De perfecte salontafel voor je hoekbank: tips voor de perfecte match

Het uitzoeken welke salontafel goed past bij je hoekbank kan best een opgave zijn. Hoewel je misschien denkt dat het alleen maar gaat over de hoogte van de salontafel, is het eigenlijk veel meer dan dat.

Een salontafel past bij een hoekbank als een hoekbank past bij een salontafel. Dat is een geniale uitspraak die klopt als een bus. In dit artikel vertel ik je alles over waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikte tafel, zoals onder andere de hoogte.

Welke salontafel past bij jouw hoekbank?

Het is belangrijk dat de salontafel hoog genoeg is zodat je gemakkelijk bij de spullen kunt, maar ook dat de hoekbank comfortabel is voor jou en je gasten. Is hij te hoog? Dan staat dat weer heel raar bij je hoekbank, vandaar dat de hoogte van je salontafel wel een belangrijk element is. Dus daar beginnen we mee.

De ideale hoogte van een salontafel bij een hoekbank

Als je een hoekbank in je woonkamer hebt staan, dan wil je daar natuurlijk een mooie salontafel bij kiezen. Maar welke hoogte moet die tafel hebben? Dat is een belangrijke vraag, want de hoogte van de salontafel bepaalt hoe comfortabel het is om spullen op de tafel te zetten of eraf te pakken.

Is de tafel te laag, dan moet je heel diep bukken om iets van de tafel te pakken. Lig je eindelijk net lekker op de bank moet je weer helemaal overeind komen om bij je drinken te kunnen. Dat is niet handig.

De perfecte hoogte van je salontafel is normaliter dezelfde hoogte als de bank, tot maximaal 10 centimeter hoger.

welke salontafel past bij hoekbank

Uitzondering: heb je achter je hoekbank nog een raamkozijn dat hoger is -zoals bij ons het geval is- dan maakt het júist weer niet uit hoe laag de salontafel is. Wij hebben ons drinken namelijk allemaal achter de bank staan.

Normaal gesproken zou de hoogte van onze salontafel praktisch gezien veel te laag zijn, maar zo zie je dat je niet zomaar kan bedenken welke salontafel bij een hoekbank past. Dit hangt echt van de situatie af.

Alternatieven voor een salontafel

Als je geen geschikte salontafel kunt vinden die precies de juiste hoogte heeft, dan zijn er nog andere opties.

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor bijzettafels die je naast elkaar zet, of voor ronde salontafels die je makkelijk kunt verplaatsen. Bij Woonsquare.nl hebben ze bijvoorbeeld heel veel verschillende bijzettafels die je als set kan combineren. Dat past al snel.

Ook industriële salontafels of salontafels die gedragen worden door een frame van metaal of hout zijn tegenwoordig heel populair. Kies een alternatief dat goed bij je hoekbank en de rest van je interieur past.

Welke verdere afmetingen moet je salontafel hebben bij een hoekbank?

Als je een hoekbank hebt, is het belangrijk om de juiste afmetingen te kiezen voor je salontafel. Qua hoogte weet je inmiddels een beetje waar je op moet letten, nu de lengte en breedte van je salontafel nog.

Lengte van de salontafel

De lengte van je salontafel hangt af van de grootte van je hoekbank en de ruimte die je voorhanden hebt. Een standaard lengte voor een salontafel is ongeveer 120 cm.

Als je een kleinere woonkamer hebt, kan je kiezen voor een salontafel die iets minder lang is en als je veel ruimte hebt, kan je uiteraard voor een grotere salontafel gaan.

Breedte van de salontafel die bij je hoekbank past

De breedte van je salontafel hangt af van de diepte van je hoekbank. Een ideale breedte voor een salontafel is ongeveer gelijk aan de helft van de zitting van je hoekbank, maar ietsje breder mag ook. Tussen de 60 en de 80 centimeter.

Een te smalle salontafel is in principe niet zo handig met spullen die je er op kwijt wil. Kijk maar naar die van ons. Een te brede salontafel kan handig zijn, maar is over het algemeen niet echt mooi bij je hoekbank omdat het te grof wordt allemaal.

moderne inrichting met hoekbank en passende salontafel

Kies je een rechte salontafel of een ronde bij je hoekbank?

Als je geen rechthoekige salontafel wilt, kan je ook kiezen voor ronde of vierkante salontafels. Bij vierkante salontafels kan je kiezen voor één grote, of meerdere kleintjes.

Tegenwoordig zie je ook van die prachtige salontafels met organische vormen, daar ben ik helemaal verliefd op! Ik overweeg om zelf een salontafel te maken met betoncire zoals onze eettafel, omdat ik er nog geen gezien heb die naar mijn zin is. To be continued dus.

Het is belangrijk om te kiezen voor een salontafel die past bij jouw levensstijl en de rest van je interieur. Zo kan je optimaal genieten van je hoekbank en salontafel combinatie.

Denk aan de loopruimte bij het kiezen van een salontafel voor je hoekbank

Als je een salontafel kiest voor je hoekbank, is het belangrijk om rekening te houden met de loopruimte in je woonkamer. De loopruimte is de ruimte die je nodig hebt om door je woning te kunnen lopen zonder dat je tegen meubels aan botst.

Waarom is de loopruimte belangrijk?

Het is belangrijk om voldoende loopruimte te hebben, zodat je je vrij kunt bewegen en je woning niet te vol oogt. Maar ook de ruimte tussen je salontafel en de hoekbank is belangrijk.

Hoe groot moet de loopruimte zijn?

De minimale loopruimte die je nodig hebt in je woonkamer is ongeveer 80 centimeter. Dit is de standaard norm die wordt gehanteerd bij het inrichten van de woonkamer.

Als je een smalle woonkamer hebt, is het beter om te kiezen voor een kleinere salontafel en een smallere bank in plaats van een grote hoekbank.

In een brede woonkamer kun je daarentegen beter kiezen voor een grotere salontafel en een royale bank.

Hoeveel ruimte heb je nodig tussen de salontafel en de zitbank?

Het is belangrijk om voldoende ruimte te hebben tussen de salontafel en de zitbank, zodat je er gemakkelijk langs kunt lopen. Daarmee voorkom je dat je jezelf stoot of dat je hond er niet langs kan.

In het geval van een kleine woonkamer is het beter om een kleinere salontafel te kiezen en deze dichter bij de bank te plaatsen. In grotere ruimtes kun je een grotere salontafel kiezen en deze wat verder van de bank plaatsen.

En nog even over de hond gesproken: een lage salontafel -zoals wij nu hebben- is in principe niet echt handig met honden. Nu luisteren die van ons redelijk goed, maar als je een enthousiaste hond hebt dan heeft zijn staart zo alles van de salontafel afgemaaid.

Conclusie afmetingen salontafel bij je hoekbank

Bij het kiezen van een salontafel is het dus heel belangrijk om te kijken naar de beschikbare ruimte in je woonkamer. Dat is je uitgangspunt.

Hou daarbij rekening met de afmetingen van de salontafel. Een salontafel mag niet te groot zijn zodat je er niet makkelijk omheen kan lopen, maar ook niet te klein.

Een goede vuistregel is om de salontafel ongeveer 60 tot 70 centimeter breed te kiezen. Dit is de gemiddelde breedte van een zitbank.

Tip: Vind je het lastig om te bepalen of de salontafel die je in je hoofd hebt goed gaat passen? Knip hem in de juiste afmetingen uit papier of karton en leg hem op d eplek waar hij moet komen staan. Zo kan je het beter beoordelen!

Tips voor het kiezen van de beste salontafel

Welke salontafel past nu het beste bij je bank? Alle tips op een rij:

 • Hou rekening met de loopruimte in je woonkamer
 • Kies een salontafel die past bij de afmetingen van je hoekbank
 • Let op de afmetingen van de salontafel en zorg dat deze niet te groot of te klein is
 • Zorg voor voldoende ruimte tussen de salontafel en de zitbank
 • Let op de afstand tussen de salontafel en eventuele andere meubels
 • Hou rekening met je eigen situatie en denk goed na over wat je graag wilt
 • Heb je heel veel strakke vormen in huis, kijk dan vooral naar een ronde salontafel of eentje met organische vormen voor wat zachtheid in huis

De ideale grootte van een ronde salontafel bij een hoekbank

Factoren die de afmetingen beïnvloeden

Als je op zoek bent naar een ronde salontafel die goed past bij je hoekbank, is het ook hier weer belangrijk om te kijken naar de verschillende factoren die de ideale afmetingen beïnvloeden.

Denk daarbij aan de beschikbare oppervlakte in je woonkamer, de gewenste functie van de tafel en de grootte van de hoekbank zelf.

De meest voorkomende afmetingen

Ronde salontafels zijn er in verschillende maten, maar de meest voorkomende afmetingen heebn een diameter tussen de 60 en 90 centimeter.

Als je een grotere hoekbank hebt, kun je wellicht beter kiezen voor een tafel met een diameter van 100 cm of meer. Alhoewel het ook zo is dat je bij een grotere hoekbank (met een hele lange zijde) eigenlijk een ronder salontafel niet goed passend zal krijgen. Een rechthoekige salontafel zorgt er in dit geval voor dat iedereen bij de tafel kan.

De invloed van de hoogte

Naast de diameter is ook de hoogte van de tafel belangrijk. Een ronde salontafel die naast een hoekbank wordt geplaatst, kan beter niet hoger zijn dan de zitting van de hoekbank zelf.

De ideale grootte voor een uitnodigend effect

Een ronde salontafel is een prominente plaats in je interieur en kan dienen als middelpunt van je zithoek. Maar je moet er wel de kamer voor hebben.

Door te kiezen voor een exemplaar dat groot genoeg is, creëer je een uitnodigend effect en een gezellige sfeer. Een ronde salontafel is bovendien veiliger dan een rechthoekige tafel omdat er geen scherpe hoeken zijn waar je je aan kunt stoten.

De invloed op de uiteindelijke look

De grootte van de salontafel heeft niet alleen invloed op de functie en het gemak, maar ook op de uiteindelijke look van je interieur. Een te kleine tafel kan verloren gaan tussen de andere meubelstukken, terwijl een te grote tafel de ruimte kan overweldigen. Denk dus goed na over de grootte van de tafel en stem deze af op de rest van je interieur.

Inspiratiebeeld voor salontafel bij hoekbank

Ter inspiratie hierbij een voorbeeld van een ronde salontafel die goed past bij een hoekbank:

 • Diameter: 80 cm
 • Hoogte: 40 cm
 • Gebruikt materiaal: hout en metaal
 • Kleur: zwart en naturel

Deze tafel is groot genoeg om een drankje en een leesboek op kwijt te kunnen, maar niet zo groot dat hij de ruimte overweldigt. Door het gebruik van hout en metaal past deze tafel bovendien goed bij de meeste interieurs.

Welke vorm past het best bij jouw hoekbank?

Hierboven gaven we al aan dat het belangrijk is om te bepalen welke vorm slontafel het beste bij je hoekbank gaat passen. Hieronder hebben we tips zodat jij een betere keuze kan maken.

Ronde, vierkante, rechthoekige of driehoekige salontafel?

Als je op zoek bent naar een salontafel die goed past bij jouw hoekbank, is de vorm van de tafel (naast de afmetingen) ook een belangrijk gegeven.

Het is natuurlijk vooral een persoonlijke keuze, dus wees niet bang om je eigen invloed te laten gelden. De uiteindelijke look van je interieur hangt namelijk af van de vorm die je kiest.

1. Ronde salontafel

Een ronde salontafel is uiteraard een goede keuze als je een hoekbank hebt. Het formaat hangt vooral af van de oppervlakte van je woonkamer en de indeling daarvan.

Denk er wel aan dat een ronde salontafel minder ruimte biedt dan een vierkante of rechthoekige tafel. Daarnaast biedt hij bij een hoekbank met een hele lange zijde niet genoeg ruimte voor iedereen.

Een ronde tafel is tegelijkertijd wel een stoere en retro keuze.

2. Driehoekige salontafel

Een driehoekige salontafel is een goede keuze als je graag een echte eyecatcher wilt hebben. Het formaat hangt vooral af van de oppervlakte van je woonkamer en de indeling daarvan. Houd rekening met een minimum afstand van 30 cm tussen de bank en de tafel, zodat je voldoende beenruimte hebt.

Een driehoekige tafel is een speelse en creatieve keuze. Het is daarnaast heel leuk om 2 kleinere driehoekige salontafels te kiezen die je bij elkaar kan zetten voor de hoekbank. Je bepaalt dan zelf hoeveel ruimte je er tussen laat en hoe je ze positioneert.

3. Vierkante tafel

Een vierkante salontafel bij een hoekbank past eigenlijk alleen in grotere woonkamers waar veel loopruimte is. Anders ga je je te snel aan de salontafel stoten.

Wat bijvoorbeeld heel mooi is bij een vierkante salontafel is een hoekbank die afgeronde hoeken heeft. Een wat ‘zachtere’ bank qua uiterlijk.

Combineren van salontafels

Als je graag wat vrijheid wilt hebben, kun je er ook voor kiezen om meerdere salontafels te zetten. Dit kan bijvoorbeeld door meerdere bijzettafels van verschillende hoogtes samen te voegen. Dit maakt het geheel speelser en minder formeel.

Let er wel op dat je niet te veel tafels bij elkaar zet, anders wordt het totale plaatje vreemd. Meestal is drie tafels wel de max.

Handige tips voor je keuze van welke salontafel bij je hoekbank past

 • Eerst opmeten: meet de basis van je bank of fauteuil op en bepaal de perfecte afmetingen van je salontafel.
 • Mix en match: Combineer verschillende vormen en materialen voor een speels effect.
 • Opbergruimte: Kies voor een salontafel met vakken als je graag spullen wilt opbergen.
 • Minimum afstand: Houd rekening met een minimum afstand van 30 cm tussen de bank en de tafel, zodat je voldoende beenruimte hebt.
 • Multifunctioneel: Kies voor een salontafel die ook als bijzettafel kan dienen voor extra functionaliteit.
 • Oppervlakte: Houd rekening met de oppervlakte van je woonkamer en de indeling daarvan bij het kiezen van de juiste salontafel.
 • Heb je een kleinere ruimte dan is het slim een salontafel te kiezen met een open onderstel waar je doorheen kan kijken.
 • Esthetisch gezien is het mooi als de salontafel tenminste één van de zijden heeft die gelijk loopt met de zijkanten van de hoekbank.

Wees niet bang om te experimenteren en kies vooral wat bij jou en je interieur past.

Welke salontafel past bij jouw levensstijl?

Er zijn nog een aantal elementen waar je rekening mee kan houden. De een maakt namelijk een praktische keuze in zijn of haar situatie, de ander kiest meer voor de looks van het totaalplaatje.

Aspecten om rekening mee te houden

Bij het kiezen van een salontafel zijn er dus verschillende aspecten om rekening mee te houden. Zo is het belangrijk om te bedenken waar je de tafel voor wilt gebruiken.

Moet hij vooral praktisch zijn of juist een eyecatcher in je interieur? En welke grootte en kleur passen bij de rest van je meubels? Hieronder vind je enkele aspecten om in gedachten te houden bij het kiezen van een salontafel.

Je levensstijl als criterium

Een van de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden bij het kiezen van een salontafel is je levensstijl.

Ben je bijvoorbeeld een jonge ouder met drukke kinderen of ontvang je vaak gasten? Dan is het handig om een salontafel te kiezen die tegen een stootje kan en makkelijk schoon te maken is.

Als je graag werkt of studeert aan de salontafel, is het belangrijk om een standvastig model te kiezen dat niet makkelijk omver te stoten is.

Doen jullie graag spelletjes in de woonkamer aan de salontafel? Dan is een wat groter formaat belangrijk, verschillende salontafels in verschillende hoogtes bij je hoekbank is dan niet handig.

Een salontafel met wielen is gemakkelijk te verplaatsen indien nodig.

Opbergruimte

Als je op zoek bent naar extra opbergruimte, zijn salontafeltjes met lades of planken een goede keuze. Ook zijn er tafelseries verkrijgbaar waarbij je meerdere tafels kunt mixen en matchen voor extra opbergruimte.

 • Een salontafel met bergruimte onder het tafelblad is handig om bijvoorbeeld onderzetters of tijdschriften in op te bergen.
 • Een salontafel met vakken is handig om spullen in op te bergen die je graag bij de hand wilt hebben, zoals afstandsbedieningen of een game console of zoiets.

Materialen en kleuren

Salontafels zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en kleuren. Houten salontafels zijn een populaire keuze vanwege hun warme uitstraling en zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten licht en donker.

Metalen salontafels geven daarentegen weer een industriële touch aan je interieur. Daarnaast zijn er salontafels verkrijgbaar in verschillende kleuren, van lichte houttinten tot opvallende kleuren. Let bij het kiezen van een salontafel ook op de combinatie met de rest van je meubels.

Match je salontafel met de rest van je interieur

Hoe combineer je jouw salontafel met de rest van je interieur? Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je salontafel moet passen bij de hoekbank, maar er zijn nog een aantal andere meubelstukken en accessoires waar je rekening mee moet houden.

Stem af op je woonstijl

Bedenk eerst goed wat voor woonstijl je hebt. Heb je een landelijk industriële inrichting? Dan past een salontafel met betonlook en metaal perfect bij de rest van je interieur.

Heb je een modern interieur? Dan kun je evengoed kiezen voor een prachtige marmeren salontafel. Let er wel op dat de salontafel qua maat goed past bij de rest van je meubelstukken en de indeling van je woonruimte.

Stem de salontafel dus af op je hioekbank maar ook eventueel op de eettafel, kasten en fauteuils. Dat afstemmen kan op basis van materiaal, maar ook op basis van kleur:

 • Combineer een salontafel met een bijpassende eettafel voor een mooi geheel, maar zorg ervoor dat je niet alles in je woonkamer in exact dezelfde stijl hebt.
 • Kies bijvoorbeeld je salontafel wel in eenzelfde kleur, maar van ander materiaal als wat je al hebt staan.
 • Of ga voor een ton sur ton interieur

Let op de details

Let bij het kiezen van een salontafel op de details. Een salontafel met groeven in het hout past goed bij industrieel maar is weer lastig schoonmaken, dat wel.

Heb je een moderner interieur dan kan een houten salontafel prima, maar ook een marmer exemplaar staat dan te gek.

Praktische tips

Tot slot nog een aantal praktische tips:

 • Zorg ervoor dat de salontafel maximaal 10 centimeter lager is dan de zitting van je bank. Zo voorkom je een raar totaalbeeld en kun je lekker met je beentjes omhoog.
 • Let op de loopruimte rondom de salontafel. Zorg dat er genoeg ruimte is om comfortabel te kunnen zitten en te bewegen.
 • Combineer je salontafel met een mooie vloerkleed voor extra sfeer in je woonruimte.

Met deze tips creëer je een prachtige plek thuis waar je jezelf prettig voelt en lekker kunt ontspannen aan het einde van de avond.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven