Computers zijn slecht voor kinderen: weg met die computer!

Soms worden dingen die je al lang wist of voorvoelde, uit onverwachte bron bevestigd. Computers zijn slecht voor kinderen!

Vorige week waren we op een feestje. Onze jongetjes vermaakten zich uitstekend. Ze bliezen ballonnen op, sleepten met kussens, holden rond en braken een glas. Af en toe werden ze door mij gelucht in de tuin. Aan het einde van de dag waren ze lekker moe. Wij ook.

computers zijn slecht voor kinderenIn een hoek, in elkaar gedoken op de bank, zat een vriendje van de familie, van een jaar of zes, zeven. Een voorbeeldig kind. Hij zei niks, bewoog niet, is amper van zijn plaats geweest. Hij werd opgeslokt door de spelletjes op de iPhone van zijn moeder.

De volgende dag was in bij een goede vriendin van mij: een keurig, nette moeder met twee puberende kinderen. De oudste zat met zijn iPad op de bank spelletjes te spelen, de jongste zat in het computerhoekje. Je raadt het al: die was druk bezig op de pc. Niet met spelletjes spelen, deze keer, maar hij had huiswerk opgekregen van school en dat moest natuurlijk op de computer gemaakt worden. Bij binnenkomst was het eerste wat ik te horen kreeg: ‘lekker rustig he? De jongens doen de hele dag niets anders dan op hun computer of iPad kijken’. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

Na afloop van het feestje hadden mijn man en ik het er nog over. ‘Dat gamen kan toch niet goed zijn voor een kind. Het kan z’n energie niet kwijt, hij ontwikkelt zijn lichaam niet.’ Ik dacht dat niet voor het eerst. Regelmatig ben ik stomverbaasd, als ik bijvoorbeeld de moeder van een vijfjarige hoor vertellen: ‘Hij is stout geweest, hij mag de hele dag niet op de Ipad’ En met de komst van het digibord op de school van mijn oudste was ik helemaal niet zo blij. Nu blijkt ook nog eens dat veel middelbare scholen je verplichten om een iPad aan te schaffen. Bij heel veel lessen hebben de kinderen geen boeken nodig, die staan namelijk geïnstalleerd op de Ipad.

Computers zijn slecht voor kinderen

En kijk, een paar dagen na het feestje verschijnt er een boek van een Duitse hoogleraar die letterlijk zegt: Computers zijn slecht voor kinderen. Wat mijn onderbuikgevoelens al aangaven, wordt nu door deze hoogleraar bevestigd. Hij stelt dat kinderen niet zo diepgaand met de stof bezig zijn als vroeger. Leerlingen hoeven steeds minder uit hun hoofd te leren, omdat toch alles op internet te vinden is. Daardoor blijft het geheugen ongetraind en verschrompelt letterlijk.

Maar het is zo lekker makkelijk hè? Het kind is rustig, je hebt je handen vrij.

Lees meer over digitaal onderwijs, slim of niet?

 

 

1 gedachte over “Computers zijn slecht voor kinderen: weg met die computer!”

  1. Als mijn dochters enigszins rustig moeten zijn, zoals in een wachtkamer of restaurant neem ik wat kleurtjes en blaadjes mee. Werkt perfect. In geval van nood zelfs een oude kassabon uit m’n tas en een pen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven