Welk type werknemer ben jij?

werknemerIn wezen kunnen er twee types werknemer worden onderscheiden. De ene groep is gericht op promotie en vooruitgang, terwijl de andere groep er vooral voor wil waken zijn huidige positie te behouden. Dat blijkt uit onderzoek van Heidi Grant Halvorsen, directeur van het Motivation Science Center aan de Columbia University in de Verenigde Staten. De onderzoekster merkt op dat beide type werknemers de mogelijkheid bieden om een succesvolle professionele carrière uit te bouwen, maar zich ook telkens voor een aantal valkuilen moeten behoeden.

“De meeste werknemers willen hun baan goed invullen,” aldus Grant Halvorsen. “Voor sommigen betekent dat echter een streven naar vooruitgang en beloningen. Die betreffende groep werknemers zal niet aarzelen om risico’s te nemen om zijn doel te bereiken. Anderen streven er echter vooral naar om te behouden waarvoor ze hard hebben gewerkt. Deze groep zal gevaren proberen te vermijden, zijn verantwoordelijkheden vervullen en zich een betrouwbaar medewerker en collega tonen. Deze werknemer wil dat alles soepel verloopt.”

Type werknemer

“Beide types kunnen professioneel succes boeken, maar ze volgen daarbij een andere strategie en hebben ook andere sterke en zwakke punten. Werknemers die gericht zijn op vooruitgang zijn creatief en innovatief, durven risico’s te nemen, zijn optimistisch en snel én zijn goed in het ontwaren van opportuniteiten. Een van hun zwakkere punten is dat ze sneller vergissingen zullen begaan en ook geen noodplan hebben om eventuele fouten op te vangen. Bovendien is dit type werknemer niet zo goed met details en geneigd tot het nemen van risico’s die hen in problemen dreigen te brengen.”

“Collega’s met een behoudender karakter blijken goede planners en vaak gedegen, plichtbewuste, voorzichtige en accurate werknemers. Zij beschikken over een goed analytisch vermogen en zijn in staat correcte evaluaties te maken,” merkt de Amerikaanse motivatie-specialiste op. “Een van de zwakkere punten van deze werknemer is dat zij geneigd is om opportuniteiten over het hoofd te zien, zich te verliezen in overbodige details en een aversie te tonen voor onbekende factoren.”

Onder welk type werknemer schaar jij jezelf? Meer lezen over het onderzoek?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven