Met een zwak zonnetje op mijn beeldscherm wil ik in dit blog graag wat dieper ingaan op eventuele extra vitamines die we in de winter kunnen gebruiken. Want ook al doen we nog zo ons best met gezond leven en gezonde voeding, een vitaminetekort is zo opgelopen. Welke vitamines kan je in de winter slikken om je weerstand te verhogen en wat energieker door de najaarsperiode heen komen.
Welke vitamines kan je in de winter eventueel slikken?
Vooropgesteld dus dat een gezond eetpatroon je in principe in (bijna) alle vitamines voorziet zijn er toch wat vitamines die in de herfst en winter periode net een beetje extra ondersteuning kunnen geven. Daarnaast is het ook nog eens zo dan mannen en vrouwen op leeftijd sommige vitamines (waaronder vitamine D) niet meer goed zelf aan maken. Een aanvulling van desgewenste vitamine is dan -zeker in de winter- aan te bevelen.
Verder houdt lang niet iedereen er een gezond voedingspatroon op na. Ook dan is het extra slikken van vitamines in de winter wellicht verstandig.
Minder weerstand in de herfst en winter
Als je voldoende weerstand hebt opgebouwd, dan kom je de winter meestal wel zonder kleerscheuren door. Op een enkel hoestje na wat je op kan lossen door hoestdrank producten te gebruiken misschien. Maar er is een vitamine die je in de winter wellicht wel wat extra kan slikken. Vitamine D wordt namelijk in de winter lastiger aangemaakt door je lichaam. Er is immers minder zon en je kot misschien wel veel minder vaak buiten.
Vitamine D zit echter ook van nature in vette vis. Op zijn tijd een zalm of makreel eten is voor je vitamine D gehalte een goed idee. Net als haring bijvoorbeeld, maar ook vlees en eieren leveren vitamine D op (weliswaar minder dan vis). Ben jij in de winter dan ook niet naar buiten te krijgen? En eet je niet graag vis of andere dierlijke producten? Dan is een aanvulling van je vitamine D door bijvoorbeeld vitamine D3 tabletten wel handig.
Wil jij toch op een natuurlijke manier je vitamine D op peil houden in de winter? Ga dan iedere dag minimaal een half uur naar buiten tussen 11.00 en 15.00. Zonder je gezicht en je handen te bedekken en zonder zonnebrandcrème te smeren. Op deze manier pik je (als het goed is en je niet tot de oudere leeftijdscategorie behoort) toch nog voldoende op om je weerstand op peil te houden.
Welke vitamines heb je nog meer nodig in de winter?
Er zijn een aantal vitamines die de ‘weerstandsvitamines’ genoemd worden. Vitamines die een rol spelen bij verkoudheid en griep bijvoorbeeld.
- Vitamine C
- Vitamine A
- Vitamine D
- Foliumzuur
- Vitamine B6
- Vitamine B12
Vitamine C
Deze vitamine vind je in groente en fruit. Eet je hier voldoende van in de winter dan kom je waarschijnlijk geen vitamine C tekort. Deze vitamine ondersteunt je witte bloedcellen en kan bijvoorbeeld de duur van een verkoudheid of griep verkorten. Vitamine C zorgt trouwen sook voor een betere opname van ijzer. Ben je vaak moe? Dan kan -behalve een ijzertekort- ook een vitamine C tekort daar de oorzaak van zijn.
Welke vitamine slikken in winter? Vitamine A bijvoorbeeld
Vitamine A speelt ook een rol bij de witte bloedcellen, namelijk bij de aanmaak ervan. Je vindt Vitamine A bijvoorbeeld in leverproducten (yagh), margarine en halvarine.
Vitamine D extra slikken in de winter
Wanneer dat eventueel nodig is dat heb ik hierboven al beschreven.
Foliumzuur
De meeste vrouwen kennen foliumzuur als vitamine om te slikken bij een zwangerschap, of zelfs al vóór het zwanger worden. Maar foliumzuur speelt ook een belangrijke rol bij het verhogen van je weerstand en de ontwikkeling van je afweercellen.
Vitamine B6; een va de vitamines om eventueel te slikken in de winter
Vitamine B6 speelt op een aantal gebieden een rol. Zo speelt het een rol bij het maken van bloed maar is het ook belangrijk voor je zenuwen. Daarnaast stimuleert het je denkvermogen én draagt het bij aan een goede stofwisseling. Als laatste is B6 ook weer een bijdrager aan je weerstand.
Vitamine B12
Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen waarmee het zuurstof in je bloed vervoert wordt. Te weinig B12 kan leiden tot heel veel klachten waaronder vermoeidheid, spierkrampen en geheugenverlies. Maar ook bijvoorbeeld tot depressie. Een depressie ligt in de winter bij meer mensen op de loer, dus hou je B12 level in de gaten.
Wel of geen extra vitamines slikken in de winter?
uiteraard kan ik je op voorhand geen advies geven over het feit of je wel of geen extra vitamines zou moeten slikken in de winter. Wel is het dus zo dat bovenstaande vitamines een rol spelen in de opbouw van je weerstand. Mocht je klachten hebben of een algehele vermoeidheid ervaren die voor jouw doen niet normaal is? in advies in bij je huisarts en laat testen welke vitamines je eventueel tekort komt.
Heb je geen concrete klachten maar wel een verkoudheid of griep te pakken? Dan kan je met Echinaforce tabletten wellicht de symptomen ervan verlichten.
Let op: het advies ‘hoe meer hoe beter’ geldt niet zomaar voor het slikken van extra vitamines. Er zijn vitamines waarvan je het teveel eraan weer uitplast als je lichaam ze niet nodig blijkt te hebben. Maar er zijn ook vitamines (A,D,E en K) die niet opgelost en uitgeplast worden. Voor deze vitamines zou je dus ook een teveel op kunnen bouwen en dat is ook niet goed. Ben je overtuigd van een vitaminetekort dan is het wellicht slim om je eerst te laten testen. Op deze manier weet je ook welke tekorten je aan kan vullen door vitamine supplementen te gebruiken.