Deze verzekeringen heb je als zzp’er nodig

Je hebt de stap gezet om als zzp’er verder door het leven te gaan. Fantastisch! Ik kan alleen maar zeggen: gefeliciteerd, wat goed van je dat je die stap hebt durven nemen. Ondanks dat er misschien wel veel op je af komt nu je een eigen bedrijf hebt is het echt het leukste dat er is. Naast dat je je werk goed wilt doen en je bedrijf wellicht wilt laten groeien zijn er echter ook een hoop andere zaken die je moet gaan regelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de verschillende verzekeringen waar je als zzp’er mee te maken krijgt. Want welke verzekeringen zijn nu echt nodig als je een zzp bedrijf begint? We zetten ze voor je op een rij.

Welke verzekeringen zijn voor zzp’er noodzakelijk?

Het mag duidelijk zijn dat niet voor iedere zzp’er alle verzekeringen even belangrijk zijn. Welke verzekeringen voor jou als zzp’er binnen je bedrijf van belang zijn hangt af van het soort bedrijf dat je hebt. En van de werkzaamheden die je uitvoert en de risico’s die die werkzaamheden met zich meebrengen voor jouzelf Ć©n je opdrachtgevers.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als ZZPā€™er is het niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Maar het is zeker wel aan te raden omdat je een fout kunt maken. Of er kan sprake zijn van nalatigheid van jouw zijde, waardoor de opdrachtgever schade lijdt. Het kan gaan om immateriĆ«le of materiele schade. Je kunt de aansprakelijkheidsverzekering zzp online afsluiten, zodat je gedekt bent tegen eventuele problemen. 

Hierbij kun je een onderscheid maken tussen aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven -AVB- en beroepsaansprakelijkheid. Dit zijn aparte verzekeringen met aparte dekkingen. Welke verzekeringen binnen je zzp expertise van belang zijn op het gebied van aansprakelijkheid hangt ook weer af van je bedrijfsactiviteiten. Zo dekt de AVB, schade aangericht door jouw bedrijf.

Beroepsaansprakelijkheid dekt ook schade veroorzaakt door jouw bedrijf. Echter, het gaat in deze om het geven van verkeerd advies of onvolledige informatie. Hierdoor kan het zijn dat jouw opdrachtgever immateriĆ«le en/of materiele schade lijdt. Dan biedt de beroepsaansprakelijkheid de nodige dekking. Je kunt dan online vergelijken welke verzekeringsmaatschappij de beste deal voor je heeft. 

Let op: een particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt gƩƩn schade die vanuit je bedrijfsactiviteiten is ontstaan!

Is een rechtsbijstandverzekering nodig als zzp’er?

Ook een rechtsbijstandsverzekering is niet verplicht, maar wel gewenst. Ik heb zelf al een paar keer een moment gehad waarop ik me bedacht dat een rechtsbijstandsverzekering toch wel fijn zou zijn geweest. Bedenk je hier ook dat je particuliere bijstandsverzekering geen juridische bijstand levert op bedrijfskwesties. En niets is zo fijn om juridisch bijgestaan te worden in vraagstukken waar je eigen expertise niet ligt. Of een rechtsbijstandsverzekering voor jou interessant is en welke verzekering je dan afsluit kan je alleen zelf bepalen als zzp’er. Ik wil je alleen meegeven dat er onverwachtse dingen op je pad kunnen komen waarbij rechtsbijstand heel fijn kan zijn.

Autoverzekering

Rij je een auto ‘op de zaak’ dan dien je deze ook zakelijk te verzekeren. Rij je een auto privĆ© maar maak je ook zakelijke kilometers dan is het de vraag of je met een particuliere autoverzekering verzekerd kan blijven. Welke verzekeringen jij als zzp’er nodig hebt hangt in het geval van een privĆ© auto af van de hoeveelheid zakelijke kilometers die je rijdt. Rij je teveel zakelijke kilometers dan kan het zijn dat je particuliere verzekering de schades niet meer dekt. Zoek dat dus van te voren uit bij je verzekeringsmaatschappij.

Heb je nog geen auto, maar wil je wel een auto kopen nu je voor je eigen bedrijf door het land gaat crossen? Dan kan je vooraf bepalen of dat het slim is om je auto zakelijk of privĆ© te kopen. Koop je een nieuwe auto of ga je een tweedehands auto kopen? Allemaal keuzes die je moet maken. In het laatste geval is een uitgebreide check vantevoren niet onverstandig. Om jezelf op weg te helpen, kun je de website kentekencheck.nu, een bezoekje brengen. Het kenteken van de auto die je wenst te kopen, kun je zo eerst aan een controle onderwerpen. Je ziet direct als de APK-keuringsdatum voldoet. 

Je krijgt de eigenarenhistorie, de dagwaarde van de auto, de kilometerstand/tellerstand, het schadeverleden van de auto en de wegenbelasting te zien. Maar er zijn nog meer punten die je kunt nagaan, voordat je een auto koopt. Dubbelchecken is altijd slim, simpelweg deze controle uitvoeren, met kenteken check als doel. Zo heb je meer houvast in plaats van dat je moet opdraaien voor een probleem dat door een ander is gecreĆ«erd. Bovenstaande staat uiteraard los van welke verzekeringen je nu moet kiezen als zzp’er; een zakelijke autoverzekering of een particuliere.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten als zzp’er

Begin je als startende ondernemer en ben je nog jong? Dan denk je misschien niet na over een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Toch is het slim om deze wel op je agenda te zetten voor het maken van een keuze. Want het is heel simpel. Kan je niet meer werken om wat voor reden dan ook? Dan heb je als ondernemer gĆ©Ć©n recht op een uitkering van de overheid. Je kan natuurlijk denken dat het jou niet overkomt, maar niets in het leven is zeker. Zelfs als je -net als ik- een vrij risicoloze job hebt is deze verzekering toch slim om af te sluiten. Ik schreef al eerder een artikel over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering als zzp’er of niet. Lees die zeker even door!

Heb je een voorraadverzekering nodig als zzp’er?

Ik moet eerlijk toegeven, deze verzekering had ik in het verleden echt af moeten sluiten. Ook al wist ik dat toen niet precies. In de tijd dat ik mijn kinderkledingwebshop nog had was dit een van de verzekeringen welke ik als zzp’er echt af had moeten sluiten. Halfjaarlijks kocht ik voor ā‚¬ 60.000 aan nieuwe kinderkleding in om weer te verkopen via mijn webshop. Deze voorraad was uiteraard niet gedekt binnen mijn particuliere inboedelverzekering.

Maar het kan ook ‘kleiner’ voorkomen dat een verzekering op dit gebied noodzakelijk is. Ga jij bijvoorbeeld veel op pad naar opdrachtgevers? En neem je dan je laptop en telefoon en dergelijke mee? Bedenk je dan dat deze niet zomaar verzekerd zijn binnen je inboedel of inventarisverzekering als je ze tijdens je werk mee buitenshuis neemt. Een aanvulling op je standaard verzekering is dan nodig in de vorm van een draagbare elektronische hulpmiddelverzekering. Informeer dus bij je verzekeraar welke verzekering voor jou als zzp’er belangrijk is zodat je niet bedrogen uitkomt als je je kop thee over je laptop laat vallen.

Inventarisverzekering

Een inventarisverzekering is niet altijd nodig. Dus als je jezelf de vraag stelt welke verzekeringen voor jou als zzp’er noodzakelijk zijn dan moet je even bij je particuliere inboedelverzekeraar informeren. Sommige hebben je kantoorinventaris meeverzekerd als je kantoor aan huis hebt, anderen weer niet. Afhankelijk daarvan zou een inventarisverzekering handig kunnen zijn.

Zorgverzekering

Een zorgverzekering heb je sowieso nodig. De meeste mensen hebben een particuliere zorgverzekering.

In ieder geval is het belangrijk de verschillende verzekeringen te kennen. Jij bent als zzp’er de enige die precies weet wat jouw bedrijfsactiviteiten zijn, welke risico’s je loopt en welke verzekeringen dus van belang kunnen zijn. Lees je online in over de verschillende verzekeringen, en vraag indien gewenst informatie aan bij de verzekeraars. Zo sluit je de verzekering af die bij jou past en voordelig is.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven