Welke energieleverancier is het groenst ?

Ik weet niet of het voor jullie ‘een ding is’ om te weten welke energieleverancier het groenst is, maar wij hebben er wel expliciet naar gezocht toen we zonnepanelen op het dak gingen leggen.

Ik zeg ‘wij’, maar dat is niet helemaal eerlijk, want Frank heeft het zoekwerk gedaan. Maar het doel was wel om op zoek te gaan naar een energieleverancier waar we liefst niet teveel aan betalen, maar ook eentje die echt groene energie levert. Waarom? Dat vertel ik je hieronder.

welke energieleverancier is het groenst

Waarom op zoek naar een groene energieleverancier?

Voor ons was het eigenlijk heel simpel. We proberen op veel gebieden wat duurzamer te leven. Denk bijvoorbeeld aan goed isoleren van ons huis, de zonnepanelen en een groen dak in de toekomst.

Dat lukt niet met alles omdat ook wij zo onze rariteiten hebben of geen afstand willen doen van bepaalde luxe.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan onze jacuzzi die het nodige aan energie kost, maar die we toch graag willen behouden, ook al gebruiken we hem niet dagelijks.

Je steentje bijdragen met groene energie

Toch proberen we ons steentje bij te dragen. Vandaar ook dat we zonnepanelen hebben laten leggen. In totaal 36 stuks waarmee we ook het verbruik van onze jacuzzi zelf gedekt hebben met het opwekken van onze energie. Nu alleen nog die groene energieleverancier.

Maar iedereen weet dat je de opgewekte energie van de zonnepanelen niet allemaal op dat moment verbruikt. Je levert dus terug aan het net om het vervolgens op een ander moment weer te gaan gebruiken. En dan betaal je weer voor de verbruikte energie.

Per saldo hangt het er dus vanaf hoeveel je verbruikt en hoeveel je teruglevert of je per maand nog moet bijbetalen of niet. Het is dus nog steeds belangrijk om onderzoek te doen naar een goede energieleverancier.

En een goede energieleverancier is voor ons een energieleverancier die groene stroom levert. Want wat heb je eraan als je zelf je best doet om alle energie op te wekken en dan vervolgens met een energieleverancier het bed in duikt die niet groen is?

Dan sla je de plank toch een beetje mis denk ik dan. Ook al moeten we eventueel wat meer betalen, een groene leverancier van energie past het beste bij ons. Op onderzoek dus naar de groenste energieleverancier.

Want wist jij dat er leveranciers zijn die zich groen voordoen door het opkopen van certificaten waarmee ze hun energie vergroenen? Ik heb er ooit een filmpje van Arjen Lubach over gezien en schrijf er meer over in mijn blog over groene energie.

Onderzoek naar de groenste energieleverancier

Gelukkig hoef je niet al het onderzoek zelf te doen. Want als je zoekt op ‘welke energieleverancier is het groenst’ dan kom je al snel bij de Consumentenbond uit. Zij hebben samen met Natuur & Milieu en WISE onderzoek gedaan naar duurzame energieleveranciers.

Op basis van dat staatje kan je kijken welke energieleveranciers het groenste zijn en op basis daarvan moet je dan gaan onderzoeken welke leverancier in jouw situatie interessant is.

Want de ene groene energielevernacier is de andere niet. Heb je bijvoorbeeld zonnepanelen, dan zijn lang niet alle duurzame leveranciers handig om voor te kiezen.

Beste energieleverancier bij zonnepanelen

Zo kwam Frank erachter dat Greenchoice voor onze de beste energieleverancier is als het gaat over duurzame en groene energie. Zij leveren groene stroom en daarnaast betalen zij ook nog 11 ct per kWh bij terugleveren.

Zo hebben we er financieel het meeste profijt van én toch een groene leverancier. Dat voelt goed en niet alleen in de portemonnee. Doe jij iets bijzonders aan duurzaamheid en zo ja, waar baseer jij je keuzes dan op?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven