Weg met de decemberstress!

Waarom is er toch altijd weer die terugkerende stress in de decembermaand?

Laat jij je gek maken door de media die jou aanzet tot het kopen van cadeaus, door het maken van overheerlijke kerstdiners of door jouw vrienden die elk jaar weer vragen of oudejaarsavond bij jou gevierd kan worden? Of ben jij het zélf die elk jaar de Sinterklaascadeaus persoonlijk voor iedereen wil kopen, het kerstdiner tot in de puntjes geregeld wil hebben of ‘handmade’ oliebollen wil eten?

Het is en blijft natuurlijk ook écht een drukke maand. En als moeder heb je ook nog de Sinterklaasfeesten van je kind(eren) erbij, de surprises die eventueel gemaakt moeten worden en de schoenen die vol verwachting worden gezet. En met Kerstmis de vieringen van school, de mooie kleren voor het speciale Kerstfeest bij je (schoon)ouders en ga zo maar door …

Loslaten

Soms is het goed je af te vragen waarom je zoveel moet van jezelf. Waarom je zoveel stress creëert in je leven. Of waarom je anderen jou gek laat maken door hun opmerkingen en verwachtingen.

Als je kunt loslaten, dan kun je dingen laten zijn zoals ze zijn. En ben je niet meer zo druk met alles te beheersen en controleren. Je gedachten bijvoorbeeld: laat ze er maar zijn, je hoeft er verder niets mee te doen. Er ontstaan vaak allerlei gedachten of gevoelens naar aanleiding van opmerkingen van anderen of prikkels uit je omgeving, waarvan je denkt dat je er wat mee moet doen. Loslaten is hét toverwoord om meer rust in je zelf te creëren, meer ontspannen te zijn en in het nu te kunnen leven. En te genieten van de decemberfeesten!

Op de website van Lstn staan inspirerende doordenkertjes. Lsltn staat voor loslaten, zoals: ‘Van wie moet dat dan?’ en ‘Laat varen’ en ‘Dat wil je niet moeten’ en ‘En hoe belangrijk vind ik dit overmorgen?’

Of praktischer: jóuw eigen prioriteitenlijst

Ben jij niet zo’n ‘loslater’, maar pak je het liever praktischer aan? Maak dit jaar (nu dus!) eens een persoonlijk to-do list waarin precies staat hoe je het dit jaar wilt aanpakken. Schrijf alles op wat je moet doen en geef duidelijk prioriteiten (bijvoorbeeld met cijfers of kleuren). Zet er dan achter wanneer je iets af wilt hebben en noteer die datum ook in je agenda. Zo houd je voor jezelf het overzicht. En … weet je ook zeker dat je je dit jaar niet laat overrulen door de ideeën van vrienden en familie die jou absoluut niet uitkomen!

‘Haast is niet nodig, haast is iets wat we zelf verzinnen’ (Inez van Oord)

Ik ben benieuwd hoe jij de decemberstress doorkomt? Of misschien heb je er wel helemaal geen last van?

Artikelen die algemeen zijn, of ingezonden zijn door lezers van ons, maar niet door een vaste blogger, die staan verzameld onder 'MamsatWork'.

4 gedachten over “Weg met de decemberstress!”

 1. Vanmorgen zei mijn oudste dochter tegen mij. “Mama, ik ben blij als het volgende maand is. Dan doe jij tenminste weer gewoon en ben je weer rustig”.
  Dit zegt alles over mij en decemberstress.
  Ik kan er totaal niet tegen. Mijn humeur word slecht, ik raak gestresst en reageer het op iedereen af. Ook de kinderen helaas. Vanmorgen zij iemand tegen mij, dan doe je toch gewoon niet mee aan alle dingen. Makkelijk gezegd. En dan mijn kinderen alles ontnemen omdat mama het niet kan. Dat vind ik gemeen. Ik worstel maar gewoon door en soms heel soms heb ik ook een genietmomentje. Als ik één van mijn meiden gelukkig en vrolijk zie als ze naar die oude man aan het luisteren zijn.
  Maar wat mijn dochter zegt klopt. Ik zal blij zijn als het half januari is en alles weer “normaal” wordt. Tot die tijd schakel ik gewoon zoveel mogelijk hulptroepen in. Doet sinterklaas toch ook.

  1. Hallo Nettie, fijn dat je dit deelt met ons. December is zeker niet voor iedereen een leuke maand.
   En het is zo makkelijk gezegd door een ander: ‘dan doe je er toch gewoon niet aan mee’. Je bent natuurlijk al super op de goede weg door hulptroepen in te schakelen. Zo is Sinterklaas toch nog niet zo’n slecht voorbeeld! 🙂
   Sterkte deze maand …

 2. Een ‘brabants kwartiertje’! Dat klinkt niet heel dramatisch, vooral als je goed kan plannen 🙂
  Heel veel plezier met de feestdagen! Dat is toch ook altijd wel weer genieten met de kids erbij …

 3. Gelukkig ben ik iemand die niet al lang van te voren enorme stress kent, maar wel vlak van te voren. Ik stel dan ook een hoop zaken uit tot het laatst… als het gaat om de boodschappen voor een feestje, of het inkopen doen voor 5 dec., of iets dergelijks. En dan blijkt dat ik een hele strakke planning nodig heb om er toch nog te komen. Nu kan ik goed plannen, dus dat is het probleem niet. Ik heb soms hooguit last van een ‘brabants kwartiertje’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven