Weinig begrip voor werk en privébalans

Een voelbare druk in je privéleven door werkdrukte?

Je bent niet alleen. Steeds meer werknemers zijn ontevreden over de werkdruk, omdat er steeds minder collega’s zijn om het werk te doen. Gevolg is meer druk op het privéleven, terwijl werkgevers in Nederland toch al minder begrip hebben voor de gewenste werk-privébalans van hun werknemers.

Wereldwijd geeft ruim de helft (52 procent) van het personeel aan dat er meer werkdruk is omdat er onvoldoende capaciteit is om het werk te verzetten. Dat blijkt uit een jaarlijkse wereldwijde analyse van organisatieadviesbureau Hay Group onder meer dan 5 miljoen werknemers, werkzaam bij ruim 400 organisaties.

Banen hoppen wegens werk-privébalans?

Ik ben van mening dat bedrijven betere resultaten boeken als er wordt geluisterd naar wensen van talentvolle werknemers. Open staan voor ideeën/visie van werknemers en meer respect voor het privéleven van werknemers zal zich in tevreden personeel en minder verloop.

Nederlandse werkgevers hebben minder begrip voor de verhouding werk en privéleven van hun medewerkers. In 2012 had nog maar 47 procent van de werknemers het gevoel dat de werk-privébalans door de werkgever werd gerespecteerd. In 2011 was dit nog 57 procent.
Nederland loopt achter op de rest van de wereld: in 56 procent van de gevallen hebben werknemers wereldwijd het gevoel dat werkgevers de balans tussen werk en privé respecteren.

Volgens Hay Group scoren bedrijven die op dit punt flexibel zijn en rekening blijven houden met de werk-privébalans beter op het vinden van talent. Bovendien overweegt een kwart van het personeel om binnen twee jaar het bedrijf te verlaten wanneer zij van hun werkgever geen werk-privébalans ondersteuning krijgen.

Meer respect voor privéleven werknemer levert meer productieve werknemers

Vier van de tien (39 procent) werknemers wereldwijd zegt geen goede werk-privébalans te hebben. Dit is een stijging van 7 procentpunt ten opzichte van vorig jaar. In Nederland ligt dit percentage wel lager; 29 procent van de werknemers vindt de werk-privébalans niet in verhouding. Daardoor lijkt de werkdruk toe te nemen, net als de ondersteuning die bedrijven bieden om de balans te verbeteren. Dit mondt uiteindelijk uit in grotere ontevredenheid en kan tot lagere productiviteit leiden, waarschuwt Hay Group.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven