Denk je na over een carrièreswitch? En ben je benieuwd of werken in de kinderopvang iets voor jou kan zijn? In deze blog vertellen we je over de verschillende vormen van het werken in de kinderopvang en alles wat daar bij komt kijken.

Werken in de kinderopvang
Er zijn verschillende vormen van kinderopvang waardoor je bij het werken in de kinderopvang een grote diversiteit hebt aan beschikbare functies.
Denk maar aan een kinderdagverblijf (zowel met homogene als heterogene groepen), een peuterspeelzaal of de buitenschoolse opvang. Afhankelijk van jouw eigen voorkeur kun je gericht gaan zoeken op vacatures kinderopvang of geschikte opleidingen.
Wat houdt dit werk in?
Werken in de kinderopvang kan heel veelzijdig zijn. Elke vorm van kinderopvang heeft natuurlijk zijn eigen werkzaamheden.
Zo kan je het werken op een babygroep op het kinderdagverblijf niet vergelijken met het leiden van de buitenschoolse opvang. En ook bij die laatste is er een verschil tussen de leeftijdsgroepen.
Werken met kinderen in verschillende leeftijden kent elk zijn eigen aanpak en natuurlijk eigen charme. Heb je al eens nagedacht over de leeftijdscategorie waarmee je graag zou willen werken?
Welk werk doe je op de kinderdagopvang?
Als je gaat werken op het kinderdagverblijf heb je vaak een verzorgende rol. Kinderen komen daar binnen vanaf een leeftijd van 3 maanden en blijven tot ze 4 jaar worden en naar de basisschool gaan.
Op het kinderdagverblijf ben je dus verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging van kinderen. Van eten, slapen en verschonen, tot het organiseren van activiteiten passend bij de leeftijd.
Afhankelijk van het kinderdagverblijf zijn er homogene of heterogene groepen. Een homogene groep is bijvoorbeeld en babygroep, waar alleen baby’s worden opgevangen. Een heterogene groep is bijvoorbeeld een groep met kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar.
In de eerst genoemde groep heb je vaak andere vaardigheden nodig dan in de laatste groep. Baby’s hebben logischerwijs een andere aanpak nodig dan een groep waar zowel baby’s als peuters in zitten.
Naast de verzorging van de kinderen communiceer je ook met de ouders over hoe de dag voor hun kind verlopen is.
Welk werk doe je op de peuterspeelzaal?
Als je gaat werken op de peuterspeelzaal of peutergroep ligt de focus wat meer op de ontwikkeling en educatie van kinderen van 2 tot 4 jaar.
Je ziet vaak dat de peuterspeelzaal, naast het spelen, zich richt op taalontwikkeling. Veel peuterspeelzalen maken dan ook gebruik van een lesmethode die aansluit op de lessen op de basisschool om kinderen hier spelenderwijs op voor te bereiden.
Op een peutergroep heb je naast de educatieve rol ook een verzorgende rol. Niet alle kinderen zijn al zindelijk, dus ook het verschonen van een luier hoort erbij. Evenals samen fruit eten en/of lunchen.
De peuterspeelzaal of peutergroep is overigens geen volledige opvangdag. Vaak liggen de openingstijden ergens tussen 8.00-14.00u. Dit kan heel praktisch zijn als je zelf nog schoolgaande kinderen hebt en je het liefst tijdens schooltijd wilt gaan werken in de kinderopvang om er zo ook voor jouw eigen kinderen te kunnen zijn.
Wat voor werk doe je op de BSO?
Op de BSO vang je de kinderen op na hun schooldag. Vaak wordt er eerst even samen aan tafel gestart met wat fruit of een koekje en wat te drinken.
Daarnaast zie je dat er op de BSO vaak wordt geknutseld, buiten gespeeld en dat er allerlei leuke activiteiten of workshops gedaan worden.
Hoe de tijd gevuld wordt, is een beetje afhankelijk van de locatie van de BSO en de visie van de opvangorganisatie waar je gaat werken in de kinderopvang.
Zo zijn er BSO’s die met de kinderen gaan sporten of zelfs naar zwemles gaan maar ook BSO’s die zich bijvoorbeeld richten op samen koken of kunstzinnige vorming.
Wanneer je werkzaam bent op een BSO werk je dus altijd ná schooltijd, zo tussen 14.00u en 19.00u en zorg je er dus voor dat de kinderen bezig zijn en zorg je voor de snack en/of maaltijd.
In de schoolvakanties worden de BSO kinderen op hun opvangdagen ook opgevangen op dezelfde locatie en werk je dus een hele dag. Goed om rekening mee te houden bij je keuze als je wilt gaan werken in de kinderopvang.
Welke diploma’s heb je nodig om in de kinderopvang te kunnen werken?
Om in de kinderopvang (dagopvang) aan de slag te kunnen, is het belangrijk dat je tenminste een relevante MBO-3 of MBO-4 diploma hebt. Denk dan aan Pedagogisch Medewerker, Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker of het diploma voor Onderwijsassistent.
Om te kunnen werken op de BSO zijn er meer diploma’s waarmee je in aanmerking komt. Zo kun je aan de slag met een sport- of creatieve opleiding maar ook met alle opleidingen waarbij je hebt leren lesgeven.
Welk diploma je ook hebt, het is belangrijk dat je een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) krijgt. Bij het aanvragen van deze verklaring wordt gecheckt of je gedrag in het verleden geen bewaar is voor het uitoefenen van je werkzaamheden in de kinderopvang.
Andere functies binnen de kinderopvang
Natuurlijk zijn er binnen de kinderopvang ook andere functies om in te werken. Administratieve krachten, beleidsmedewerkers en bijvoorbeeld locatieleiders. Elk met hun eigen functieomschrijvingen en benodigde kwalificaties.
Omscholen om te gaan werken in de kinderopvang
Heb je een gespecialiseerd diploma in the pocket? Fijn! Maar ook zonder zo’n diploma kun je aan de slag in de Kinderopvang.
De nood is hoog en er zijn allerlei manieren om tijdens het werken je te laten omscholen. Een volledige MBO opleiding kost zo’n 3-4 jaar, maar in een omscholingstraject kan dat vaak wel worden versneld. Blos kinderopvang biedt bijvoorbeeld een 1,5 jaar durend omscholingstraject in de regio Amsterdam / Utrecht.
Terwijl je een aantal uur per week werkt op een kinderdagverblijf of de BSO, ga je daarnaast 1 dag in de week naar school.
Vacatures!
Op dit moment zijn er talloze vacatures kinderopvang. Dat is ook niet vreemd want de vraag voor kinderopvang is op dit moment groter dan het aanbod.
Althans, veel kinderopvangorganisaties willen graag meer opvang bieden, maar hebben niet genoeg personeel. Gaan werken in de kinderopvang is dus zeker een goede stap als je een baan zoekt met meer vastigheid en een toekomstperspectief.