Wellness in eigen tuin; nog even en onze droomtuin is een feit

Ik heb er stiekem altijd al van gedroomd; een wellness in eigen tuin. En bij ieder idee dat we ontwikkelen voor onze tuin zetten we weer een klein stapje dichterbij die wens. We hebben bijvoorbeeld al jaren een jacuzzi in de tuin. Deze hadden we al in ons oude huis en is meeverhuist naar onze nieuwe droomplek.

jacuzzi in tuin
Hier stond de jacuzzi in ons oude huis, onder de veranda

Een jacuzzi is wat ons betreft zeker onderdeel van een wellness tuin. En ‘as we speak’ zijn we bezig met het leggen van een zwembad.

Een zwembad ansich is altijd al een wens geweest, maar hierdoor komt ook de wellness tuin steeds beter in beeld. Een zwembad gecombineerd met de jacuzzi en accessoires maakt het wellness gevoel nog concreter, toch?

wellness in eigen tuin met jacuzzi
wellness in huidige tuin met de jacuzzi

Om onze wellness in de eigen tuin compleet te maken hebben we echter ook nog wat andere wensen. Daar moet nog voor gespaard worden, maar hé dat maakt het dromen niet minder leuk. Ik neem ze even met je door en heb gelijk nog wat extra inspiratie voor je.

Wellness in eigen tuin; tips en inspiratie voor heerlijke ontspanning

Natuurlijk kan je een wellness tuin op verschillende manieren inrichten. Of je nu een kleine wellness tuin wilt maken, of een wat grotere tuin ter beschikking hebt. Inspiratie haal je bijvoorbeeld van Pinterest of uit dit artikel met wellness resorts in Thailand!

Een (kleine) sauna past er vaak al wel in. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een barrel in je tuin. Die heb ik al voorbij zien komen in nog geen 2 meter lang en 1.30 meter breed. Dat past al snel!

Zet daar een buitendouche bij (bijvoorbeeld een losstaande) en plaats een (of meerdere) loungesets tuin om het compleet te maken. In ons geval zouden we naar een iets grotere sauna willen kijken. Liefst eentje waar we allebei in kunnen liggen, zoals de sauna hieronder bijvoorbeeld. Ook nog eens heel gaaf om naar te kijken.

Waarom een wellness in eigen tuin?

Ik snap het helemaal dat er mensen zijn die dit niet begrijpen. Misschien ben jij wel helemaal geen sauna mens, dat kan zomaar. Maar als je daar wel van houdt, dan nog kan het zijn dat je liever naar een sauna toe gaat. In plaats van dat je een eigen wellness tuin gaat creëren.

Ik vind een dagje ontspannen in de sauna ook heerlijk hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar wij kunnen hier op een of andere manier niet zo veel tijd voor vrijmaken. Er is altijd te veel te doen waardoor onze planning vaak strak staat. De behoefte naar ontspanning wordt daar echter niet minder om.

Behoefte aan rust en ontspanning

Momenteel zijn we nog steeds veel aan het verbouwen. En ik weet het, het zal wel nooit helemaal af zijn, maar we groeien toe naar een situatie waarbij alle grote klussen straks gedaan zijn. En dan lijkt het me heerlijk om eens wat vaker in eigen tuin te ontspannen en helemaal zen te worden.

Met een wellness in eigen tuin kan je zomer en winter ontspannen. In de winter kies je voor de sauna en de jacuzzi en afkoelen onder de douche of in een lekkere loungeset. En in de zomer voor het zwembad en de douche om je schoon te spoelen. Eventueel aangevuld met de jacuzzi en sauna als het niet echt stikheet is. Heerlijk!

Een spabeleving voor een uurtje

Het allergrootste voordeel van een wellness in eigen tuin vind ik wel dat je ook voor een uurtje lekker in de sauna, de jacuzzi of de hot tub kan. Geen hele dag relaxen, maar even tussendoor. Misschien nog wel voordat je naar een feestje gaat! Of gewoon lekker voordat je je bed in duikt. Je hoeft niet meer naar huis te rijden vanuit de wellness accommodatie, maar je loopt lekker in je badjas naar je slaapkamer toe.

Wellness in eigen tuin maken, waar moet je aan denken?

Ben jij ook om en wil je ook graag van je eigen tuin een spabeleving maken? De volgende tips helpen je op weg:

Kleuren en materialen

Breng als het even kan binnen naar buiten. Door de kleuren en materialen die je binnen gebruikt ook naar buiten door te trekken ervaar je rust en zal de wellness in eigen tuin nog meer luxe uitstralen.

Qua kleuren zijn in de wellness wereld blauw, groen en paars veelgebruikt. Laat ik nu weg zijn van lavendel 😉 , dat paars vind je dus in onze tuin zeker terug. Eigenlijk is paars de basiskleur en komt er hier en daar wat roze, wit en blauw bij. Wist jij trouwens dat paars het gevoel van luxe, wijsheid en waarheid benadrukt?

Naast de kleuren is ook het gebruik van natuurlijke materialen van belang om luxe, eenheid en rust te bewaken. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van eikenhout, beton en cortenstaal.

Denk na over terrassen en wellness producten

Het is makkelijker gezegd dan gedaan vind ik. Want ook al bedenk je nu dat je eigen de wellness in je eigen tuin helemaal compleet wil hebben, je portemonnee moet het ook maar toelaten. Dat is voor ons de reden dat we alles in fases doen. En ook wel eens in verkeerde volgorde. Beetje dom natuurlijk, want dat kost geld. Maar het is niet anders.

Het advies luidt echter: probeer eerst in kaart te brengen wat je allemaal in je wellness tuin wilt hebben. Bepaal dan waar je dat wilt hebben. Waar komt de sauna, waar zet je de hottub of jacuzzi neer en als je kiest voor een zwembad, waar plaats je dat.

Daarna bepaal je hoe de terrassen komen die daar omheen liggen. Denk er daarbij aan dat je loungeset bijvoorbeeld op de juiste manier staat ten opzichte van de zon. Of dat je een overkapping op een logische plek kan plaatsen om te chillen.

Waar plaats je de sauna en het zwembad?

Even een korte ‘heads up’ over de plek van de sauna en het zwembad. Een zwembad leg je het liefste zo in de tuin dat het voor het grootste deel van de dag in de zon ligt. Bij een sauna is dat niet van belang, maar hetvolgende wel.

Een sauna plaats je liefst met de voorzijde (glaskant) naar de tuin toe. Zo kan je genieten van de tuin. Hou echter wel in de gaten dat er niet zomaar iemand de sauna in kan kijken. Het voelt niet echt lekker als de buren vanuit hun slaapkamer raam de sauna in kunnen kijken.

Of als je opgroeiende pubers (en vrienden en vriendinnen) je zo zien zitten. dat vinden ze vaak genant en is voor ons een reden om hier goed over na te denken. Voor de jacuzzi maakt dit allemaal niet zoveel uit, want daar draag je toch vaak een bikini of zwembroek in.

Wat doe je met de planten in je tuin als je ook eigen wellness faciliteiten hebt?

Ga jij door de wellness in je eigen tuin zomer en winter in de tuin vertoeven? Dan is het belangrijk dat je je beplantingsplan daar op aan laat sluiten. Alleen maar bloeiende bloemen in de zomer, zonder groenblijvende winterharde planten is dan niet zo mooi. Je hebt dan namelijk in de winter een hele kale tuin. Beetje jammer toch?

wellness in eigen tuin in de winter

Varieer dus met de beplanting. Zoek naar planten die winterhard én wintergroen zijn, in combinatie met mooie bloeiers voor het voorjaar en de zomer. Eigenlijk is dit altijd de beste combinatie, maar door van je eigen tuin een wellness ruimte te maken wordt het belangrijker om ook in de winter een gezellige sfeer in je tuin te hebben.

Eigen wellness? Denk aan je privacy in je tuin

Hierboven had ik het al even over het plaatsen van een sauna, dat had ook met de privacy te maken. Bij wellness in je eigen tuin is privacy een groot goed. Wil je namelijk op je gemak volledig kunnen ontspannen dan is dit ook een heel belangrijk aspect.

Een fijne schutting, heerlijke overkapping, bomen en planten in de tuin maken samen dat jij je geheel kan ontspannen. Wil je deels privacy maar ook een beetje doorkijk? Dan zijn lamellen een ideale oplossing.

De juiste verlichting toevoegen

Als kers op de taart kan je -naast de inrichting van jouw loungehoek- ook de verlichting aanpakken. Zorg voor fijne verlichting die je in sfeerstand kan brengen door bijvoorbeeld te dimmen of te kiezen voor bepaalde kleuren verlichting. Ook hier doet paars het weer heel goed.

Verlicht bomen en bepaalde borders bijvoorbeeld van onderaf en kijk of je leuke verlichting aan kan brengen langs een paadje. Heb je hoogteverschillen bij de wellness in je eigen tuin, dan is ook daar verlichting aan te raden.

Op deze manier creëer je een setting in je tuin waarbij ook de avond heel uitnodigend is om in je wellness te vertoeven.

1 gedachte over “Wellness in eigen tuin; nog even en onze droomtuin is een feit”

  1. Wauw! Wat een goede inspiratie heb ik hierdoor opgedaan. Een combinatie van eikenhout en beton is echt prachtig. Je maakt er echt een paleis van!
    Groetjes, Carla

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven