Welkom op het water; een paar uur op het water geeft direct vakantiegevoel

Welkom op het water. De zomer van 2018 gaat de boeken in als een hele hete zomer. Droog, zonnig en warm zoals nooit tevoren. Dan bof je dat je in Nederland woont, hét waterland bij uitstek. Toen wij door de HISWA vereniging werden uitgenodigd om een middagje langs te komen in de haven van Naarden, twijfelden we geen moment om deze welkom op het water uitnodiging aan te nemen. Want wat is er nu fijner dan een warme dag op het water door te brengen.

welkom op het water

HISWA; welkom op het water

De HISWA Vereniging is de brancheorganisatie voor bedrijven in de jachtbouw, watersport- en recreatie. Deze vereniging wil jonge gezinnen stimuleren om vaker het water op te gaan. De campagne ‘Welkom op het water’ is daar onderdeel van. Slechts een klein gedeelte van de Nederlanders is maar één of meer keer per jaar op het water te vinden. Om jonge gezinnen enthousiast te maken, organiseren zij “welkom op het water”. Hiermee wil HISWA laten zien dat één dag op het water hetzelfde voelt als een week vakantie.

Varen en overnachten in de Bieschbosch? Bezoek Stayokay Dordrecht

Warm welkom op het water in het Gooi

Op de jachthaven van Naarden waren wij meer dan welkom. Voordat ons kampeeravontuur gaat beginnen is het fijn om ons even te laten onderdompelen in de luxe sfeer die het Gooi uitademt. Moet je je voorstellen. Hippe, jonge gezinnen met merkkleding die aankomen met hun bakfiets vol kinderen en zwemspullen. Grote zonnebrillen en dito zonnehoed. En al die hoeden kennen elkaar en drinken samen een wit wijntje. En dan heb je ons. Brabanders in Zara-outfitjes met een grote Hema-shopper met daarin onze zwemspullen. Het contrast is groot, maar heerlijk om te aanschouwen.

met de bal op het water

Watersporten

In de haven konden de kinderen bootje varen, suppen, zeilen of kanoën, meevaren met de reddingsbrigade of catamaran of over het water rollen in een waterbal. Nu zijn onze kinderen al echte waterratjes. Zo speelt zoonlief al een aantal jaren met veel plezier waterpolo. Maar ook als vertier vinden onze kinderen het heerlijk op en in het water. Als wij bij ons lokale strandbad zijn, staat een tochtje met de waterfiets of kano vaak op het programma en ontdekken ze, bewapend met een duikbril en schepnetje, de onderwaterwereld.

Suppen

Misschien komt er een nieuwe hobby bij. Onze dochter heeft het al een tijdje over “suppen”. SUP staat voor Stand Up Paddle. Je staat als het ware op een soort surfplank. Met behulp van een peddel verplaats je je zelf. Het leek haar geweldig. Een bevlieging, dacht ik. Daar wil ze aan meedoen. Manlief had gelijk een supboard aangeschaft, maar moest deze terugsturen van mij. Te duur voor die twee keer dat ze er op vakantie op zou staan. En hoe krijgen we dit board in godsnaam mee?!

Waarschijnlijk had ik het, zoals wel vaker, faliekant mis. Het antwoord op de vraag wat ze deze middag het liefste wilden doen was: SUPPEN. Allebei.

De planken lagen klaar en daar gingen onze oogappels. Terwijl wij heerlijk op het terras zaten van het Porter house, zagen wij onze kinderen verrassend goed overeind blijven staan op de SUP boards.

welkom op het water met de reddingsbrigade

Welkom op het water met de Reddingsbrigade

Om de kinderen ook kennis te laten maken met de andere watersporten, moesten ze de SUP-boarden even links laten liggen. Ze voeren mee in een RIB van de reddingsbrigade tijdens ons dagje ‘welkom op het water’. RIB staat voor Rigid Inflatable Boat. Met andere woorden, een rubber boot met een stevige romp. Dit was echt vet. Ze voeren een stukje de haven uit, scheurde door de bochten en gingen kei hard. Een ander hoogtepunt was over het water rollen in een bal. Hilarisch.

Heerlijk varen in Friesland.

Ook ik moest er aan geloven tijdens Welkom op het water

Terwijl we de kinderen enthousiast wilden maken voor kano- of sloepvaren, waren de kinderen maar in voor één ding: SUPPEN. Ook echt iets voor mij riepen ze. Stiekem leek me dit ook super leuk. Echter was de opstapplaats niet heel tactisch gekozen. Recht voor het volle terras. Nou heb ik niet de natuurlijke gave om charmant op welk watervoertuig dan ook te stappen, dus ik wuifde het nog even weg. Een bootje, luchtbed of surfplank. Als ik op zo’n ding stap, gaat het gewoon nooit in één keer goed.

welkom op het water en suppen

Suppen voor jong en oud en iets met charmant opstappen

Toch begon het te kriebelen. Het is nu of nooit. Toen de kinderen weer kwamen vragen of ik mee ging, heb ik mijn stoute surfschoenen aangetrokken! Het opstappen ging best goed. Voorzichtig plofte ik op mijn billen bij zoonlief op de plank. Alsof het geen moeite kost, gaat zoon staan en peddelt naar zijn zus die zich heel behendig tussen de andere suppers door manoeuvreert. Ze peddelen al lachend uit het zicht van het terras terwijl ik nog heerlijk op mijn billen zit. Buiten het zicht van de Gooise bevolking grijp ik mijn kans. Een beetje waggelend kom ik overeind en pak de peddel. Ik sta! En niet gevallen.

Het is echt heel leuk! Best moeilijk, maar wel heerlijk. Beetje actief zijn, op het water in het zonnetje. Een top combinatie. Ik zeg het maar niet hardop. Want inmiddels heb ik spijt dat het supboard van mij terug gestuurd moest worden. Want zo’n board is niet alleen heerlijk om mee te sporten. Het is ook nog eens ideaal om op te zonnen!

Vakantiegevoel op het water

Wij hebben genoten van een heerlijk middagje op het water. De HISWA vereniging heeft gelijk. Een paar uurtjes op het water geeft je meteen een vakantiegevoel. En met zo’n mooie zomer als deze, voelen wij ons hartelijk welkom op het water.

Wil jij jou kinderen ook eens kennis laten maken met watersport, check dan de site www.welkomophetwater.nl voor de mogelijkheden bij jou in de buurt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven