10x gezegd heb dat ik naar bed ga, tanden aan het poetsen ben, in bed lig… En dan loop je zo een kwartier rust mis.

Conclusie

Dus conclusie van het begin van mijn week zonder smartphone: na één dag realiseer ik me al dat ik dat ding eigenlijk nooit meer op moet halen. En alle mindfullness trainingen zouden eigenlijk maar om één ding moeten draaien: doe dat altijd, overal online eens een tikkie terug en geniet eens van waar je nu zelf bent (ook al is dat de wachtkamer van de dokter, in het ov, of aan tafel met je collega). Ik geloof écht dat ik er gelukkiger van ga worden. Tot nu toe voelt het gewoon alsof ik op vakantie ben van mijn veel te drukke online en social life.

Hoe doen jullie het met je smartphone in de buurt van de kids?

3 gedachten over “Een week zonder smartphone, hoe overleef ik dat?”

  1. Ik probeer mijn smartphone zoveel mogelijk weg te houden als mij zoon in de buurt is. Hij krijgt van mij dan de volle aandacht en het nieuws checken kan ook wel wanneer hij slaapt ?

  2. Ik geloof je helemaal als je zegt dat het veel beter is om geen smartphone te hebben. Ook ik ben verslaafd en irriteer mij er dood aan. Maar toch vind ik het erg fijn als ik mijn kleine ’s nachts aan het voeden ben. Als ik mijn telefoon niet binnen handbereik heb, en dus niks aan het doen ben, val ik steeds bijna in slaap. En dat vind ik geen fijn idee met een baby in bed. Dus gebruik ik mijn telefoon om wakker te blijven. Vaak ga ik dan een spelletje spelen of zit ik op social media.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven