Werken in de tuin in de herfst? Tips om comfortabel en veilig aan de slag gaan

Werken in de tuin is heerlijk, zeker in de herfst. De lucht is fris, de kleuren prachtig en je hebt het gevoel dat je de natuur een handje helpt door alles klaar te maken voor de winter.

Maar voordat je aan de slag kunt, heb je natuurlijk wel het juiste materiaal en de juiste kleren nodig. In dit artikel helpen we je op weg met bruikbare tips.

werken in de tuin in de herfst

Dit heb je nodig om comfortabel in de herfst in de tuin te werken

Ik werk super graag in de tuin, maar naarmate het kouder en guurder weer wordt richting de herfst wil ik wel beter voorbereid zijn.

Daar waar ik in de zomer op mijn slippertjes het onkruid uit de tuin haal en in mijn korte broek het gras maai vraagt de herfst om een andere uitrusting. Niet alleen qua kleding, maar ook qua materiaal.

Comfortabel en veilig werken

Er zijn in ieder geval twee dingen waar je aan moet denken als je in de tuin werkt. Het liefst moet je je zo comfortabel mogelijk voelen, maar het moet wél veilig zijn.

Dus ik zeg wel dat ik op mijn slippertjes in de tuin werk in de zomer, maar als ik met grover geschut aan de slag ga, dan trek ik natuurlijk schoenen aan. Ik werk in stijl met werkschoenen van Engelbert Strauss als ik bijvoorbeeld het gras maai om geen risico te lopen in de buurt van de grasmaaier. Of als ik de kantenmaaier gebruik.

Ze hebben bij Engelbert Strauss trouwens niet alleen fijne kleding en schoenen als je in de tuin gaat werken, maar ook als je werkkleding nodig hebt om te klussen. Frank weet daar alles van!

Afhankelijk van het weer in de herfst heb je dit nodig bij het werken in de tuin

En in de herfst heb ik dus altijd mijn werkschoenen aan in de tuin. Lekker comfortabel én veilig. Maar wat kunnen vrouwen nog meer dragen tijdens het tuinieren in de herfst?

De rest van de kleding die je kan dragen tijdens het werken in de tuin is heel erg weersafhankelijk. Ik moet er ook bij zeggen… ik ben zelf een mooi weer tuinierder. Heerlijk om de tuin in orde te maken volgens de laatste tuintrends en daarna te onderhouden in het zonnetje!

Als er veel fikse regenbuien dan zie je mij niet in de tuin bezig.

Maar met een klein beetje miezer vind ik het nog niet zo erg. Trek een goede regenjas aan en je hebt nergens geen last van.

Maar vergis je niet, het kan in de herfst ook nog ontzettend mooi weer zijn en dan is in de tuin werken écht heerlijk. Afhankelijk van de inspanning die je moet leveren kan je ook je kleding erop aanpassen.

  • Bij normaal werk en een zonnetje vind ik het werken in de tuin prima te doen in een trui
  • Bij zwaar werk is zelfs een t-shirt nog voldoende
  • Is het kouder buiten? Trek dan een bodywarmer over je trui aan.
  • Pas als allerlaatste gaat de jas aan, als het anders echt te koud blijkt te zijn

Zo’n bodywarmer vind ik zelf echt onmisbaar bij het werken in de tuin, zeker in de herfst. Je blijft lekker warm, maar hebt wel veel bewegingsvrijheid. Dat vind ik persoonlijk heel fijn. En niet alleen voor in de tuin, maar ook als kluskleding trouwens.

Hoe bescherm je jezelf tegen blessures en slecht weer?

Los van de kleding zijn goede handschoenen ook erg belangrijk. Zeker als het kouder wordt zijn goede werkhandschoenen fijn, maar ook om jezelf te beschermen tegen pijnlijke beschadigingen.

In deze periode wordt er bij ons in de tuin bijvoorbeeld best wel wat gesnoeid. In de herfst moeten we de knot bomen aan de voorzijde van de tuin namelijk snoeien. Dat doe ik echt niet zonder dat ik goede handschoenen aan heb, want al dat gedoe met die takken zorgt anders voor kapotte handen.

Tip: in de herfst en de winter gebruik ik gewatteerde werkhandschoenen bij het werken in de tuin. Super comfortabel en veilig!

goede laarzen voor werken in de tuin
Bron: instaplaarzen van Engelbert Strauss

Ook belangrijk zijn dus de goede werkschoenen. Begin van de herfst gebruik ik daar meestal nog mijn wandelschoenen voor, maar naarmate het kouder wordt zijn deze instaplaarzen super fijn.

Het zijn mijn favoriete laarzen als ik bijvoorbeeld de stal van de geiten uitmest, maar ze zijn dus ook heel lekker als je wat langer in de tuin gaat werken in de herfst. Een ander groot voordeel? Je hebt ze zo aan een uit.

Moet je je spullen kwijt? Een broek met zakken is super handig!

Als ik met de hand ga snoeien dan vind ik een broek met van die grote zakken ook heel praktisch. Daar kan mijn snoeischaar in als ik mijn handen vrij wil hebben om te sjouwen. Zo heb ik hem toch steeds bij de hand als ik in de tuin van plek verplaats.

Want hoe leuk ik het ook vind om in de tuin te werken, ik ben best chaotisch. Dan ben ik hier bezig met onkruid uit het gras steken en tien minuten later sta ik ineens in de border een boompje te snoeien. Fijn dus als je dan niet steeds alles hoeft te zoeken in het gras, maar gewoon in je broekzak kan graaien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven