Werken en borstvoeding  

Werken en borstvoeding combineren is een uitdaging waar veel jonge moeders voor staan. Na de kraamperiode staat er jonge moeders een hele verandering te wachten als ze weer aan het werk gaan en het is goed om je daar op voor te bereiden.

Het vinden van een balans tussen je professionele verplichtingen en de behoeften van je baby (en jezelf) is prioriteit nummer één.

In dit artikel geven we je dan ook graag handvatten voor deze periode om er voor te zorgen dat je de combinatie werk en het geven van borstvoeding zo kan inrichten dat het voor jou goed voelt.

Want een comfortabele plek op je werk hebben om te kolven of borstvoeding te geven is niet het enige dat van belang is. Communiceer in ieder geval openlijk met je werkgever over je behoeften. 

werken en borstvoeding geven combineren doe je op deze manier

Slim plannen  om te kolven of je baby te voeden

Voor werkende mama’s die borstvoeding geven, is het belangrijk om slim te plannen. Praat met je baas over een fijne plek om te kolven of je baby te voeden. Het draait allemaal om communicatie en slimme planning.

Op die manier kun je laten zien dat je je werk serieus neemt én je kleintje alle aandacht geeft die het verdient.  

Een voorbereide mama  

Een voorbereide mama is een blije mama, vooral als het gaat om kolven op het werk. Naast een uitgebreide baby uitzet is ook deze handige checklist goed om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent en je eerste werkweken net iets vlotter verlopen.

Zo kan je het werken en het geven van borstvoeding nog beter combineren.

kolven op het werk, dit zijn de regels
Bron: Elvie – Back to Work Pump Guide

Checklist voor kolven op het werk 

Blijf jij ‘live’ borstvoeding geven tijdens je werk? Mazzelaar. Het is voor veel jonge moeders niet mogelijk om hun baby live te blijven voeden terwijl ze weer aan het werk gaan, omdat ze bijvoorbeeld te ver weg werken. Gelukkig biedt kolven dan een prima uitkomst.

Zorg voor een voorraadje moedermelk 

1. Leg een voorraadje aan: Zorg ervoor dat je wat moedermelk in de diepvriezer hebt liggen. Dit verlicht de ‘kolfdruk’ op je eerste werkdagen. En het zorgt er tevens voor dat je helemaal into het kolven raakt vóórdat je aan het werk gaat.

2. Extra porties: Meer moedermelk betekent extra gemoedsrust. Voorzie een voorraad met voldoende melk voor je baby voor je eerste werkdag weg van huis. 

Kolfpauzes aanvragen als je borstvoeding en werken gaat combineren

1. Vraag op tijd: Regel je kolfpauzes zo snel mogelijk. In sommige sectoren moet je deze wettelijk verplichte pauzes tot drie maanden van tevoren aanvragen, dan ben je misschien nog niet eens bevallen. Neem contact op met je werkgever zodra de borstvoeding goed is opgestart. 

Afspraak bij de verloskundige als je weer gaat werken

1. Verloskundige bezoeken: Maak ongeveer een maand voor je eerste werkdag een afspraak bij de verloskundige. Ze kan bijvoorbeeld je baby wegen en berekenen hoeveel afgekolfde melk hij per dag nodig heeft. 

2. Extra tips: Vraag de verloskundige om extra afkolftips. Bespreek ook een ‘plan van aanpak’ voor je eerste werkweken, zodat je goed voorbereid bent op het werken en borstvoeding geven. 

Het voorbereiden van een goede moedermelkvoorraad en het regelen van kolfpauzes maken de overgang naar het werk een stuk soepeler. Een voorbereide mama is klaar voor elke uitdaging! 

Borstvoedingspauzes, waar heb je recht op?

Als je op je werk wilt kolven, moet je bij je werkgever om ‘borstvoedingspauzes’ vragen. Deze pauze is bedoeld om je baby te voeden of om af te kolven.  

Hoeveel pauze heb ik recht op? 

Totdat je baby 9 maanden oud is heb je in Nederland recht op 1/4 van je eigenlijke werktijd op een dag in kolftijd. Werk je dus 8 uur op een dag, dan mag je 2 uur inzetten om te kolven als je dat nodig hebt. Tijdens deze pauze kun je je baby voeden of afkolven in een geschikte ruimte die je werkgever hiervoor heeft voorzien.

Waar vraag ik de kolfpauze aan? 

Voor het aanvragen van kolfpauzes moet je contact opnemen met het ziekenfonds, omdat zij je pauze vergoeden.

Je werkgever of HR kan je de juiste aanvraagformulieren bezorgen. Na de start heeft je werkgever maandelijks een attest van je nodig om te laten zien dat je nog steeds borstvoeding geeft. Vraag dit attest elke maand aan bij je verloskundige of op het consultatiebureau. 

Je hebt het recht om officiële borstvoedingspauzes te nemen totdat je baby negen maanden oud is. Maar wat gebeurt er daarna? Bespreek dit met je werkgever. Ook is het mogelijk om te kolven tijdens je lunchpauze.

Een andere optie is het gebruik van een stille, draagbare elektrische borstkolf, zoals de Elvie Pump of Elvie Stride. Hiermee kun je discreet en gemakkelijk kolven tijdens het werk. Zo wordt werken en borstvoeding geven wel heel makkelijk. 

Tips om werken en borstvoeding makkelijk te maken 

Het leven verandert als je weer aan het werk gaat met een jonge baby, vooral als je begint met kolven op het werk. Gelukkig kan je borstvoeding en flesvoeding (met gekolfde melk) prima combineren. We hebben enkele tips om het jezelf nog makkelijker te maken.

Je begint niet alleen aan werk met een jonge baby, maar ook aan iets nieuws: kolven op het werk. Het is handig om jezelf goed voor te bereiden. 

Haal alles uit je kolf

Investeer in een comfortabele, handenvrije kolf, Comfortabel kolven betekent minder stress en meer melk. Bespaar tijd met een krachtige kolf zoals de Elvie Stride. Dubbelzijdig kolven gaat sneller en maximaliseert je melktoevoer. 

Stel een kolfalarm in

Vergeet je kolfmoment niet! Stel een alarm in en blokkeer kolfpauzes in je agenda. Plan twee à drie keer per dag twintig tot dertig minuten in. Geef jezelf extra tijd in het begin, omdat je er nog aan moet wennen. 

Borstvoeding geven en werken? Wees een noodsituatie voor

Zorg voor wat extra melkzakjes in de diepvriezer bij de opvang of oma en opa. Het geeft gemoedsrust voor het geval je eens wat later bent. 

Maak van knuffelen je eerste prioriteit

Duik na een dag werken en kolven niet meteen in je to-do-lijst. Neem de tijd om te knuffelen met je baby of gewoon even tot rust te komen. Je hebt het niet alleen verdiend, dit is toch waar het leven met een jonge baby om draait?

Schakel een hulplijn

Betrek je partner bij het reinigen van je kolftoestel en de flesjes, het wegzetten van melk, het inpakken van je kolftas en het voeden van je baby. Dit maakt voor jou de combinatie borstvoeding en werken makkelijker én je partner voelt zich meer betrokken.

Praktische tips voor het bewaren en meenemen 

Het kolven van melk is één ding, maar dan komt de vraag: hoe bewaar je het veilig en neem je het mee naar huis? Hier zijn wat eenvoudige tips om je melk koel te houden en je kolfspullen schoon te maken. 

Gekolfde melk bewaren op je werk

Neem altijd meer flesjes mee dan je denkt nodig te hebben. Zorg voor een reservevoorraad op het werk, voor het geval je er een keer vergeet mee te nemen. 

Zet net gekolfde melk meteen in een afgesloten bewaarzakje of flesje in de koelkast. Plaats het achteraan, niet vooraan of in de deur, om temperatuurschommelingen te voorkomen. 

Als er andere kolvende mama’s zijn, schrijf dan je naam op de flesjes. Gebruik een krijtstift als je het niet permanent wilt, want dat is afwasbaar met water. 

Kolfafwas 

Haal je borstkolf uit elkaar, spoel de wasbare onderdelen af onder koud of lauw water en was ze goed af in een warm sopje met afwasmiddel. Gebruik een flessenborstel en reinig alle hoekjes. Spoel daarna goed af en laat de flesjes omgekeerd uitlekken op een schone handdoek. 

Heb je geen tijd om uitgebreid schoon te maken? Veeg de borstschilden en afwasbare delen af en bewaar ze in een afgesloten plastic zak of doos in de koelkast tot je weer gaat kolven. Dit lijkt een beetje vreemd, maar moedermelk blijft lang goed in de koelkast. 

Melk mee naar huis 

Om je melk veilig te vervoeren, heb je een koeltasje met koelelement(en) nodig. Stop de koelelementen op het werk in de diepvriezer, zodat ze echt koel zijn wanneer je naar huis gaat. Zet de melk bij aankomst meteen in de koelkast. 

Het draait allemaal om communicatie en slimme planning. Deze componenten maken werken en borstvoeding geven dus een stuk makkelijker! Wil je meer tips over het kolven op de werkvloer? Elvie trakteert alle mama’s op een gratis pump guide.  

Download hier de Start to Pump Guide van Motel Mama. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven