Werk en privé scheiden: kan jij als mama de knop thuis makkelijk omzetten?

Werk en privé scheiden: hoe gaat dat bij jou? Je komt ’s avonds thuis van je werk na een lange, moeilijke vergadering. En ja hoor, je partner begint meteen een heel verhaal over zijn beste vriend die heeft voorgesteld om een weekend met z’n allen weg te gaan. Je oudste zit achter de computer te gamen wat onwijs veel herrie maakt. En je jongste komt meteen op je af met een knutselwerkje van school en wil weten wat je ervan vindt.

Lees ook: Tijd voor jezelf creëren én behouden: 7 tips voor working moms

Werk en privé scheiden: hoe zet je die knop om?

Hoe kom je los van je werk om weer volledige aandacht te hebben voor je gezin? Iedere moeder zal daar een eigen ‘trucje’ voor hebben. Of misschien heb je er elke keer nog moeite mee… Ik weet zelf dat het één van mijn valkuilen is. Het meeste last had ik er van in de tijd dat ik de opleiding tot coach volgde. Ik werkte ’s avonds en overdag was ik er voor de kinderen.

Ik had overdag ook veel tijd nodig om dingen voor te bereiden voor mijn werk of om opdrachten en scripties te maken. Een onderdeel van de opleiding was dat ik zelf ook een coachtraject ging volgen. Ik heb toen aan mijn coach voorgelegd dat ik graag makkelijker wilde leren schakelen van mijn werk naar het moeder-zijn.

We zijn toen gaan visualiseren, bijvoorbeeld: ‘een knop die ik kon indrukken op het moment dat ik klaar was met mijn werk en op de fiets stapte om de kinderen van school te halen’. De deurkruk van de schuur was dan mijn denkbeeldige ‘schakelknop’. Heel bewust, en in het hier en nu, was ik bezig om de schuur open te maken, mijn fiets te pakken en me te realiseren dat ik de kinderen ging ophalen. De eerste keer vond ik het maar een gek gedoe, maar ik langzamerhand merkte ik verandering in mijzelf. En … oefening baart kunst!

Eigen ondernemer: werk ligt altijd op de loer

Nu ik ondernemer ben met een eigen coachpraktijk aan huis is het vaak nog lastiger om die knop om te zetten. Werk en privé scheiden wordt een extra uitdaging. Het werk ligt namelijk binnen handbereik. Ik kan elk moment mijn mail, telefoon en social media checken. Dus ik heb veel gehad aan de oefentijd die ik heb gehad. Die ‘schakelknop’ gebruik ik nog steeds, al vergeet ik het natuurlijk ook wel eens …

Werk en privé scheiden: zorg voor duidelijkheid

Het is ook belangrijk je te realiseren dat je niet meteen ‘supermom’ hoeft te zijn als je thuiskomt. Vaak wil je het allemaal zo graag goed doen, op je werk en thuis, dat je jezelf even vergeet. Maak de afspraak dat je eerst even bij wilt komen en bijvoorbeeld na het eten met aandacht naar het knutselwerk van je jongste kijkt, dan is dat ook duidelijk voor je gezin. En met je partner kun je bijvoorbeeld afspreken om er in het weekend eens goed over te praten wat jullie er samen van vinden om met z’n allen weg te gaan.

Wees dus ook duidelijk over het feit dat je weer even moet omschakelen of even tijd nodig hebt om op te laden, voordat je weer in je moederrol stapt. En de ene keer heb je daar meer tijd voor nodig dan de andere keer.

Hoe doe jíj dat, werk en privé scheiden? Hoe schakel jij om na een dag werken? Of heb jij meer moeite met het schakelen in de ochtend van je thuissituatie naar je werk?

Lees ook: Onderzoek wijst uit: we hebben 17 hele minuten echte me time per dag

2 gedachten over “Werk en privé scheiden: kan jij als mama de knop thuis makkelijk omzetten?”

 1. Dat het schakelen nu in het feit ligt dat je nog graag verder gaat met waar je mee bezig was, is heel herkenbaar voor mij. Met je eigen business is het altijd aantrekkelijk om nog even dit, nog even dat … en voordat je het weet ben je weer uren bezig!

  Vaak laten mijn kinderen me overdag dan wel weten dat het weer tijd wordt om te schakelen. En ’s avonds heb ik met mijn partner afgesproken om 22.00 uur echt het werk neer te leggen.

  Anders wordt die ‘schakelknop’ weer mijn valkuil …
  Jij heel veel succes met jouw omschakelen!

 2. Dat schakelen is toch wel een ding ja. Ik merk aan mezelf dat ik het vooral in de avond lastiger vind dan in de ochtend (behalve dan het uit bed komen …. vreselijk). Na een drukke dag merkte ik dat ik eigenlijk ook wat tijd voor mezelf nodig had, maar dat paste niet in de situatie van dat moment. Eten koken (kleine kindjes hebben geen geduld, alles moet nu!), eten (met kabaal), nog even spelen, kids in bad en dan naar bed.
  Pas daarna kan ik tijd maken voor mezelf.

  Overigens is het nu anders…. nu ik voor mezelf bezig ben ligt de moeite van het schakelen in het feit dat ik nog graag verder ga met waar ik mee bezig was…. niet dat ik mijn hoofd leeg moet maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven