Werken met plezier: mama werkt omdat ze wíl, niet omdat het moet

Werken met plezier, doen we dat eigenlijk wel? Bewust? Het is dinsdagochtend, 8 uur. Ik loop naar de slaapkamer van mijn zoon om zijn tasje te pakken voor het kinderdagverblijf als ik ons buurmeisje door het openstaande raam hoor: “Waarom ga jij vandaag werken mama?”.  “Vind ik leuk!” antwoordt haar moeder.

En dat vind ik nou zo’n top antwoord! Als ik er even over nadenk moet ik toegeven dat ik, als ik mijn kinderen naar de crèche breng, vaak zeg: “Mama moet vandaag werken.” En dat terwijl ik mijn werk helemaal niet als moeten ervaar. Werken met plezier doe ik zeker. Maar ook als ik niet vond dat ik het leukste werk doe wat er is, vind ik het belangrijk om mijn kinderen niet op te voeden met het idee dat werken slechts een noodzakelijk kwaad is wat je met tegenzin accepteert omdat er nu eenmaal “centjes verdiend” moeten worden.

Lees ook: Van je passie je werk maken; zie kansen in plaats van problemen

“Waarom ga jij werken mama?”

Stellen jouw kinderen je ook wel eens de vraag “Waarom ga jij werken mama?” als je ze naar de opvang brengt? Welk antwoord geef je dan? Laten we deze vraag van onze kinderen eens letterlijk aan onszelf stellen. “Waarom ga ik eigenlijk werken?” Natuurlijk, er moet brood op de plank en de hypotheek moet worden betaald. Maar wat levert je werk je nog meer op? Werken met plezier, doe je dat nog wel?

Juist als je het op dit moment niet zo naar je zin hebt op je werk kan het helpen om te kijken naar waarom je eigenlijk wilde werken, naast de noodzaak die er wel of niet toe is. Je werk biedt je bijvoorbeeld de gelegenheid om met die leuke collega’s samen te werken, je tanden te zetten in dat nieuwe project, een welkome afwisseling op je rol als “mama van…”, een plek waar je je kunt ontwikkelen.

Werken met plezier: stap af van het ‘moeten’

Wat biedt werken jou? Als je werken nog steeds vooral als een vervelend “moeten” ervaart, kom dan in actie. Want als je niets doet, verandert er (waarschijnlijk) ook niets. Als je leidinggevende niet weet dat je ontevreden bent, kan hij er ook niets samen met jou aan doen. En als je zelfstandige bent en blijft doen wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg.

Je bent zelf de regisseur van je loopbaan. Breng je werk eens in kaart:

  • Schrijf je 7 belangrijkste activiteiten en taken in je werk op.
  • Bepaal nu per taak hoe goed je er in bent en hoe leuk je die vindt.
  • Welke conclusies kun je trekken?

Lees ook: Thuiswerken met oppas? Helemaal geen gek idee!

De eindconclusie: zit werken met plezier er nog in?

Doe je vooral taken waar je goed in bent maar die je eigenlijk niet (meer) zo leuk vindt? Tijd voor een nieuwe uitdaging! Bekijk met je leidinggevende of je nieuwe taken kunt oppakken. Kijk buiten je eigen afdeling of er projecten zijn waarin je een bijdrage kunt leveren. Of kijk of je lid kunt worden van de OR.

Doe je vooral taken die je leuk vindt maar waar je (nog) niet zo goed in bent? Kijk dan of je meer begeleiding kunt krijgen of zorg ervoor dat je taken kunt afstoten en taken die je beter beheerst kunt toevoegen.

Doe je vooral taken die je leuk vindt en waar je goed in bent? Dan loopt het waarschijnlijk nu lekker. Het biedt je een comfortabele basis. Op termijn zul je wellicht behoefte krijgen aan meer uitdaging en ruimte voor ontwikkeling. Kijk vast rond welke taken je zou willen toevoegen aan je pakket.

Doe je vooral taken die je niet leuk vindt en waar je ook niet goed in bent? Dan is het duidelijk tijd voor een heroriëntie op je werk. Bedenk welke activiteiten je wel leuk vindt en welke vaardigheden je goed beheerst. Zoek met die inzichten naar een nieuwe invulling van je werk.

Moeten wordt willen

Als je op dit moment niets kunt veranderen om welke reden dan ook, begin dan met een kleine en eenvoudige verandering: vervang “moeten” door “willen”. Als je kind vraagt “Waarom ga ik naar de BSO mama?” zeg dan “Omdat mama vandaag wil werken.” Door het woord “moeten” te vermijden, hierbij tegen jezelf te zeggen waarom je ook alweer werkte. En door je werk te benaderen vanuit het “willen”, zorg je in ieder geval voor een positievere benadering van werk. “Ik wil graag mijn kennis van xxx gebruiken, daarom ga ik werken.” Of: “ik wil graag financieel onafhankelijk zijn, daarom wil ik werken.” “Ik wil graag mijn ervaring met xxx inzetten ten behoeve van xxx, daarom wil ik aan het werk blijven.”

Dat kan al veel doen voor hoe je je werk ervaart. En het kan werken met plezier echt stimuleren. Maar ook verandert het het beeld dat je kinderen ontwikkelen over werk. Je wilt toch waarschijnlijk vooral dat ze later iets gaan doen waar ze gelukkig in worden? Geef dan als moeder het goede voorbeeld door te laten zien dat jouw werk iets is dat je graag wilt doen en waar je iedere werkdag opnieuw voor kiest!

Veel werkplezier!

Lees ook: Thuiswerkende moeder; de voor- en nadelen op een rijtje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven