Herken jij een bepaald type man in je relaties?

Voornamelijk tijdens mijn vrijgezelle periode kreeg ik de vraag vaak gesteld: “Wat is dan eigenlijk je type man?” Vaak wist ik wel wat eigenschappen van mijn ideale toekomstige man te beschrijven: “sportief, zelfverzekerd, humor”. Hier voegde ik dan aan toe dat het een “echte man” moest zijn, wat dat dan ook mocht betekenen.

type man
Stockfoto van man en vrouw door pink panda

Hoe zit het nou precies: Heeft iedereen “een type” man of vrouw?

Een paar weken geleden stuitte ik op een interessant onderzoek waarbij werd onderzocht of ieder van ons daadwerkelijk een specifiek type man of vrouw heeft op het gebied van romantiek. Daarnaast vroegen de onderzoekers zich af of bepaalde mensen eerder voor eenzelfde soort partner kiezen dan andere mensen. In dit artikel vertel ik jullie hier meer over! Lees je mee?

Liefde: Het blijft interessant

Het wel of niet hebben van een relatie blijft een populair thema. Denk aan de relatie van André Hazes en Bridget Maasland en de zojuist verbroken relatie van Monica Geuze en Lars Veldwijk. De (verbroken) relaties worden groot uitgemeten in de pers en we volgen het allemaal op de voet.

Liefde en relaties zullen altijd interessante onderwerpen blijven. Waarom? Het wel of niet hebben van een relatie heeft een grote invloed op jou als persoon en het leven dat je leidt.  Liefde maakt gelukkig. Sommigen vinden het heerlijk om als vrijgezel door het leven te gaan, maar het gros van de mensen zoekt (uiteindelijk) een liefdevolle relatie; iemand met wie je oud wilt worden. Niets voor niets zijn programma´s als First Dates en All You Need Is Love zo razend populair. Liefde maakt mensen kwetsbaar en kwetsbaarheid is menselijk en mooi.

Naast de liefdeslevens van de bekende Nederlanders, vinden we de liefdeslevens van onze eigen vrienden en vriendinnen ook ontzettend interessant (althans ik). Eerlijk is eerlijk: Zodra één van mijn vriendinnen weer als vrijgezel door het leven gaat, kan ik het af en toe niet laten om haar te helpen zoeken naar dé perfecte nieuwe partner. Verliefd zijn is immers het fijnste gevoel dat er is en dat gevoel gunnen we vooral de mensen die wij zelf zo lief hebben.

Onderzoek levert bewijs: Hebben we een “type΅?

Hierboven schreef ik al kort over een nieuwe studie naar partnerkeuze, namelijk onderzoek van Park & MacDonald (2019). Deze twee onderzoekers hebben een longitudinale studie uitgevoerd (verspreid over meerdere jaren) in Duitsland en keken naar de consistentie of de inconsistentie in de type personen waar mensen in het verleden relaties mee hadden en de type man of vrouw waarmee ze op dit moment een relatie hebben.

Uit het onderzoek komt naar voren dat er inderdaad sprake is van een specifiek type man of vrouw waar mensen op vallen. Hierbij gaat het niet om twee bijna identieke personen, maar er is wel degelijk een grote overlapping tussen de karakters. Daarnaast is het niet zo dat de ex-partner en de partner lijken op de persoon in kwestie zelf. Dus het is niet zo dat mensen kiezen voor personen die op hen lijken (geen soort zoek soort zeg maar).

Een ander opvallend resultaat van het onderzoek is dat extraverte mensen juist niet kiezen voor dezelfde types op het gebied van liefde. Waarschijnlijk is dit te verklaren doordat extraverte mensen meer op zoek zijn naar avontuur en nieuwe ervaringen!

Met het oog op de toekomst

Bovenstaand onderzoek toont eigenlijk aan dat op basis van algoritmes de gemaakte keuzes in het verleden, de nog te maken keuzes in de toekomst kunnen voorspellen. Klinkt spannend, niet dan? 😉 . Park & MacDonald (2019) geven aan dat het belangrijk is om te kijken welke gevolgen de resultaten van het onderzoek kunnen hebben. Als we toch steeds voor een bepaald type kiezen, dan moeten we er op één of andere manier wel voor kunnen zorgen dat we niet steeds in dezelfde valkuilen trappen en daadwerkelijk een succesvolle relatie voor de lange (!) termijn creëren. Dat zou toch fantastisch zijn?

Hoe denken jullie hierover? Lijken jouw (ex)-partners op elkaar of juist helemaal niet? Denk je dat jij een bepaald type man of vrouw hebt op liefdesvlak?

Liefs, Lieve

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven