Carrièreswitch na je 40e

Een carrièreswitch na je 40e? 40 is het nieuwe 20! Iedereen werkt langer door. Dus denk je aan een carrièreswitch na je 40e? Twijfel niet langer en ga ervoor! 

“Maar hoe dan?” denk je misschien bij jezelf. Dat lees je in dit artikel. Hierin geef ik je handgrepen en meer helderheid, zodat ook jij je droombaan kunt vinden!

Carrièreswitch na je 40e: deze tips helpen je op weg

carrièreswitch na je 40e

Bang om te oud te zijn

Vind je het eng om op deze leeftijd nog voor een andere loopbaan te kiezen? Dat is heel begrijpelijk, maar totaal niet nodig. Een carrièreswitch na je 40e komt zelfs vaker voor dan je denkt!

Helemaal in deze tijd, waarin iedereen langer door moet werken. Juist nu je ouder en wijzer bent, ga je meer over het leven nadenken.

Je hebt je voornaamste doelen al bereikt. Huisje, boompje, beestje. Niet te vergeten, moeder geworden! En als je dan eenmaal gesetteld bent, ga je nadenken. Over jezelf. Over het leven. Over wat jij nog wilt bereiken en waar je geluk en werkplezier uit haalt.

Je merkt op dat je de laatste jaren geen plezier meer in je werk hebt. Bovendien kost het je eerder energie dan dat het je energie geeft. Een duidelijk signaal dat je in actie moet komen en die carrièreswitch na je 40e vorm gaat geven.

De eerste stap zetten naar een carrièreswitch na je 40e

Oké, dus je huidige baan past niet meer bij jou, een carrièreswitch zou dan een optie kunnen zijn ook al ben je de 40 al gepasseerd. Maar wat ga je dan doen? Vaak is dit het moment dat mensen kortsluiting krijgen in hun hoofd, hun kop in het zand steken en toch maar weer verder ploeteren in hun huidige functie.

Het lost alleen niets op! Je blijft je zo voelen, tenzij je actie onderneemt. En dat begint door tijd vrij te maken om thuis, ontspannen met pen en papier, aan tafel te gaan zitten.

Doe dat vooral op een rustig moment, dus wanneer de kinderen op bed liggen of niet thuis zijn. Begin vervolgens met brainstormen over wat je wel en niet leuk vindt. Maak 2 kolommen; een “vind ik leuk”-kolom en een “vind ik niet leuk”-kolom.

Zo krijg je voor jezelf een beter overzicht. De dingen die je opschrijft hoeven niet per se werkgerelateerd te zijn. Noteer dus alles wat er in je op komt. Waar leef je van op? Wat laat jou stralen? Wat geeft je energie?

Maak een moodboard

Om de dingen die je leuk vindt nog beter in kaart te brengen, kun je een moodboard gaan maken. Verzamel plaatjes, overal vandaan.

Het internet, magazines, boeken, flyers, noem maar op. Als je zin hebt om te tekenen en kleuren, dan mag dat ook. Leef je uit! Maak iets moois dat jou aanspreekt en waarvan je gaat stralen.

Hang dit bij voorkeur op een plek waar je er dagelijks naar kijkt, bijvoorbeeld boven of naast je bed. Heerlijk toch om hierdoor met een glimlach wakker te worden?

Op die manier gaat je moodboard voor jou werken, want het verandert je gemoedstoestand en jouw kijk op het leven. En dat kan zomaar tot nieuwe inzichten leiden. Spannend!

Ambieer je een carrièreswitch na je 40e? Ontdek je capaciteiten

Om je droombaan te vinden en je carrièreswitch te laten slagen, is er meer nodig dan alleen weten wat je leuk vindt. Als je namelijk niet goed bent in wat je wilt gaan doen, brengt het je uiteindelijk alleen maar een hoop frustratie. Op die manier levert een carrièreswitch na je 40e niet meer werkgeluk!

De combinatie van iets leuk vinden en er de capaciteiten voor hebben, zorgt ervoor dat het gaat werken. Hierdoor ontstaan passies en kan je weer met plezier aan het werk.

Ga nog eens rustig zitten met pen en papier bij de hand. Waar ben jij nu echt goed in? En waar ben je minder goed in? Wat zijn volgens jou je goede karaktereigenschappen? En waar kan je nog wel wat meer aan werken?

Verdeel deze punten weer over de bekende 2 kolommen. Vervolgens kun je je partner, of iemand anders waar jij erg close mee bent, vragen om dit aan te vullen of misschien zelfs aan te passen. Zitten jullie op één lijn? Op deze manier krijg je ook een idee van hoe jouw omgeving je ziet. Bovendien krijg je door middel van deze oefeningen meer zelfinzicht.

Ga op onderzoek uit

Nu je voor jezelf duidelijk hebt wat je wel en niet leuk vindt en wat jouw sterke en minder sterke eigenschappen zijn, kun je gaan onderzoeken wat daarbij past.

Dit kan natuurlijk door middel van een gratis beroepskeuzetest, maar deze geven vaak een redelijk algemeen antwoord. En je wilt juist meer helderheid. Een goed voorbeeld om dit voor elkaar te krijgen is om te kijken op www.nationaleberoepengids.nl.

Op deze website kun je beroepen zoeken op competenties en op persoonlijkheidstype. Komt dat even goed uit! Dat heb jij al op papier staan. Fijn dat je dat dan nu kunt gaan matchen. Staan er beroepen bij die jou aanspreken? Schrijf ze op. Maak je eigen beroepenoverzicht.

Wil je juist een eigen bedrijf starten, lees hier dan bijvoorbeeld meer over een passief inkomen genereren.

Heeft jouw kind een gratis bibliotheekpasje en wil jij toevallig wat meer weten over een bepaald onderwerp of beroep? Maak hier vooral gebruik van!

Verdiep je in de beroepen waar je je carrièreswitch voor overweegt

Inmiddels heb je jouw eigen beroepenoverzicht gemaakt voor je carrièreswitch na je 40e. Kijk hier eens kritisch naar. Zijn er dan beroepen die bij nader inzien toch afvallen? Zo ja, dan kun je die alvast doorhalen.

De volgende stap is om je verder te verdiepen in de beroepen die je nog hebt staan. Zoek hier eens willekeurig wat vacatures van op, bijvoorbeeld via LinkedIN, Indeed of simpelweg Google.

Zo kun je per vacature per beroep bekijken wat men over het algemeen aan functie-eisen stelt. Als je hierop afknapt, streep het beroep dan van je lijstje. Word je er blij van, laat het beroep dan vooral staan. Het resultaat? Je overzicht is weer een stukje ingekort.

Het wordt steeds helderder en duidelijker voor je. Dat voelt goed. Heb je er behoefte aan om eens “in real life” te gaan bekijken hoe het er in bepaalde beroepen aan toe gaat? Bezoek dan eens een open dag of De Nationale Carrièrebeurs die jaarlijks plaatsvindt in de Amsterdam RAI. Een betere presentatie kun je niet krijgen!

Ja, ik weet wat ik wil! En nu?

Na het onderzoeken van en het verdiepen in jouw beroepenoverzicht, heb je deze waarschijnlijk kunnen samenvatten. Heb je je keuze gemaakt? Geweldig!

Nu kun je gaan bekijken wat ervoor nodig is om dit beroep te kunnen beoefenen. Lukt het je met jouw huidige capaciteiten, papieren en kennis? Of heb je bijscholing of omscholing nodig? Als je bijscholing of omscholing nodig hebt, hoef je echt geen volledige bacheloropleiding meer te doen om dit te kunnen waarmaken.

Tegenwoordig bestaan er zoveel (beroeps)gerichte opleidingen en cursussen op allerlei niveaus. Werk je overdag? Geen probleem. Er bestaan veel goede avondopleidingen en thuisstudies. Vergelijk deze en zoek er één die je aanspreekt.

Veel opleidingsinstituten bieden hun opleidingen en cursussen ook aan met de mogelijkheid gebruik te kunnen maken van het STAP-budget. Dit kun je aanvragen en als het wordt goedgekeurd, dan volg je de opleiding of cursus nog gratis ook! Hoe leuk is dat?!

Wil je meer informatie over de werkwijze van deze subsidieregeling? Kijk dan op de website van de aanbieder en op www.stap-budget.nl.

Zo kan je bijvoorbeeld voor al deze opleidingen bij de NHA € 1000,00 subsidie krijgen

Zo zie je maar, je bent nooit te oud om te leren en je dromen waar te maken. Overweeg je -net als ik- ook een carrièreswitch na je 40e? En heb je na al deze informatie en het volgen van deze stappen toch nog behoefte aan meer sturing en coaching?

Dan kan je tegenwoordig ook bepaalde gratis loopbaantrajecten volgen. Één daarvan, die ik zelf kan aanraden, zijn de loopbaancoaches van Werkprikkel. Hun trajecten bestaan uit 4 online sessies van een uur. Meer informatie daarover vind je op www.werkprikkel.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven