Welke kleur op de muur; een van de vele keuzes die we mogen maken

Man, man, man, nog een dikke maand en dan krijgen we de sleutel van ons nieuwe huis. En mijn hoofd draait op volle toeren. Niet alleen vanwege alles wat er rondom de verhuizing geregeld moet worden, maar nog veel meer over alle keuzes die we mogen maken. Het bijvoorbeeld van de vraag ‘welke kleur op de muur moet komen’.

Tot aan nieuwe deuren en van een nieuwe vloer tot aan een mogelijke uitbouw en een overkapping aan de achterzijde. Je kan het zo gek niet bedenken, het hele huis heb ik inmiddels in mijn hoofd al 10x ingericht. Fantastisch! Maar wel vermoeiend 😉 .

Ik heb het altijd al gehad hoor, ik hou me graag met de inrichting van mijn huis bezig. Maar omdat nu alles tegelijk komt én we budgettair gezien nog niet zeker weten of we alle keuzes wel kunnen maken, maken we eigenlijk nog helemaal geen keuze.

Wel blader ik me een slag in de rondte. Online, op Pinterest bijvoorbeeld, maar ook offline. Zo haal ik bijvoorbeeld ook inspiratie uit gratis woonbrochures die ik aanvraag.

welke kleur muur
Stockfoto van donkere muur in beton look door Photographee.eu

Woning inrichten: welke kleur op de muur?

Maar een van de zaken waar ik eigenlijk niet goed uitkom dat zijn de muren. En ik heb me er al bij neergelegd dat ik moet wachten met het maken van de keuzes omtrent huis en inrichting totdat we er daadwerkelijk zitten, maar het laat me toch niet los.

Ik zal je in het kort even de ‘plannen’ aangeven als het gaat om kleuren en materialen die ik in mijn hoofd heb.

Tot nu toe heb ik zelf altijd alle muren in huis in de kleur wit gehad. Op een kleine uitzondering na, in mijn ‘aubergine’ tijd toen ik niet wist welke kleur ik op de muur moest doen, toch iets wilde en dat eruit kwam.

Maar nu wil ik dus op sommige plekken weer van dat wit af. Niet omdat ik wit niet mooi vind, ik vind het prachtig. Maar om iets meer warmte te creëren in bepaalde hoeken in huis.

welke kleur op de muur

Bovenstaande foto is van het interieur zoals het er nu uitziet. Niet ons interieur dus. Zoals je ziet zijn er aardig wat ramen waardoor het in de woonkamer best licht is. Het schrootjesplafond gaat er ook uit, het plafond wordt gewoon wit.

De muur waar nu de lage grijze kast tegenaan staat, daar komt onze nieuwe hoge kast (die nog niet helemaal klaar is en eigenlijk voor ons oude huis bedoeld was). Die muur blijft denk ik wit, omdat er al zo’n grote -wat donkerdere- kast tegenaan komt. Check hieronder. Verder worden de kozijnen heel donker antraciet of zwart.

industrieel meubel tv

Muur achter kachel verven of behangen

Vandaar ook dat ik denk dat het mooi is om de muur achter de kachel een andere kleur te geven, liefst een wat donkerdere tint. Maar welke kleur ga ik dan op de muur doen? En ga ik verven of kiezen we voor behang? Hieronder zie je een foto van de muur (de linker muur, een beter aanzicht van voren heb ik helaas niet).

welke kleur op de muur achter de kachel

De schouw die om de kachel heen zit die gaat eruit, dus straks houden we een strakke wand over van ongeveer 4 meter breed (met een nis erin), de wand met de pijl hieronder. De zwarte kachel staat er dan los voor.

gashaard of houtkachel

Tegen die wand komt ook de tv te hangen (dat is geen kleintje, check mijn eerdere artikel over indeling van de woonkamer en de afstand tot de tv).

Deze muur zou ik dus donkerder willen maken. Of ga ik toch voor Wild Wonder, de nieuwste trend. Nu heb ik een paar ideeën over welke kleur ik op de muur zou willen en ik ben nieuwsgierig wat jullie het mooiste vinden. Maar eerst is dan natuurlijk nog belangrijk wat we op de vloer gaan krijgen.

Keuzes maken bij inrichting kamer, vloer en muren

Kleur in je interieur wordt overigens niet alleen bepaald door welke kleur je op de muur hebt natuurlijk.

Ik heb gelezen dat het bij het kiezen van een kleur op de muur van belang is dat je uitgaat van de vloerkeuze. Ik wil mijn huis en inrichting graag doorvoeren met natuurlijke tinten en een ‘open’ karakter. De vloer wordt -als het even meezit- van woonbeton. Dat is dan ook het uitgangspunt.

De eerste vraag die direct opkomt is natuurlijk… gaat dat wel combineren? Onze nieuwe kast met een woonbeton vloer (omdat de kast eenzelfde soort look heeft)? En zo niet… hoe lossen we dat op? Ik ga toch geen andere vloer uitkiezen omdat onze kast nu misschien niet meer helemaal kleurt?

Maar deze kast is ook behoorlijk aan de prijs… dus die doen we ook niet zomaar weg natuurlijk.

Welke kleur verf of behang op de muur?

Goed, en dan de muur. Ik ben een aantal opties tegengekomen die ik zelf echt heel erg mooi vind. Behang en verf, maar welke het gaat worden op de muur en de kleur? Daar ben ik nog niet uit.

Bron: Pinterest Huizedop.nl

Bovenstaande muur vind ik prachtig, een donkere variant Marrakech walls. Deze muur is geverfd met speciale verf en techniek en geeft een mooie warme uitstraling die denk ik uitstekend bij ons interieur past. Een mooi industrieel tv meubel eronder en klaar!

behang met croco motief op de muur
Bron: Pinterest

Maar bovenstaande behang vind ik ook heel classy. Het is iets strakker in uitvoering en dat vind ik ook wel weer heel apart, niet? Het behang van deze foto is Elitis Anguille Big Croco.

Nogal prijzig, maar wel heel mooi. Een hangende tv op deze wand staat in ieder geval prachtig en het lijkt me zo mooi met bijvoorbeeld een retro wandlamp in de buurt van de kachel. Witte planken zoals op deze foto gaan we niet doen, eerder hout in een licht eiken kleur denk ik.

Ik vraag me alleen af… kan ik zo’n soort behang wel achter de kachel gebruiken. De kachel zelf staat uiteraard niet tegen de muur aan, maar misschien wordt het toch wel te warm. Heeft iemand van jullie daar ervaring mee?

Verder vind ik een donkergroene kleur op de muur bijvoorbeeld ook heel mooi, maar ik denk dat die kleur te afwijkend is in combinatie met een woonbetonvloer en de andere meubels, of niet?

Als ik in ieder geval de andere muren gewoon met mooie Flexa kleuren of Histor kleuren in een lichte tint verf (wit, of zachtgrijs, of zachtgroenig bijvoorbeeld), dan kan zo’n donkere muur in de woonkamer wel toch?

Welke keuzes zou jij maken voor een kleur op de muur?

Even resumé… uitgaande van verschillende tinten op de muur, een vloer in betonlook, de hoeveelheid licht die binnenkomt en de grote kast die er in de woonkamer komt. Wat is jouw mening dan over onderstaande vragen?

 • Is een donkere muur daar achter de kachel en tv mooi denk je?
 • Welke look vind je dan mooi, geverfd of dat behang?
 • Zou dat behang achter een kachel kunnen?
 • Gaat de grote kast (betonlook) een probleem vormen in het interieur met de vloer?
 • Heb je nog andere ideeën? Spui ze gerust hieronder! Ik word graag geïnspireerd.

6 gedachten over “Welke kleur op de muur; een van de vele keuzes die we mogen maken”

 1. Hoi Joyce. Heb je toch voor de marakech muur gekozen.? Zo ja,ben heel benieuwd! Vind dit zo’n mooie kleur. Wij hebben nu een lange witte muur maar vind dit zo saai,ik neig ook echt naar zo’n marakech muur en dan ook in deze kleur. Dus ben heel benieuwd wat jij uiteindelijk gekozen heb en natuurlijk wat het resultaat is. Groetjes Silvia

  1. Hoi Silvia, dankjewel voor je reactie. Heel eerlijk? We zijn nog niet aan de woonkamer begonnen 😉 . We hebben er uiteindelijk voor gekozen om eerst het nieuwe kantoor aan te pakken omdat we de woonkamer ook nog verder willen uitbouwen. Ik neig wel steeds meer naar de Marrakech Wall, met name omdat ik de muur tot aan de buitenhoek wil aanpakken en dat met behang wellicht minder mooi is. Ik denk dat je dan altijd tegen de naad aankijkt van het begin van het behang en dat vind ik jammer. Maar uiteraard komt er -als we zover zijn- een artikel over. Wat ga jij doen?

 2. lees net jou artikel, herkenbaar, zelf net een huis gekocht en alles moet gedaan worden. Ben uiteindelijk wel heel benieuwd voor welke kleur muren je gekozen hebt. en hoe uiteindelijk je woonkamer geworden is.

  1. Hoi Mariska,
   Dankjewel voor je reactie! We wonen er inmiddels 4 maanden en zijn druk aan het verbouwen (zijn er gewoon zo ingetrokken zonder iets te doen 😉 ). De woonkamer is nog niet zover dat we hier al mee bezig zijn, maar ik neig naar de Marakech muur. De kast staat inmiddels, daar zal ik binnenkort een artikel over schrijven 😉 . Veel succes met klussen Mariska!

 3. Fijn artikel. Wij hebben in de woonkamer bosbessenblauw aan de lange muur. De rest is lekker wit. Zo houden we t warm qua sfeer en rustig. We moeten t vooral van accessoires hebben. Planten, kussentjes, kaarsen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven