Vrouwen ervaren meer werkdruk dan mannen

Dat de werkdruk voor veel werknemers te hoog is, dan is inmiddels algemeen bekend. In diverse vakgebieden (denk hierbij onder andere aan de zorg en het onderwijs) wordt de werkdruk als te hoog ervaren. Opvallend is dat maar liefst 55 procent van de werknemers stress ervaart doordat hij of zij zelf niet bijtijds grenzen aan durft te geven.

Werkdruk en werkstress, vrouwen hebben er meer last van

Dat het percentage vrouwelijke werknemers dat werkdruk en werkstress ervaart ook nog eens hoger is dan bij mannen, dat verbaast me niets. Vrouwen hebben het altijd al lastiger met ‘Nee’ zeggen tegen anderen, en dat probleem doet zich dus ook voor bij de baas. Een soort van schuldgevoel syndroom. Vrouwelijke werknemers zeggen vaker (62 procent) last te hebben van een hoge werkdruk dan mannen (47 procent). Uiteraard doet de werkstress zich voor doordat ze hun grenzen niet goed aangeven. Of ze nu carrière maken of niet. Maar het zou best eens een extra reden kunnen zijn waarom er minder vrouwen in topfuncties zitten dan mannen, en dat de genderbalans in deze functies soms ver te zoeken is.

werkdruk

Werkstress door een te hoge werkdruk

De te hoge werkdruk is een gevolg van veranderingen op de werkvloer, te weinig personeel, maar ook te hoge verwachtingen van de persoon in kwestie. Door een andere manier van werken alleen al geeft 45 procent van de werknemers aan last te hebben van werkstress. Doe ik het wel goed? Ga ik het wel begrijpen? Ben ik nog wel op tijd klaar met alles? Allemaal vragen die meespelen als de werkomstandigheden veranderen en de werkdruk toeneemt.

Veranderingen van de werkomstandigheden zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het arbeidsleven van werknemers. Onderhevig aan de technische vooruitgang en ook de veranderingen in het (sociale) medialandschap nemen deze veranderingen toe. En daarmee ook de werkdruk en de werkstress.

Leer je eigen grenzen aan te geven

Om de werkdruk te verminderen kan je jezelf natuurlijk tot je baas richten. Hem ‘de schuld’ geven. Maar niet in alle gevallen is dat de oplossing. In sommige situaties ligt de oplossing ook bij jezelf. Leer je grenzen beter aan te geven. Wees bewuster van jouw toegevoegde waarde binnen het bedrijf, blijf betrokken maar zorg er daarnaast voor dat je leidinggevende weet wat er in jouw omgaat.

Hiermee bedoel ik niet dat je iedere dag (of iedere week) bij je baas op zijn kantoordeur hoeft te kloppen. Maar twee keer per jaar een evaluatie is niet voldoende om elkaar op de hoogte te houden. Ervaar jij werkstress? Zorg er dan voor dat je dat uit bij je leidinggevende.

Het is niet alleen zijn taak om ervoor te zorgen dat jij ‘sturing’ krijgt in je job, het is ook zijn taak om ervoor te zorgen dat jij goed in je vel zit. Maar dat kan hij niet alleen, daarheeft hij (of zij) jouw input bij nodig.

Hoe kan je beter je eigen grenzen aangeven?

  1. Definieer je grenzen
  2. Herken het moment
  3. Bescherm je grenzen

Definieer je grenzen

Leer om te beginnen eerlijk te zijn tegenover jezelf en een ander. Waar liggen jouw grenzen? Heb jij er moeite mee om over te werken omdat je thuis kinderen hebt die op je zitten te wachten? Geef dan eerlijk bij je baas aan dat jij je graag inzet voor het bedrijf, maar dat je gezin ook belangrijk is voor je. Samen kan je dan naar een oplossing zoeken die voor beide partijen bevredigend werkt.

Herken het moment

Heb je je grenzen aangeven bij je leidinggevende maar voel je de werkdruk en daarmee de werkstress toenemen door bepaalde beslissingen die buiten jou om gemaakt zijn? Zorg er dan voor dat je op scherp staat en het moment herkent. Voel dat er aan je grens gesjoemeld wordt!

Bescherm je grenzen

Een logisch gevlg van het herkennen van je grens is dat je deze ook beschermt. Of niet. Maar als je die grens niet beschermt, zorg dan dat het een bewuste keuze is! En liefst zorg je er ook nog voor dat je leidinggevende zich ervan bewust is dat jij je grens overschrijdt. Voor hem. Of voor haar. Ga NOOIT of te nimmer over je grens heen zonder dit te melden. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid.

Ik wens je heel veel succes toe met je werkstress en hoop dat je in de toekomst beter gewapend de strijd in gaat omdat je zelf beter weet waar je grenzen liggen en welke werkdruk je aankan. En als het eindresultaat je niet bevalt, kan je altijd nog zzp-er worden 😉 .

Kan jij je grenzen goed aangeven of loopt jouw werkdruk ook op zonder dat je hier iets tegen kan doen?

Shutterstock foto van vrouw achter pc door Monkey Business Images

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven