In de tuin werken in maart. Het is misschien nog een beetje frisjes, maar het kan ook al heel lekker zijn in maart. Ondanks de relatief lage temperatuur zijn er al een aantal dingen die je in maart kan (en moet) doen in de tuin als jij graag je tuin op en top wilt verzorgen. Van het snoeien van verschillende planten tot het verzorgen van je gras. Iedere maand heeft zo wel zijn ‘moetjes’ als het gaat over het onderhoud van je tuin. In dit blog lees je alles over het tuinieren in maart.
In maart in de tuin werken, wat kan (en moet) je doen op het gebied van snoeien en verticuteren?
Ik ben bezig met een uitgebreide tuinkalender voor onszelf. Dat komt omdat wij een grote tuin hebben waar altijd erg veel in moet gebeuren. Meestal vind ik het heerlijk om in de tuin te werken, maar er zijn natuurlijk altijd vervelende klusjes. Zoals bijvoorbeeld groene aanslag verwijderen. Yagh. En zeker in het voorjaar en het najaar is het werken in de tuin niet altijd fantastisch. Maar als we in de lente en de zomer van onze tuin willen genieten, dan moeten we ook in de tuin werken in maart, haha. Vandaar dus de tuinkalender.
Een reminder voor onszelf zodat we weten wat er allemaal op de planning staat in die bewuste maand. En ook om ervoor te zorgen dat we niet achter de feiten aan lopen en extra werk te doen krijgen omdat we eerder het onderhoud niet goed gedaan hebben.
Wel of niet snoeien in maart
Om te beginnen moeten de hortensia’s regelmatig gesnoeid worden. Alleen niet alle hortensia’s mogen in maart gesnoeid worden. Dat heb ik vorig jaar wel geleerd toen ik vol enthousiasme al onze hortensia’s gesnoeid heb bij het in de tuin werken in maart. We hebben dat jaar maar heel weinig bloemen gehad in de hortensia’s. Niet zo gek achteraf gezien, want er zit dus een groot verschil tussen hortensia’s als je het over snoeien hebt.
Sommige hortensia’s bloeien namelijk op nieuwe knoppen en sommige hortensia’s bloeien op oude knoppen. Het verschil zit hem in het moment waarop de knoppen gevormd worden. ‘Oude knoppen’ zijn knoppen die al in augustus gevormd worden in de hortensia. Ga je in dat geval dus rigoreus snoeien in maart als je in de tuin gaat werken, dan haal je al die knoppen weg. Niet doen dus!
Hortensia’s die je mag snoeien in maart: Dit zijn de Hortensia Annabelle (met die grote witte bollen) en de pluimhortensia’s (die kegelvormige). Beide hortensia’s bloeien op nieuwe knoppen die dus pas na maart gevormd worden. In het voorjaar mag je deze hortensia’s dus helemaal terugsnoeien tot ongeveer 30 cm boven de grond. Ze lopen dan gewoon weer uit en krijgen allemaal nieuwe knoppen.
Hortensia die je nÃet mag snoeien in maart: De boerenhortensia mag je dus niet snoeien als je in maart in de tuin gaat werken. Die heeft al allemaal kleine knopjes gemaakt in augustus en die moeten nog ‘rijpen’ voordat ze kunnen gaan bloeien. Maar knip je ze weg dan is het jammer maar helaas! Je mag bij deze hortensia’s wel in het vroege voorjaar een paar oude takken wegsnoeien zodat de struik verjongt.
Andere bloemen die wel gesnoeid mogen worden in maart
In maart mogen overigens genoeg andere planten ook gewoon gesnoeid worden. Hieronder een aantal veel voorkomende planten die je in maart kan snoeien als je in de tuin gaat werken:
- Lavendel
- Vlinderstruik
- Zomerheide
- Rozen
- Altheastruik hibiscus
- Siergrassen zoals bijvoorbeeld ook pampasgras
- Klimop
Tip: Lees ook wat je kan doen tegen droogte en waterverspilling in je tuin
In de tuin werken in maart: het onderhoud van je gras
Ook je gras heeft weer behoefte aan onderhoud. Hier heb ik vorig jaar ook wat steken laten vallen, waardoor we eigenlijk te laat waren met een goede verzorging van het gras. Hierdoor kreeg onkruid meer kans en heb ik de rest van het seizoen veel meer tegen het onkruid moeten werken. Dit jaar ga ik dus echt in maart aan de bak en ook het gras onderhouden bij het in de tuin werken.
Niet alleen mesten maar óók verticuteren in maart
Maart is hét seizoen om bij het werken in de tuin te verticuteren. Het gras begint weer te groeien, maar door de viltlaag die zich gevormd heeft komt er niet genoeg lucht bij. Voordat je volop gaat mesten is het dus slim om de viltlaag te verwijderen en het gras goed te verticuteren. Door met een Gamma verticuteermachine van Wolfgarten over het gras te gaan verwijderen wij het mos en de plantenresten. Eigenlijk snijdt zo’n verticuteermachine in de bovenste laag van je gras.
Je kan dit overigens ook met de hand doen, maar voor ons is dat met 2000 m² gras niet te doen. Een verticuteermachine is dan een must om je rug te ontzien 😉 . Verticuteren doe je over het algemeen trouwens het liefste tweemaal per jaar. In maart en in september of oktober. Liefst wel in de periode dat het niet al te nat is, en dat het gras nog groeit. Na het verticuteren moet het namelijk ook weer de kans krijgen te herstellen.
Naast dat je gras weer kan ‘ademen’ na het verticuteren is het ook heel goed tegen onkruid, als je tenminste daarna ook je gras bemest.
Bemesten van je gras
Als je je gras geverticuteerd hebt, dan schrik je waarschijnlijk. Je gazon ziet er ineens flink kaal uit, geen gezicht. Maar no worries. Door je gazon hierna te bemesten zal je gras were heel snel herstellen en krijg je een prachtig strak groen gazon.
Als de temperaturen stijgen dan kan het gras weer bemest worden. Meestal start je hiermee in maart. Bemesten van je gazon doe je in ieder geval minimaal 3x per jaar. Als we in de tuin werken in maart, maar ook in de vroege zomer en in het najaar nogmaals. Vier maal per jaar bemesten kan ook, maar vaker is niet nodig. Teveel bemesten is namelijk ook niet goed.
Wij bemesten (op aanraden van onze buurman, een liefhebber van tuinieren) met 12-10-18. Dat zou de beste kunstmest zijn voor je gazon 😉 .
Wat wij nog meer doen als we in maart starten met in de tuin werken
Er zijn nog een paar dingen die ik in maart aanpak als we in de tuin werken. Ik zorg er in ieder geval voor dat ons terras weer goed begaanbaar is. Alles vegen zodat het er weer netjes uitziet. En als ik nog iets in de bestaande tuin wil veranderen qua herplanten en dergelijke doen we dat ook in het voorjaar. Daarnaast is maart /april voor ons het moment dat we ook onze grondwater installatie weer aanzetten en de ontijzeringsinstallatie weer zijn werk moet gaan doen. De eerste voorbereidingen hiervoor doen we meestal zo richting eind maart.
Heb jij nog aanvullingen voor het in de tuin werken in maart? Zo ja, dan hoor ik het graag natuurlijk. Altijd fijn als we elkaar een handje kunnen helpen.
Leuk stuk! Zelf heb ik vaak moeite met het onderhouden van gras. Waar ik de laatste tijd periodiek gebruik is kalk. Dit schijnt de ph-waarde te verbeteren.
Anne