Welke vorm van eettafel kies je in welke ruimte?

Wil je graag een nieuwe eettafel kopen en twijfel je over welke vorm van eettafel het beste bij jullie past? Lees onderstaande tips eens even door, wie weet wordt de keuze wat makkelijker voor je.

Een ronde, rechthoekige, vierkante of ovale eettafel? Wat kies je?

Als interieur freak kan ik warm lopen voor verschillende woontrends. Ik ben dus niet steevast van een bepaalde trend, maar mijn liefde gaat van boho sfeer naar industrieel en van scandinavisch naar urban jungle. Je kan met mij dus alle kanten op 😉 . Ook op het gebied van eettafels volg ik graag de trends en ik heb me bijna laten verleiden tot de laatste trend van de ovale en ronde eettafels. Uiteindelijk zijn we toch bij onze rechthoekige eettafel gebleven die ik een compleet andere look heb gegeven. Het is nu een betonlook eettafel geworden. Deze keuze hebben we overigens gewoon puur uit financiële overwegingen gemaakt.

De rechthoekige eettafel hadden we nu eenmaal al, en het onderstel vind ik nog steeds prachtig. Het blad, daar was ik volledig klaar mee, maar dat is nu ook weer opgelost.

Voordelen en nadelen van een ovale tafel

Welke vorm eettafel je ook kiest, voor iedere tafel valt wel wat te zeggen. Zo vind ik zelf een ovale eettafel qua vorm heel praktisch. Het is een vorm die al snel in een ruimte past, vooral in smalle ruimtes. Zeker voor onze verbouwing -toen we nog wat extra muren hadden staan- was een ovale eettafel een uitkomst geweest. Nu zaten namelijk de hoeken van onze rechthoekige eettafel enigszins in de weg bij onze voorraadkast en bij de schuifpui.

Inmiddels is dat probleem ook opgelost, want de voorraadkast hebben we eruit gesloopt, maar het is natuurlijk kenmerkend voor een ovalen eettafel. Geen scherpe hoeken, dus je kan je ook niet bezeren. Je hebt op deze manier wel een langere eettafel in je ruimte, maar de afgeronde zijkanten zorgen ervoor dat je op die plek juist meer bewegingsruimte in je eetkamer hebt. Wel is het zo dat dat voordeel ook gelijk weer een nadeel kan zijn aan je tafel. Aan dit smalle deel kan je namelijk niet makkelijk met twee personen tegenover elkaar zitten.

Een ander voordeel van een ovale tafel is dat je gezelliger rondom de tafel zit. Je ‘jat’ hiermee eigenlijk het grootste voordeel van een ronde tafel. Aan een ovale tafel van 3.00 meter lang kan je met 8 stoelen prima uit de voeten. Bij Giga Meubel heb je allerlei varianten in het assortiment zitten van verschillende merken. Wil je dus wat vergelijken? Check dan eens daar.

Voordelen en nadelen van een rechthoekige eettafel

Ga je voor een rechthoekige eettafel, dan hoor je bij ‘de massa’. De meeste mensen kiezen voor een rechthoekige tafel. Niet zo vreemd ook, want het grootste voordeel van deze vorm eettafel is dat hij enorm veel plek biedt. Je kan veel op tafel zetten vergeleken met de andere tafelvormen. Daarnaast kan je de eettafel eventueel tegen de muur plaatsen, ook dat is een voordeel dat welke andere vorm eettafel dan ook niet biedt.

Een rechthoekige eettafel van 2.80 meter lang biedt plek voor 8 stoelen. En aan de zijkanten kan je dan eigenlijk ook nog 2 stoelen kwijt, dus totaal zit je hier dan met 10 personen prima. Effectief is deze tafel dus het handigste. Wel moet je je bedenken dat een rechthoekige tafel meer ruimte in beslag neemt door zijn vorm en dat je je er sneller aan stoot.

Voordelen en nadelen van een ronde vorm eettafel

Een ronde eettafel zien we de laatste jaren ook steeds meer. Heel leuk, maar toch niet mijn favoriet. Hij zou overigens bij ons in de ruimte ook niet goed passen denk ik. Toch heeft een ronde eettafel ook zo zijn voordelen. Je zit bijvoorbeeld het meest gezellig aan een ronde tafel. Iedereen kan elkaar makkelijk aankijken en een spelletje spelen aan deze tafel is echt ideaal. Heb je een etentje aan een ronde eettafel? Gezelliger kan niet! Misjettle.nl is in ieder geval helemaal fan van haar ronde eettafel.

Het nadeel van een ronde eettafel is dat je er minder stoelen aan kwijt kan. Wil je 8 stoelen kwijt kunnen aan een ronde eettafel dan heb je echt een tafel nodig van 150 cm rond.

Voordelen en nadelen van een vierkante tafel

De vierkante eettafel willen we natuurlijk ook nog even bespreken. Deze zie je duidelijk minder voorkomen. Toevallig hebben mijn broer en schoonzusje zo’n tafel en ook dat zit heel gezellig. Maar je moet er wel echt de ruimte voor hebben, want voor 8 stoelen heb je ook hier weer een eettafel van 150 cm nodig, maar daar zitten dus ook nog de hoeken aan 😉 .

Heb je een open keuken en een ruime doorloop naar je kamer, dan is een vierkante eettafel een prima idee. Een van de grootste nadelen zijn dus de hoeken van de eettafel waar je je aan kan bezeren én het feit dat je hier geen extra stoelen aan kan bijschuiven. Of je moet een vierkante tafel hebben die je rechthoekig kan maken met een tussenstuk.

Welke vorm eettafel je ook kiest, bedenk eerst hoeveel stoelen je persé kwijt moet kunnen en ga daarna kijken welke vorm het beste in je ruimte past.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven