Werken en leren; als je jezelf verder wilt ontwikkelen

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden als het over studeren en werken gaat. Zo kan je al je opleidingen achter elkaar volgen op een zo hoog mogelijk niveau. Maar je kan ook een combinatie van werken en leren doen als dat beter bij je past.

Dat laatste kan overigens al vanaf vrij jonge leeftijd, bijvoorbeeld op MBO niveau.

Verder kan je er ook op latere leeftijd nog voor kiezen om jezelf te specialiseren in de functie waarin je al werkzaam bent. Dat heb ik zelf bijvoorbeeld gedaan.

Mijn studententijd was veel te gezellig waardoor ik uiteindelijk toch maar fulltime ben gaan werken. Gedurende mijn werkende leven heb ik me binnen de diverse bedrijven waar ik werkte verder ontwikkeld. Onder andere door werken en leren te combineren.

werken en leren

Werken en leren; een fijne combinatie voor verdere ontwikkeling en verdieping

Een van de opleidingen die ik tijdens mijn werk als business unit manager in de IT heb gedaan is een opleiding digital marketing. Het doel? Niet alleen een goede manager zijn maar mezelf verder ontwikkelen om zo meer kennis te krijgen van online marketing en de mogelijkheden in de toekomst.

Super interessant voor mijn baan destijds, maar ook voor mijzelf. Uiteraard is dit naast een gezin met kleine kinderen en een fulltime baan bést pittig, maar ook ontzettend leuk om te doen. Zonder Frank had ik dit echter nooit voor elkaar gekregen.

Deze opleiding is daarnaast voor mij de opstap geweest naar mijn eigen bedrijf, ook al was dat destijds niet de intentie van deze combinatie van werken en leren.

Er zijn gelukkig allerlei opleidingen die je naast je werk kan doen. Misschien zoek je naar een studie voor een omscholing, omdat je je huidige baan niet meer zo leuk vindt. Maar het kan ook zijn dat je juist voor verdieping in je functie gaat.

Denk bijvoorbeeld aan de marketing studie die ik deed, maar ook een extra zorgopleiding of als je in de sociale zekerheid werkzaam bent een opleiding participatiewet.

In alle gevallen is het in ieder geval van belang dat je time management gaat toepassen en leert plannen en organiseren.

Hoe kan je werken en leren volhouden?

Als je de combinatie werken en leren oppakt terwijl je nog jong en leerplichtig bent, dan is dit heel anders als dat je een studie oppakt naast je werk en je gezin.

De eerste is vooral weggelegd voor kinderen die het moeilijk vinden om alles uit de boeken te leren. Zij hebben verder -naast het werken dat ze doen- alle tijd van de wereld om aan hun studie te besteden. En vaak is het ook nog zo dat ze 4 dagen werken en 1 dag in de week naar school gaan.

Ga jij echter werken en leren combineren terwijl je al een fulltime baan hebt, dan ligt het anders. Mensen die een studie oppakken naast hun werk en gezin zijn óf niet meer helemaal tevreden, óf de functie ‘vraagt’ het aan de werknemer om bij te blijven door middel van studeren. Of de persoon in kwestie wil graag hogerop of overweegt een carrièreswitch.

Vooral voor deze groep ‘studenten’ is het in de combinatie van werken en leren belangrijk dat je voor ogen hebt hoe je dit gaat aanpakken.

Met de juiste mindset kom je een heel eind, maar als je ook een gezin hebt dan is het tóch belangrijk dat je partner er ook achter staat. Die zal immers meer taken op zich moeten nemen om voor jou extra tijd te creëren.

De leerroute die je kiest

Werken en leren of eerst je volledige studie afronden? Iedereen kiest zijn eigen pad! Gun het jouw kind om ook zelf zijn pad te kiezen.

Onze oudste zit nu in zijn eindexamen jaar van het MBO en heeft zich inmiddels ingeschreven voor een HBO opleiding. Voor ons was dit best verrassend, aangezien hij niet zo’n liefhebber is van studeren.

Ik heb altijd gedacht dat hij eerder zou gaan werken en dat dan wellicht zou gaan combineren met leren door daarnaast een studie te volgen. Maar daar zat ik toch naast.

Wij hebben ons er overigens al jaren geleden bij neergelegd dat de opleiding komt zoals het komt. Hij is gewoon een laatbloeier en daar is niets mis mee. Ze moeten ook al zo jong hun keuzes maken. Vandaar ook dat hij van MBO IT expert Systems And Devices nu een heel andere richting op gaat.

Zo heeft hij zich ingeschreven bij voor HBO Vastgoed en Makelaardij maar twijfelt hij vanwege de numeris fixes opleiding om zich ook nog in te schrijven voor een opleiding Finance en Control. Ligt nogal uit elkaar hè.

Wij laten hem hierin volledig vrij. Ondersteunen hem door mee te gaan naar open dagen en geven hem óók de praktijkvoorbeelden van mensen die werken en leren combineren op een latere leeftijd.

Want ja, het is dan misschien -qua tijd- lastiger voor elkaar te boxen als je al fulltime werkt. Je weet wél beter wat je wilt én bent meestal super gemotiveerd.

Heb jij al je opleidingen achter elkaar afgerond? Of ben jij ook van het type werken en later bij studeren?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven