Weissee gletcher bezoeken in de zomer? Een sneeuwballengevecht bij 30 graden!

De Weissee gletcherwelt, ook wel aangeduid als Weissee (of nog mooier met een ‘ringel-s’) is in de zomer écht de moeite van een bezoekje waard. Wij hebben in onze vakantie de warmste dag uitgekozen om de tocht naar boven te maken, naar het hart van het Hohe Tauern National Park. Weliswaar met de gondel, maar voor de échte mountain pro’s is deze Weissee gletcher ook te beklimmen.

We kozen voor de gondel om meerdere redenen. Met een 8-jarige is het nogal een klim naar boven en ook mijn conditie laat nog wel eens wat te wensen over 😉 . Daarnaast hebben we deze week al aardig wat gewandel en geklim achter de rug én kwamen we er na een uur rijden op de parkeerplaats bij de Weissee achter dat Lotte haar bergschoenen vergeten was. Onze kleine dame moest dus op haar slippers mee naar boven!

weissee gletcher in de verte

Weissee gletcherwelt of Weissee… even fantastisch!

Beneden in het dal is het deze dag 34°! Een perfecte dag om de Weissee te gaan ontdekken want naarmate je hoger komt wordt het natuurlijk kouder.

De reis vanaf ons verblijf richting Uttendorf leek in eerste instantie volgens de navigatie ‘maar’ 30 minuten te zijn. Vergissing, die 30 minuten bleek tot onder in het dal… en toen moesten we nog 15 kilometer de bergen in. In totaal waren we dus bijna een uur onderweg. Maar wat een prachtige omgeving, ook de autoroute zelf.

Tip:Heb je geen sterke maag? Dan is een autopilletje wel aan te bevelen. Het is een bergweg vol haarspeldbochten (13 stuks) waar je goed misselijk van kan worden als je niet oplet. Wij (lees: Lotte en ik) hebben het net gered zonder pilletje, maar het had geen kwartier langer moeten duren denk ik.

Een paar honderd meter voor de parkeerplaats kom je al langs een prachtig meer, waar we even wat kodakskes hebben geschoten.weissee gletcher oostenrijk

Op de parkeerplaats aangekomen (gratis parkeren) hebben we even staan dubben. Nemen we vesten mee naar boven of niet? Uiteindelijk hebben we besloten dat niet te doen. In ons geval (met 34° in het dal) ging dat prima, maar is het in het dal onder de 30° en waait het? Dan zou ik toch lange mouwen om je middel binden. Boven is het een stuk koeler.

Lees ook: de Krimml watervallen in Oostenrijk

Cable car Rudolfshütte I en II, een eitje

Vanaf de parkeerplaats is het maar een klein stukje naar de gondels. Einsteigen! Zo rustig heb ik het in een lift in Oostenrijk nog nooit gezien, maar dat komt natuurlijk omdat ik daar alleen tijdens de wintersport kom.

weissee gondel

Na de gondels (cable car Rudolfshütte I én II) hebben we een insmeerfase ingelast. Een prachtige zonnige dag in de bergen… dan is smeren wel zo handig. Direct na deze gondels kom je bij de Weissee zelf aan. Wat een fantastische plek midden in de bergen, op 2315 meter hoogte. Het water van het meer heeft een groenige kleur en alle stenen erom heen hebben een ‘glittertje’. Een dergelijk meer is op zichzelf al mooi, maar de bergen met sneeuw op de achtergrond maken er helemaal een idyllisch plaatje van.

weissee oostenrijk

weissee oostenrijk
ps… je kan wel zien dat de foto’s met verschillende toestellen gemaakt zijn 😉 #kleuren

Op deze plek bevindt zich overigens ook een hotel, Berghotel Rudolfshütte. Leuk idee als je aan het rondtrekken bent om hier te overnachten!

Luc is niet meer te houden en begint direct aan een stuk afdaling – zonder pad- naar het water. Lotte en ik lopen het wandelpad naar beneden, wat voor haar met slippers aan ook al een uitdaging is. Na hier een tijdje gezeten te hebben lopen we om de bergtop heen naar het begin van de stoeltjeslift. Het wordt alleen maar mooier!

Medelzkopflift; de stoeltjes in

Vanaf de 2315 meter kan je nog verder naar boven de Weissee gletcher op, naar 2600 meter hoogte. Het is een rare gewaarwording om -zonder skis- in een stoeltjeslift te stappen, maar het gaat prima. Deze lift gaat overigens alléén vanaf juli én bij mooi weer. Nóg een reden dus om op je mooiste vakantiedag naar de Weisse Gletcherwelt te gaan, want dit wil je niet missen.

Als we met de stoeltjeslift over een bergkam heengaan dan wordt het wel even flink fris. Mmmm, hadden we nu toch de lange mouwen mee moeten nemen? Maar nee, na die ene bergkam is het weer goed te hebben en als we eenmaal boven zijn is het weer heerlijk.

weissee gletcherwelt

Tijdens de liftrit (behoorlijk lang) wordt me de adem ontnomen door ‘het grootse’ van deze Weissee gletcher. Wat is het hier prachtig! Het enige wat je hoort is het geruis van het smeltende water van de gletcher. En het gekwebbel van de kinderen in ons geval 😉 . Genieten met een hoofdletter G, dat is het.

We komen steeds dichter bij de sneeuw. De stoeltjeslift gaat er vlak overheen en even hebben we een discussie. Is dit nu sneeuw wat we zien, of een soort zand? Omdat er al zoveel sneeuw gesmolten is zie je alleen maar ‘witte plekken’, en daarom zijn we een beetje twijfelachtig.

Sneeuw of niet op de Weissee Gletcherwelt?

Zodra we uit de Medelzkopflift stappen is het duidelijk. Het is sneeuw! Niet te bevatten eigenlijk. In het dal is het 34° en hier ligt gewoon sneeuw! We klimmen en klauteren over een hoop rotsen heen en onze kinderen lijken wel berggeiten! Zelfs op slippers is het voor Lotte een eitje, het enthousiasme straalt ervan af.weissee gletcher sneeuw en Lotte

We klauteren naar een soort van heuvel waar nog voldoende sneeuw ligt om ons uit te leven. Naar beneden sleeën, van een rots af de sneeuw inspringen, een sneeuwballengevecht, het kan allemaal. En we doen het dus ook 😉 .

weissee sneeuw, luc

weissee gletcherwelt

Het is een omgeving waar bergen, sneeuw, meertjes en een groots uitzicht bij elkaar komen, adembenemend.

weissee gletcher

Stiekem is het er zo leuk dat we eigenlijk helemaal niet meer naar beneden willen, maar de lift sluit om 16.10 dus we moeten wel. Ik roep nog ‘zullen we naar beneden wandelen’ maar dat blijkt een beetje te overmoedig 😉 . We gaan dus gewoon met de lift.

Helemaal beneden eten trakteren we onszelf op een heerlijke schnitzel en een viertel witte wijn met grote pils. Wij puffen uit op het terras en de kids vliegen de speeltuin in bij Alpengasthof Enzingerboden. De jeugd is nog niet moe 😛 .

Lees ook: Baumzipfelweg, de dure boomtoppenwandeling

Eindconclusie Weissee gletcher

Onvergetelijk. Ben je in de buurt dan mag je deze plek niet missen. Misschien dat de gletcher bij Kaprun nóg mooier is, dat kan ik je niet vertellen. Maar aangezien de Weissee trip gratis is met de Salzburgerland Card en de Kitzsteinhorn gletcher op Kaprun meer dan € 40,00 per persoon kost was voor ons de keuze snel gemaakt. Wil je echt gaan skieën? Dan kan je op de Weissee gletcher niet terecht in de zomer, op Kaprun wellicht wel.

Met de gondels en de stoeltjeslift is deze tocht voor (bijna) iedereen te maken. Wil je niet al teveel klimmen en klauteren dan kan je ook met gemak op je gewone sneakers (of slippers 😉 ) naar boven. Heb je bergschoenen? Zeker aantrekken! Dat maakt het allemaal net wat makkelijker.

Stiekem wil ik er nog een keertje naar terug om dan ook een deel van de liften over te slaan en te wandelen, lijkt me helemaal kicken!

Kosten voor alléén de trip naar de Weissee: Een berg- en dalafdaling met de liften kost voor volwassenen € 23,00. Voor kinderen van 6-14 jaar is dit € 11,50 en voor 15-17 jaar € 16,00. Ga je een deel wandelen dan betaal je uiteraard minder.

Kosten voor de Weissee met de gondels én naar boven met de Medelzlift: Een berg- en dalafdaling met de liften kost voor volwassenen € 27,00. Voor kinderen van 6-14 jaar is dit € 13,50 en voor 15-17 jaar € 19,00.

De laatste kan ik je wel echt aanbevelen, het geeft zeker nog wat extra jus aan je trip! Meer info vind je hier.

Heb jij de Weissee gletcherwelt al eens in de zomer bezocht?

TIP:Wij verblijven zelf deze vakantie in Viehhofen, bij Landal Greenparks
Rehrenberg. Een prima locatie met perfecte appartementen en wat ons betreft echt centraal gelegen voor de vele uitstapjes die we willen maken. We hebben maximaal een uur gereden naar de verste locaties waar we geweest zijn, heel goed te doen dus!

 

[button color=”grey” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/”]#broodopdeplank[/button]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven