Werken in de food sector

Werken in de food sector kan op veel manieren, want deze sector is heel divers. Er zijn dan ook heel uitéénlopende food vacatures vinden. Is werken in deze sector misschien iets voor jou? Zelf ben ik ook begonnen met een bijbaan in de food sector, net zoals mijn kinderen trouwens.

Werken in de food sector biedt veel kansen en er is op veel terreinen werk te vinden in deze industrie. Wat houdt de food sector nu precies in? En aan wat voor soort food vacatures kan je denken? Je leest het hieronder.

werken in de food sector; deze banen kan je verwachten

Wat verstaat men onder de food sector?

De food sector of voedingsindustrie omhelst de bedrijven die op industriële schaal voedingsmiddelen, genotmiddelen en dierenvoer maken. Het gaat hierbij vooral om grondstoffen uit de visserij en de landbouw die verwerkt worden tot een eindproduct.

In ons land is de food sector de grootste industrie. Het is dus niet vreemd dat je op een bepaald punt in je werkende leven een vacature in de food sector vervult. Daarnaast is zo’n baan ook vaak dichtbij huis te vinden.

Een korte geschiedenis van de food sector

Vroeger kon men enkel eten wat er geteeld, gevangen of gefokt werd. En dan alleen als het in de buurt geteeld, gevangen of gefokt werd.

Om hierin meer mogelijkheden te creëren en voedsel langer te kunnen bewaren, ontstonden er manieren om het eten zo te bewerken dat het langer goed blijft. Ook de transportmogelijkheden werden anders waardoor het bewerkte eten geëxporteerd (of geïmporteerd) kon worden. Hiermee begon de uitbreiding van de food sector en alle banen die met deze sector verbonden zijn.

Wat voor soort bedrijven zijn er?

Werken in de food sector omhelst inmiddels een breed scala aan bedrijven. En daarmee is er vast ook een bedrijf te vinden wat jou aanspreekt. Je kunt denken aan broodfabrieken, zuivelfabrieken of aardappelmeelfabrieken. Maar ook aan brouwerijen, frisdrankenindustrie of bijvoorbeeld koffie- en theefabrieken.

Werken in de food sector

Zie jij op zich de food sector wel zitten? Maar vraag je je af wat voor werk je er kunt doen? Er zijn food vacatures genoeg in deze sector.

De banen zijn heel divers en eigenlijk kom je er bijna ieder beroep wel tegen. Van de fabrieksarbeider tot de directeur. Van laborant tot administratief medewerker. Maar ook loods medewerker, chauffeur of telefoniste/receptioniste; allemaal zijn ze te vinden binnen de voedingsmiddelen industrie.

Food vacature mogelijkheden

We zullen nog even een aantal banen uitlichten in de food sector. Maar besef wel dat dit maar een kleine greep is uit alle mogelijkheden die deze sector biedt aan werknemers.

Finance

Uiteraard heeft deze tak van industrie met financiën te maken. Daar komt geen enkel bedrijf onderuit. Werken als financieel medewerker, financial controller of bijvoorbeeld credit control specialist kan zeker in deze sector. Heb je wel iets met boekhouding? Met cijfertjes en controles? Zoek dan een baan in de voedingsmiddelen- of genotsmiddelenindustrie.

HR

HR of Human Resources (management) hefet betrekking op het personeel. Je raadt het al: ook dat vind je terug in deze industrie. Werken in de food sector als HR-medewerker is dan ook heel goed mogelijk. Je kan er starten als je net je opleiding hebt afgerond, maar ook een baan als Senior HR adviseur is te vinden in deze industrie.

Bedrijven in de food sector zijn vaak grotere bedrijven waardoor het werken in een HR functie zelfs extra uitdaging kan geven.

Op de werkvloer

Wil je meer betrokken zijn bij het productieproces? Of bij de logistiek? Geen enkel probleem. Met een baan als magazijnmedewerker of lead kan je op de werkvloer in de fabriek zelf aan de slag. Of denk bijvoorbeeld aan de logistieke kant; vrachtwagens lossen of zelf rijden met de vrachtwagen.

En ondanks dat al veel geautomatiseerd gaat vind je ook nog lopende band vacatures op de werkvloer.

Operations en Quality

Voor andere beroepen die meer met het proces zelf bezig zijn kan je denken aan Field engineer of Manager Logistiek. Dat zijn toch weer heel andere uitdagingen. Verder zijn er natuurlijk mensen die de kwaliteit van het eten checken, zoals iemand in een functie van Quality Assurance Specialist.

IT

Het maakt niet uit welke tak van IT jij beheert of waarin je werkzaam wilt zijn, bijna ieder bedrijf heeft tegenwoordig wel een it afdeling. Een senior of junior applicatiebeheerder of een business analist zijn dan ook zeker functies die in de food sector te vinden zijn.

Ik heb zelf heel lang gewerkt bij een software bedrijf dat in de food sector werkzaam is. Ik heb dan ook heel wat bedrijven in de food sector van binnen gezien en veel contact met de IT afdelingen én de logistieke afdelingen gehad. En ik kan je zeggen… dat zijn super afwisselende banen.

Recruiter

Misschien overbodig om te noemen, maar ook als recruiter kan je werken in de food sector. Dus ook voor een vacature op dit gebied kan deze industrie wat voor je betekenen.

Werken in de food sector

De food sector is een dynamische wereld die blijft innoveren. Een sector die simpelweg noodzakelijk is, omdat we allemaal moeten eten en niet iedereen in staat is om zijn eigen moestuintje bij te houden.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er in de food sector mooie jobs te vinden. Food vacatures geven je daarnaast vaak veel mogelijkheden om te groeien. Als je als student bijvoorbeeld stage loopt in deze sector -en het bevalt goed- dan is de kans aanwezig dat je kan blijven en verder kan groeien in je functie.

Waarom solliciteren op een food vacature

Waarom je op zoek zou gaan naar een baan in de food sector? Eigenlijk is het antwoord simpel: omdat er genoeg leuk werk te vinden is waar jij je verder in kunt ontwikkelen. Het is geen industrie die morgen verdwijnt en biedt daardoor allerlei kansen voor werkzoekenden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven