Welke vloer is handig als je huisdieren hebt?

Ik kan ondertussen wel stellen dat ik voldoende ervaring heb met huisdieren. Vroeger, bij mijn ouders, hebben we altijd honden gehad en zelf hebben we ook al jaren een hond en een aantal katten in huis. Bij de keuze van een nieuwe vloer hou ik dan ook altijd rekening met onze huisdieren. Want welke vloer is nu eigenlijk handig als je huisdieren hebt? Ik geef je wat tips mee waar je op kan letten als je een nieuwe vloer gaat kiezen.

vloer met huisdieren

Deze vloeren zijn handig als je huisdieren hebt

Als je het je huisdieren zou kunnen vragen dan komen er allerlei verschillende antwoorden op de vraag welke vloer zij fijn vinden. De ene hond heeft het namelijk snel warm en vindt het heerlijk om op een steenkoude vloer te liggen terwijl de andere hond juist gecharmeerd is van vloerbedekking. Daar kan je namelijk zo lekker in gaan liggen rollen met je lijf en je snuit zo heerlijk aan afvegen 😉 . En qua katten? Tja, die gaan helemaal los op vloerbedekking om hun nageltjes te scherpen, dus ook die kan favoriet zijn.

Maar in dit artikel ga ik even niet uit van de wens van de hond. We gaan uit van de wens van de mens 😉 . De wens van je huisdieren kan je namelijk met gemak invullen door bijvoorbeeld te kiezen voor een vloerkleed op bepaalde plekken in huis. Zo kies je voor de juiste vloer met huisdieren en geef je ze tóch wat extra comfort.

Kies een vloer die goed schoon te maken is

Met stip op nummer 1 staat natuurlijk een vloer die goed schoon te maken is. Als je huisdieren hebt, dan is een vloer die goed schoon te maken is een absolute must. Er is namelijk geen enkel huisdier die je vloer schoon laat. Haren die overal rondslingeren, zand dat ze mee naar binnen nemen. En vocht als gevolg van ongelukjes. Huisdieren maken er een zooitje van als je niet oplet 😉 .

Denk bijvoorbeeld aan een pup die zijn behoeftes nog niet allemaal buiten doet. Of gewoon een hond die een keertje aan de diarree is s’nachts en het een en ander laat lopen op je vloer. Heb je dan vloerbedekking of een houten vloer? Dan kan je het wel vergeten. Die krijg je nooit meer goed schoon, tenzij je ze volledig professionneel laat reinigen of weer opnieuw opschuurt. Nu kan ik hier niet over meepraten, maar wel over de combinatie van een robotstofzuiger, en een hond die aan de diarree is. En ik verzeker je.. dat is geen prettig verhaal!

Gelukkig hadden we destijds in ons oude huis een gietvloer waardoor deze wel schoon te krijgen was. Qua schoonmaken is een gietvloer ideaal met huisdieren, maar het grootste nadeel zijn de krassen op de vloer. Een gietvloer is niet krasbestendig en dus niet geschikt als je een hond hebt. De Ambiant pvc vloer die we zelf hebben gelegd heeft gelukkig óók de eigenschap dat hij heel makkelijk schoon te krijgen is en daar komen géén krassen op.

Niet alleen bij honden is het fijn om een vloer te hebben die makkelijk schoon te maken is, ook als je katten hebt is dat erg prettig. Denk bijvoorbeeld aan de haarballen die ze uitbraken. Of aan de muisjes en (misschien wel) vogeltjes die buitenkatten mee naar binnen nemen. Dat wil je allemaal niet op je vloerbedekking hebben.

welke vloer met huisdieren

Houten vloer of pvc vloer kiezen bij huisdieren

In ons oude huis hebben we eerst ook een houten vloer gehad. Praktischer dan vloerbedekking natuurlijk, maar nog steeds wel erg krasgevoelig. Dat laatste is wel een ding als je wat grotere honden in huis hebt bijvoorbeeld. Daarnaast gaat hout werken en als je hond (of kat) een keertje moet overgeven dan loopt het zo tussen de naden van je houten vloer. Beeld je even in wat er gebeurt als hij aan de diarree is. Yagh!

Na al onze ervaringen met verschillende type vloeren en onze huisdieren kan ik je met 100% zekerheid zeggen dat een pvc vloer echt de meest handige vloer is met huisdieren. Een pvc vloer is egaal, maar niet té glad. Je voorkomt hiermee een ‘Bambi op ijs’ effect. Wat wil zeggen dat je hond toch nog wat grip heeft vergeleken met bijvoorbeeld een gietvloer, parket of woonbeton. Daarnaast kan je een pvc vloer naadloos leggen als je hem lijmt op de ondergrond. En ook al heb je een pvc clickvloer (zoals wij hebben), dan nog zijn de naden zo op elkaar aangesloten dat je geen risico loopt op vocht tussen de naden in.

Heeft je huisdier iets laten lopen? Dan doe je dat eenvoudig op met een dweil. Niets meer van te zien. Daarnaast trekt ook het zuur niet zomaar in de pvc vloer. In het geval van bijvoorbeeld een parketvloer of woonbeton zou je wel vlekken blijven zien en moet de vloer weer behandeld worden. Als laatste voordeel van een pvc vloer kan ik je nog melden dat het getik van hondenpoten op de vloer een stuk minder is dan bij een parketvloer. En dat een robotstofzuiger heel goed zijn werk kan doen. Die laatste kan natuurlijk ook prima met een houten vloer overweg. Zoek je een goede stofzuiger? Collega blogger Ellen schreef een blog over stofzuiger bij huisdieren en zelf heb ik de roomba e5 stofzuiger voor huisdieren getest.

Onze ervaringen met de perfecte vloer voor huisdieren

Wij hebben sinds een paar maanden een pvc vloer in onze woonkamer, keuken en hal liggen. Deze vloer is echt ideaal met onze huisdieren! Zolang we huisdieren hebben zal ik dan ook niet snel meer overgaan tot een andere keuze. Wat zijn jullie ervaringen?

1 gedachte over “Welke vloer is handig als je huisdieren hebt?”

  1. Avatar foto
    Ceramicavloeren

    Goede tips! Wij hebben thuis twee honden en hebben gekozen voor een vloer van keramische tegels. Dit is ook prima schoon te maken. Alleen zie je wel vrij snel hondenharen liggen, omdat we een donkere vloer hebben gekozen.

    Met vriendelijke groet,

    Carla

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven