Weiger ouder wordt strenger aangepakt: wat als je je eigen kind niet mag zien?

Een scheiding is waarschijnlijk voor niemand zo moeilijk als voor de kinderen. Daarom proberen veel ouders, gelukkig, in het belang van hun kind te denken. Maar soms lopen de emoties zó hoog op dat het anders uitpakt. Wist je dat 1 op de 5 kinderen na een echtscheiding hun vader niet meer zien? En de weiger ouder komt nu in opspraak. De politiek wil deze ouders, die hun kinderen het recht op de andere ouder ontzeggen, namelijk harder gaan aanpakken.

Kan jij je iets ergers voorstellen dan je vader niet mogen zien van je moeder? Of andersom; dat er geen contact meer mogelijk is met je moeder omdat dat van je vader niet mag? In dit blog lees je daar meer over. En ook hoe je, als jij en je kinderen de dupe worden van een dergelijke situatie, maatregelen kan nemen.

wieger ouder

Scheiden met kinderen; hoe doen we dat netjes?

De weiger ouder

De weiger ouder: het is nu een officieel begrip. En die ouder weigert zijn of haar kind geen toegang tot de disco. Nee, de toegang tot de andere ouder wordt ontzegd. Kinderen worden een drukmiddel. En aangezien een scheiding al erg genoeg is, zou dat toch kosten wat kost verkomen moeten worden?

Hoe moeilijk het contact tussen gescheiden ouders soms is, er wordt altijd gekeken naar een omgangsregeling voor de kinderen. Zodat die allebei hun ouders kunnen blijven zien. Vaak wordt gekozen voor een omgangsregeling waarin vooral de moeder de zorg heeft. Het contact met vader wordt in die gevallen al vaak veel minder. Veel kids vinden dat al moeilijk. Maar wat als ze hun vader of moeder helemaal niet meer mogen zien?

Wat kan je doen als je ex je je kinderen niet laat zien?

Na een scheiding wordt er eigenlijk altijd een omgangsregeling opgesteld. Dat kan je als ex-partners onderling regelen. Lukt dat niet, dan kan een rechter over jullie zaak beslissen. Toch gebeurt het ook dan maar al te vaak dat een van de ouders zich niet aan de omgangsregeling houdt. Door de kinderen niet op het juiste moment op te halen bijvoorbeeld. Of door de kinderen niet aan de ex-partner ‘mee te geven’. Wat kan je in zo’n geval als ouder doen? Hebben jij of je partner ook moeite met het naleven van de omgangsregeling? Dan lees je hieronder wat voor stappen je kan nemen.

Een dwangsom eisen

Wanneer de omgangsregeling systematisch niet wordt nageleefd kan je ervoor kiezen om een dwangsom te eisen. Je moet dan een kort geding aanspannen. De dwangsom zorgt ervoor dat bij iedere overtreding van de omgangsregeling een boete wordt opgelegd.

Het biedt geen garantie voor het beter naleven van de regeling. Maar misschien is het net die extra push die je ex nodig heeft om de regels beter na te leven, zodat de regeling voor jullie allemaal soepeler gaat verlopen. Wil jij een dwangsom eisen? Betrek je kinderen hier dan niet bij! Het is sowieso verstandig om hen zoveel mogelijk buiten de juridische romslomp van de scheiding te houden. En dat geldt ook voor het geruzie tussen hun ouders…

Wijziging van verblijfplaats

Een weiger ouder kan ook wijziging van verblijfplaats opgelegd krijgen. Toch zal de rechter hier niet snel voor kiezen. Het kind wordt dan namelijk uit de vertrouwde omgeving gehaald om bij de andere ouder te gaan wonen. Voor kinderen een zeer ingrijpende verandering. Toch kan, in het geval van een weiger ouder die de omgangsregeling aan zijn of haar laars lapt, deze maatregel worden opgelegd.

Vraag jezelf als ouder ook af of dit het beste voor jouw kind is: in zeker zin wordt jij dan ‘de weiger ouder’. Het allerbeste blijft het om er samen met je ex partner uit te komen. Luister ook naar de wensen van het kind. Meestal willen die niets liever dan contact met beide ouders.

Altijd blijven praten

Tussen ex partners zit vaak een hoop oud zeer. Daarom valt het echt niet altijd mee om samen goede afspraken te maken. Maar denk aan het belang van je kinderen! Stel dat altijd voorop. Heb je toch het gevoel dat je niet tot je partner kan doordringen? Dan is mediation een goed idee. Je gaat dan samen, onder leiding van een onafhankelijke mediator, praten over mogelijke oplossingen in jullie situatie. In een setting waarbij de kinderen jullie gesprek níet toevallig kunnen opvangen. Hoe moeilijk het ook is: blijven praten is de enige oplossing. Succes!

Heb jij te maken (gehad) met een weiger ouder? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal. Als je het wilt vertellen, deel het dan in een reactie hieronder.

Meer lezen over het treffen van een omgangsregeling en wat je kan doen als je ex partner die niet naleeft? Kijk dan eens op Hello Law.

Als papa en mama uit elkaar gaan, hoe leg je dat dan aan de kinderen uit?

Shutterstock van ruziënde ouders door VGstockstudio

 

2 gedachten over “Weiger ouder wordt strenger aangepakt: wat als je je eigen kind niet mag zien?”

  1. Avatar foto
    Westland Partners

    Je kind niet meer mogen zien is misschien wel het ergste wat er is! Onze ervaring dat je deze slag echt niet wint zonder juridische ondersteuning; helaas maar waar. Mooi artikel!

  2. Strenger straffen terwijl de huidige sancties als dwangsom, gijzeling en dreigen wijzigen verblijfplaats en/of gezag m.b.t. de kinderen niet worden uitgeoefend. Samenleving, rechtbank, jeugdzorg en advocatuur houden elkaar in wurggreep…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven