Welke fietsmaat past eigenlijk bij de leeftijd en lengte van je kind?

Jeej, je kind is er bijna aan toe, hij of zij kan beginnen met leren fietsen, wat een feest! Ik vond het een hele openbaring toen mijn kinderen zo oud waren dat ze konden gaan fietsen. De wereld wordt gelijk een stukje groter voor ze. En het gaat ook gelijk meer kosten, want als ze eenmaal kunnen fietsen dan kan je iedere paar jaar een nieuwe fiets kopen voor je kind. Of een tweedehandse natuurlijk, maar ik bedoel een nieuwe maat fiets voor je kind. En weet jij dan welke fietsmaat je voor je kind moet aanhouden? Dat vond ik altijd de grootste uitdaging.

welke fietsmaat kind
Stockfoto van kind op fiets door spass

Welke fietsmaat hou je aan voor je kind?

De reden dat ik dat zelf lastig vind om te bepalen is omdat je met meerdere zaken rekening moet houden. Je wilt dat ze vertrouwen blijven houden in het fietsen. Dus stap je niet te snel over naar een grotere fiets. Maar als je kind te lang op een kleine maat fiets blijft fietsen, dan beginnen ze steeds meer te mopperen. Het fietst niet fijn op een te kleine fiets en ze moeten ook nog sneller trappen om je bij te houden.

In ons geval was het bij de jongste wellicht nog extra lastig, want zij had echt een bepaalde fietsangst toen ze wat jonger was. En nog vind ze sommige dingen spannend op de fiets. Door een houten ‘poortje’ heen fietsen bijvoorbeeld. Om die reden heeft het bij ons wat langer geduurd voordat we naar een nieuwe fiets gingen kijken voor haar. En nog steeds vind ik het lastig welke fietsmaat we dan voor ons kind moeten hanteren. Eigenlijk kan ze op het moment makkelijk een grotere fietsmaat als ik naar haar lengte kijk, maar toch vind ik het nog wel prima zo vanwege haar angsten.

Toch zijn er richtlijnen voor de fietsmaat die je per leeftijd voor je kind kan hanteren. Nadat ze hebben leren fietsen zonder zijwieltjes kan deze tabel je misschien op weg helpen. Uitgaande van het feit dat je kind ongeveer gemiddeld is in zijn of haar groei kan je onderstaande fietsmaten logischerwijs aanhouden.

Tabel: welke fietsmaat voor je kind

Bandenmaat LengteBinnenbeenlengteKledingmaat Leeftijd (±)
12 inch95 cm 35-40 cm90-982-4 jaar
14 inch100 cm 38-42 cm98-1043-5 jaar
16 inch105 cm 40-48 cm104-1164-6 jaar
18 inch110 cm 48-55 cm110-1165-7 jaar
20 inch 115 cm 55-62 cm116 – 1226 – 8 jaar
22 inch 122 cm 58-67 cm122-1287- 9 jaar
24 inch 130 cm 62-80 cm128 – 1408- 12 jaar
26 inch 145 cm140 – 15210 – 14 jaar
28 inch> 145 cmboven > 146ouder dan 14 jaar

Hoeveel inch fietsmaat voor welke leeftijd

In bovenstaande tabel heb ik weliswaar de fietsmaten genoemd, met de betreffende leeftijd erbij, maar die leeftijd moet je met een korreltje zout nemen. En eigenlijk moet je ook niet stellig vasthouden aan de kledingmaat. De belangrijkste houvast als je wilt weten welke fietsmaat goed past bij jouw kind is eigenlijk de lengtemaat van je kind op dat moment. Want de lengtemaat bepaalt voor het grootste gedeelte welke frame afstand het beste bij je kind past, wat de beste afstand is tot de trappers en welke fietsmaat (inch maat) ern bij de wielen hoort.

Of dat je nu een nieuwe of een tweedehands fiets gaat kopen, het allerbelangrijkste waar je op moet letten blijft de fietsmaat, dat weten we nu. De lengtemaat die ik hierboven heb aangegeven is uiteraard ook een schatting, want de een heeft nu eenmaal langere benen dan de ander, en eigenlijk is het daar van afhankelijk.

Wil je echt goed opmeten welke fietsmaat het beste bij je kind past, dan ga je dus ook daadwerkelijk de beenlengte van je kind opmeten. Zo ver heb ik het zelf overigens nooit laten komen. Maar wil jij dat wel zo doen, dan doet onderstaande meting voor jou de truc:

Binnenbeenlengte meten voor de juiste fietsmaat

Het opmeten van de binnenbeenlengte is simpel: ga (zonder schoenen) met de voeten ongeveer 15 centimeter uit elkaar staan. Meet vervolgens de afstand van bovenkant been tot aan de grond; dit is de binnenbeenlengte en in de tabel vind je de bijbehorende fietsmaat die past.

Fietsen voor pubers en groter

En als je dan jaren hebt lopen dubben over de juiste fietsmaat voor je kind, dan komt het moment dat je je ineens beseft dat je kind net zo groot is als jij bent. Of erger nog… groter dan dat jij bent. Dat is het moment dat er ineens andere vragen op je af komen, zo heb ik onlangs gemerkt toen ik zelf mijn elektrische fiets kreeg.

Vanaf het moment dat ik zelf een elektrische fiets heb loopt zoonlief, die volop in zijn puberteit zit, ineens te zeuren dat hij ook een elektrische fiets wil. Maar dat is een heel ander verhaal natuurlijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven