Wennen aan de oppas; 6 tips voor een fijne band tussen oppas en kind

Een band tussen moeder en kind is zo wat het sterkste wat er is. Je houdt ontzettend veel van je kleine spruit en hij (of zij) ook van jou. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom hij niet wil dat je hem ook maar een klein momentje verlaat. Maar jij kijkt toch zo uit naar een avondje van huis met je partner. Hoe pak je dit nu aan als je kind niet alleen thuis wil zijn met de oppas? Juist! Wennen aan de oppas, net zo goed als dat je gaat wennen aan het kinderdagverblijf of aan de basisschool.

wennen aan de oppas

Wennen aan de oppas, hoe pak ik dat aan?

Stapje voor stapje, zo pak je dat aan!

Je kindje vindt het duidelijk nog heel spannend dat jij weg gaat en hij alleen wordt gelaten met iemand die niet zijn mama of papa is. Belangrijk is dat je langzamerhand ervoor gaat zorgen dat je oppas een vertrouwd persoon wordt. Dit doe je door heel klein te beginnen en langzamerhand de oppas iets meer te laten doen.

Stap 1: Een kopje thee met de oppas

We beginnen dus heel klein, vooral als de oppas helemaal nieuw is. Nodig haar een paar keer uit om gewoon alleen thee te komen drinken, bijvoorbeeld in het weekend wanneer jij ook thuis bent. Zo wordt je oppas een bekend gezicht bij je kleintje. Stel dan voor om samen een spelletje te spelen of naar de speeltuin te gaan. Leg ook vanaf het begin uit dat dit de oppas is maar dat ze nu nog gewoon een spelletje komt spelen. Zo hoeft je kind zich nu nog niet druk te maken, maar wordt hem wel al duidelijk dat de oppas niet zomaar een vriendin is. Zo wordt wennen aan de oppas wat makkelijker.

Stap 2: Zijn favoriete knuffel

Kinderen hechten vaak veel waarde aan een paar attributen zoals een lapje of een knuffel. Vraag van tevoren aan je oppas of hij/zij wil vragen of je kindje zijn favoriete knuffel wil laten zien. Misschien wil hij haar wel een rondleiding door het huis geven? Jij zet dan langzamerhand een stapje terug. Op die manier leert je kindje de oppas ook beter kennen terwijl je er nog steeds bent en hij kan een beetje de leiding nemen in het kennismakingsproces.

Stap 3: Mama gaat even aan het werk

De volgende stap is om heel voorzichtig je kindje met de oppas alleen te laten. Zeg dat je bijvoorbeeld aan het werk moet en sluit je even van hun af. Ga in een andere kamer zitten met de deur op een kier of dicht. Leg duidelijk aan je kindje uit dat je dus even niet beschikbaar bent maar dat de oppas alle aandacht voor hem heeft. Zo ben je nog steeds wel in de buurt maar zal hij toch naar de oppas moeten als hij iets wilt. Het begin van echt wennen aan de oppas.

Stap 4: Boodschappen doen om te wennen aan de oppas

De volgende keer dat de oppas komt ga je tussendoor even boodschappen doen. Probeer dan echt even een uurtje weg te zijn zodat je kindje alleen is met de oppas, maar dat je wel snel weer terug komt. Dit is een goede test om te kijken of je kindje klaar is om wat langer alleen te zijn met de oppas. Was dit toch nog net iets te ambitieus? Neem dan weer even een stapje terug.

Lees ook: de voordelen van een kinderoppas aan huis

Stap 5: Overdag wat langer alleen

Laat vervolgens je kindje en de oppas een aantal uur of een dagdeel alleen. Laat de oppas nu zelf de activiteiten invullen. Vraag haar wel of ze je via bijvoorbeeld WhatsApp op de hoogte wil houden. Ga zelf niet meteen te ver weg van huis in geval je kindje het toch nog te moeilijk vindt. Je kan dan snel weer thuis zijn.

Gaat dit helemaal goed? Vraag je oppas om dan een keertje ‘s avonds te blijven wanneer je kindje naar bed moet om samen de nacht routine te doen. Laat de oppas je kindje helpen met tandenpoetsen en laat haar ook een verhaaltje voorlezen. Lukt dit wennen aan de oppas met de avondtoutine? Dan ben je een heel eind op weg!

Stap 6: Slaap lekker!

Als het tot nu toe allemaal goed ging en je vertrouwen hebt dat het ook ‘s avonds en ‘s nachts goed zal gaan, kan je een keer lekker met je partner dat welverdiende romantische avondje uit hebben. Vraag ook hierbij weer of de oppas je op de hoogte wil houden.

Is dit allemaal goed gegaan? Top! Dan gaat het verder helemaal goed komen tussen jou, je kindje en de oppas.

Communicatie

Het aller, allerbelangrijkste in dit proces is het communiceren. Met je kindje en met de oppas. Laat aan de oppas duidelijk weten wat je van haar verwacht, wat de stand van zaken is en hoe je dat wilt gaan oplossen. Hier moet zij natuurlijk ook klaar voor zijn. Maar ook als je een moeilijk gesprek met de oppas moet gaan voeren is het wel belangrijk. Communicatie is de sleutel.

Met je kindje is het belangrijk om eerlijk te zijn en om ook hem te vertellen waar hij aan toe is, hoe lang jullie weg zijn, dat de oppas komt en dat het natuurlijk allemaal goed is!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven