Weer aan het werk als de kinderen groter zijn, tips voor herintredende moeders

Het is vaak een bewuste keuze: stoppen met werken na je bevalling. En dan niet alleen voor een paar maanden zwangerschapsverlof maar écht stoppen met werken. Voor een aantal jaren. Genoeg moeders (to be) willen graag de eerste jaren van het moederschap zelf fulltime op zich nemen, om pas daarna weer aan het werk te gaan. Toch zien we dat deze keuze steeds minder gemaakt wordt. Daarnaast is het zo dat er ook jonge moeders zijn die er mee geconfronteerd worden dat hun contract niet verlengd wordt tijdens of vlak na de zwangerschap. Maar hoe zit het als je weer aan het werk wilt als je kinderen naar school gaan? Waar lopen herintredende moeders tegen aan? Hoe regelen ze naschoolse opvang voor hun kinderen als ze zelf niet meer thuis zijn? Zomaar wat vragen die we aan onze lezeressen stelden.

Stoppen met werken? Weer aan het werk gaan wordt lastig voor herintredende moeders

Steeds minder vaak is de komst van kinderen een reden om te stoppen met werken. Toch zijn er nog steeds moeders die er tijdens hun zwangerschap bewust voor kiezen om helemaal te stoppen met werken. Maar wat als je na een aantal jaar weer aan het werk wilt? Herintredende moeders hebben het in deze tijd niet altijd even gemakkelijk. Waar loop je tegenaan als je na een paar jaar thuis voor de kinderen zorgen weer aan de slag wilt? Vaak levert het een dubbel gevoel op. Maar dat is niet het enige dat het je lastig kan maken. Hoe kan je je kansen op de arbeidsmarkt vergroten?

weer aan het werk, herintreders

Zoals we hierboven al stellen wordt de keus om helemaal te stoppen met werken bij de komst van een kindje niet veel meer gemaakt. Een peiling onder onze lezeressen leert ons dat de meeste vrouwen kiezen voor minder werken, als ze moeder worden. Veelal omdat helemaal stoppen financieel niet haalbaar is. Maar ook omdat vrouwen zich graag willen blijven ontwikkelen. Goedzo! En hoeveel je ook van je kindje houdt, dat ontwikkelen wordt misschien wat lastig tijdens het luiers verschonen. Ook dragen papa’s steeds meer hun steentje bij. Volgens het CBS heeft de helft van de jonge vaders tegenwoordig ‘een papadag‘. Op die dag werkt mama in ieder geval. Hoe gaat dat bij jullie?

Toch zijn er ook nog steeds vrouwen die, als ze moeder worden, juist heel bewust kiezen om te stoppen met werken. En waarom niet, als je de behoefte voelt en het je financieel kan veroorloven? Helemaal prima natuurlijk. Wij willen alleen even stilstaan bij de volgende vraag. Hoe kom je de arbeidsmarkt weer op als je daar weer behoefte aan hebt? Weer aan het werk gaan als de kids wat groter zijn, dat klinkt simpel. Toch lopen herintredende moeders regelmatig tegen problemen aan.

Herintredende moeders op de arbeidsmarkt

Hoe heerlijk het ook was om fulltime met je kids bezig te kunnen zijn, na een paar jaar gaat het toch weer kriebelen. De kids gaan naar school, en ook jij zou eigenlijk wel weer eens met je eigen ontwikkeling bezig willen zijn. Herkenbaar? Dan hoor jij ook bij de herintredende moeders op de arbeidsmarkt. Moeders die er een tijd uit hebben gelegen, maar weer aan het werk willen. Vaak is dat niet zo makkelijk als het klinkt.

Ten eerste is er een gat in je CV ontstaan. Dat betekent dat je kennis over jouw vakgebied misschien niet meer zo actueel is. Je hebt de laatste jaren geen werkervaring opgedaan. Ook je netwerk is waarschijnlijk niet wat het geweest is, als je er al een paar jaar uit ligt. En tenslotte: hoe aantrekkelijk ben jij nog in de ogen van een werkgever om aangenomen te worden? Je bent er als herintreder niet jonger op geworden, en misschien ook niet flexibeler nu je een gezin hebt. Tenminste; zo kijkt de arbeidsmarkt vaak tegen herintredende moeders aan. Hoe kan je hier mee om gaan als je weer aan het werk wilt?

Tips om weer aan het werk te gaan

Herintreden klinkt simpel, maar helaas kan je dus tegen allerlei zaken aanlopen. Dat wil ook weer niet zeggen dat het onmogelijk is. Maar lastig is het vaak wel. Wil jij weer aan het werk, maar wil het nog niet zo vlotten? Dan heb je hopelijk iets aan deze tips voor herintreders.

Wat wil je en wat kan je?

De eerste vraag die je jezelf kan stellen als je weer aan het werk wilt is: wat wil ik eigenlijk? Wil je terugkeren in je oude vakgebied? Of ga je voor iets heel anders? Voordeel van je eigen vakgebied is natuurlijk dat je daar al werkervaring in hebt. Aan de andere kant zou dit het perfecte moment kunnen zijn om juist een hele andere weg in te slaan. Het kost wat moed, maar wie weet levert het wel je ultieme droombaan op! Weet je niet zo goed wat je wil? Sla dan niet zomaar eindeloos aan het solliciteren. Ben je op zoek naar een baan, oriënteer je dan goed. Doe eventueel een beroepskeuzetest. Denk ook goed na over hoeveel uren je eigenlijk weer wil gaan werken. Wil je meteen gaan voor fulltime werk, of ben je meer op zoek naar een bijbaan? Bovendien heb je, nu je ook de zorg voor je gezin hebt, misschien meer behoefte aan werken onder schooltijd. Denk goed na over wat jij wil en oriënteer je omtrent de mogelijkheden.

Vrijwilligerswerk

Of je nu wilt terugkeren in je oude vakgebied of iets heel nieuws wilt gaan doen: werkervaring is altijd een pré. Daarom is het verstandig om, als je weer aan de slag wilt, vrijwilligerswerk te gaan doen. Zo doe je niet alleen werkervaring op, je werkt ook aan je netwerk. Natuurlijk is vrijwilligerswerk niet in alle sectoren mogelijk. Maar door iets te kiezen wat enigszins in je straatje past laat je wel aan je toekomstige werkgever zien dat je graag actief wilt zijn, jezelf wilt ontwikkelen én sociaal begaan bent.

herintredende moeders weer aan het werk

Omscholing

Wil je echt een andere kant in dan het vakgebied waar je voorheen werkte, dan is er nog een optie. Laat jezelf omscholen. Dat klinkt pittig, en het valt misschien ook niet altijd mee om weer aan de studie te gaan. Maar als je gemotiveerd bent moet het je lukken, toch? Omscholingstrajecten duren vaak relatief kort. Dat betekent dat je over 3 maanden al een diploma op zak kan hebben. Vaak is er geen vooropleiding nodig. En je kan ook nog stage lopen: de ideale manier om de arbeidsmarkt weer binnen te komen. Zo kan je bij Fabius Opleidingen bijvoorbeeld een re-integratie traject ingaan waarbij je binnen een aantal maanden in staat bent om als administratief medewerkster, telefoniste, projectmedewerker of financieel medewerkster aan de slag te gaan. Keuze genoeg.

En je moet maar zo denken… als je kindje slaapt dan mag je die tijd best aan jezelf besteden! Laat het huishouden maar lekker even liggen.

Tip: Een uitstekende tip van een lezer. Begin met een baan die niet teveel van je vraagt. Zo kan je langzaam wennen aan het werkritme in combinatie met je gezin en je daarna verder bekwamen als je wilt.

Een opfriscursus voor herintreders

Wil jij herintreden in je eigen vakgebied? Zorg dan dat je professionele kennis en vaardigheden op peil zijn. Er zijn allerlei opfriscursussen te volgen voor herintreders. Zo vergroot je je actuele kennis. Daarnaast laat je ook met een opfriscursus aan toekomstige werkgevers zien dat je bereid bent om in jezelf te investeren. En dus dat je het herintreden serieus neemt.

Volg je ook een stage na je opfriscursus, dan ben je alweer een stapje dichterbij je volgende baan! Kijk ook eens op FNV Vrouw voor al je rechten en plichten, deze site staat boordevol informatie, handig voor herintredende moeders.

Verkoop jezelf

Na jarenlang zorgen voor je gezin ben je het waarschijnlijk niet meer gewend. Maar als je weer aan het werk wilt, zal je jezelf moeten verkopen. Zet jezelf in de markt. Daarmee bedoelen we dat je aan potentiële nieuwe werkgevers laat zien wie jij bent en wat je kan. Zorg voor een professioneel CV. Ook een LinkedIn profiel kan helpen. Tenminste, als je LinkedIn op de juiste manier gebruikt. Bezoek netwerkbijeenkomsten waar je duidelijk maakt dat je op zoek bent naar een baan. Solliciteer op banen die je echt aanspreken. Denk nooit: dat gaat hem toch niet worden. Want wie weet word jij uitgenodigd voor een gesprek. Is het zover? Neem dan onze sollicitatie outfit tips nog eens door. Enne, succes! 😉

Start je eigen bedrijf

Als je het moeilijk vindt om buiten de deur te gaan werken, of als het niet wil lukken om als herintredende moeder op korte termijn een baan te vinden, dan kan je ook eens goed nadenken over het opstarten van je eigen bedrijf. Bedenk je waar je krachten en je interesses liggen en kijk of je daarmee als zelfstandige een ander van dienst kan zijn.

Het is hard werken, maar heeft als grote voordeel dat je zelf je tijd kan indelen. En dat kan met een gezin ook weer heel praktisch zijn.

Geloof in jezelf

De laatste maar zeker niet de minst belangrijke tip: geloof in jezelf. Ja, je hebt thuis gezeten, voor de kids gezorgd en hoort nu tot de groep herintredende moeders. Maar dat betekent niet dat je niet meer goed bent in je werk! Of in de nieuwe droombaan die op je ligt te wachten. Veel vrouwen zijn een stuk minder zelfverzekerd als ze weer aan het werk willen, dan net na het afstuderen. Niet doen! Als het opvoeden van die blagen enigszins gelukt is, moet het vinden van werk ook wel lukken toch? Verminderd zelfvertrouwen zorgt er juist voor dat dingen níet lukken.

Werk aan je zelfvertrouwen. Een werkgever zal je niet snel aannemen als hij of zij bij jou al twijfels of onzekerheid bespeurt. En bovendien is het nergens voor nodig, al die negativiteit die tussen je oren zit. Je hebt het jarenlang goed gedaan, thuis bij de kids. En nu is het tijd om weer aan jezelf te gaan werken. Je mag hartstikke trots zijn op jezelf!

Wat zijn jouw ervaringen met herintreden en weer aan het werk gaan?

 

[button color=”grey” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/”]#liveandletlive[/button]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven